Od dopravy přes ubytování až po suvenýry. Na MS ve fotbale je vše »Vyrobeno v Číně«

V neděli bylo v Kataru zahájeno Mistrovství světa ve fotbale 2022 a i když čínský tým nedostal šanci k účasti na MS, v Kataru rozhodně nechybí čínské prvky. Od dopravních prostředků a prozatímních motelů pro fanoušky, po sportovní dresy, šátky, tašky a další zboží pro fanoušky, to vše je »Vyrobeno v Číně«.

Třiatřicetiletý Wej Jing-pcheng je servisní inženýr, kterého poslala čínská automobilka do Kataru. Projekt této automobilky zvítězil v roce 2020 v soutěži o poskytování dopravních služeb na MS ve fotbale 2022 v Kataru. Katar dovezl téměř 1500 autobusů včetně 888 elektrických autobusů, což představuje více než 30procentní podíl z celkových dopravních služeb na MS 2022.

Čínské autobusy pro MS 2022 v Kataru

V současné době jsou tyto autobusy součástí systému hromadné veřejné dopravy v Dauhá, hlavním městě Kataru, aby poskytovaly dopravní služby fanouškům z různých zemí v městských oblastech a služby dopravy ze stanic metra a autobusových zastávek na MS 2022. Wej Jing-pcheng a jeho tým jsou zodpovědní na servis, provoz a další služby těchto vozů. 

»Protože teplota vzduchu v Kataru je relativně vysoká, představuje výzvu pro napájení baterií. Každý den sledujeme status a spotřebu baterií 888 elektrických autobusů. Kromě toho provádíme každý den komplexní kontrolu klimatizačního systému, osvětlovacího systému, bezpečnostních zařízení atd. v autobusech, které jsou umístěny na různých místech, abychom zjistili stabilní a efektivní provoz na vysoké úrovni našich autobusů během MS,« uvedl Wej Jing-pcheng.

Vesnice pro fotbalové fanoušky v Kataru FOTO – CRI

V reakci na klimatické charakteristiky vysokých teplot a silného větru s pískem čínská automobilka upravila a zdokonalila klimatizační systém, chladicí zařízení a další vybavení v autobusech, aby byly plně přizpůsobeny místnímu prostředí. Čínský podnik také zřídí továrnu na výrobu elektrických autobusů v zóně volného obchodu v Kataru. Podle plánu bude zahájena výroba v listopadu roku 2023 a roční výrobní kapacita dosáhne 500 až 1000 elektrických automobilů, řekl Ahmed Al Obaidly, výkonný ředitel (CEO) katarské národní dopravní společnosti.

»Náš čínský partner je jedním z největších automobilek na světě a my jsme dosáhli plodné spolupráce. V reakci na klimatické podmínky v Kataru vyvíjejí čínští a naši techničtí odborníci společně speciální typ autobusů přizpůsobených pro místní podmínky. V budoucnu si přejeme nadále rozšířit a prohloubit spolupráci a těšíme se na společný růst,« řekl Ahmed Al Obaidly.

Prodejna suvenýrů pro MS 2022 v Kataru FOTO – CRI

Pokud jde o ubytování fotbalových fanoušků, katarská strana je spokojena s produkty »Vyrobené v Číně«. Aby přijal miliony fanoušků, Katar založil po celé zemi šest vesnic pro fotbalové fanoušky. »Svobodná vesnice pro fanoušky« je největší, s celkem šesti tisíci jednoduchými domy kontejnerového typu. Tyto domy se vyrábějí v Číně. Podle katarské strany čínské podniky poskytly MS 2022 více než 10 tisíc domů tohoto typu, které byly vyrobeny zejména v čínských provinciích Kuang-tung a Če-ťiang. Pokud jde o kvalitu kontejnerových domů vyrobených v Číně, výkonný ředitel oddělení pořadatelské země pro ubytování MS ve fotbale 2022 Omar Al Jaber je spokojen.

»Můžete vidět, že tyto kontejnerové domy mají dobrou funkci a vynikající kvalitu. Vybavení v ubytovacích jednotkách je kompletní s nezávislou koupelnou, klimatizací a elektrickým větrákem,« uvedl Omar Al Jaber.

V Číně je vyrobeno nejen zařízení pro dopravu a ubytování, ale také mnoho dalšího zboží pro MS 2022, včetně sportovních dresů, šátků, batohů, čepic a dalších. V mnoha obchodech se suvenýry pro MS 2022 se prodávají míče, dresy, šátky, batohy, čepice a další zboží, které je oficiálně autorizováno Mezinárodní federací fotbalových asociací (FIFA). Většina z tohoto zboží je dovezena z Číny. »Asi 60 procent produktů v našem obchodě se vyrábí v Číně, zejména dresy a batohy jsou téměř všechny z Číny. Jejich kvalita je velmi dobrá a zákazníci mají čínské produkty rádi,« řekl pracovník v obchodu se suvenýry Jafar Khan.

(pr)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy