Plzeň vyhrála v Olomouci 3:2 a vede ligu, Sparta remizovala v Teplicích

AKTUALIZOVÁNO

Fotbalisté Plzně po středečním debaklu 1:5 v Barceloně na úvod skupiny Ligy mistrů zvítězili v osmém kole první ligy v Olomouci 3:2. Dva góly dali domácí Mojmír Chytil a hostující Tomáš Chorý, který proti bývalému týmu stylově oslavil 150. utkání v nejvyšší soutěži. Atraktivní přestřelku v 68. minutě rozhodl Milan Havel. Plzeň tak vede neúplnou tabulku o tři body před Slavií, která nastoupí v neděli proti Českým Budějovicím. Sparta hrála v Teplicích 2:2 a počtvrté za sebou remizovala. Nováček z Brna zvítězil ve Zlíně 3:2.

Fotbalisté Sparty v osmém kole první ligy neudrželi dvougólový náskok a jen remizovali v Teplicích 2:2. Skóre otevřel ve 12. minutě premiérovou brankou v české nejvyšší soutěži Jakub Jankto a ve 40. minutě zvýšil nejlepší střelec Pražanů Tomáš Čvančara. Domácí ale ve 42. minutě snížili zásluhou Abdallaha Gninga a v 83. minutě senegalský útočník druhou trefou srovnal.

Sparťané v lize počtvrté za sebou remizovali a z třetího místa neúplné tabulky ztrácejí na vedoucí Plzeň už šest bodů. Viktoria má navíc utkání k dobru. Tepličtí dokázali doma po Plzni remizovat 2:2 i s dalším velkým favoritem, potřetí z posledních čtyř kol bodovali a posunuli se na devátou pozici.

Sparťanský trenér Priske udělal jednu změnu v základní sestavě oproti minulému kolu a domácí bezbrankové remíze se Zlínem. Místo dosavadní brankářské jedničky Holce postavil mezi tyče k ligové premiéře gólmana reprezentační jednadvacítky Kováře, jehož hostování z Manchesteru United oznámili Letenští teprve v pátek. Teplický kouč Jarošík nahradil ve středu pole Kříšťana Juklem, jenž před týdnem pomohl asistencí na vítěznou branku k výhře 3:2 nad Jabloncem.

Jako první zahrozil obstřelem na zadní tyč Jankto, který těsně minul Muchovu bránu. Napodruhé z podobné pozice už se reprezentační záložník nezmýlil. V 12. minutě prodloužil Kuchta z prvního dotyku míč za obranu a Jankto dokončil gólovou spolupráci dvou letních sparťanských posil.

Domácí mohli odpovědět vzápětí, když po Kovářově žlutém faulu na Gninga před pokutovým územím vypálil z přímého kopu Kučera, jeho tečovaná střela ale proletěla metr nad břevnem. Další velkou šanci neproměnil Hybš. Severočeši ale nakonec místo vyrovnávací branky jako už poněkolikáté v sezoně nezvládli standardní situaci. Höjerův rohový kop si ve 40. minutě našel ve vápně Čvančara a hlavou vstřelil čtvrtý gól v ligové sezoně.

V ofenzivním prvním poločase se nakonec prosadily oba celky. Fila hlavou sklepl Hyčkův centr na Gninga a senegalský útočník ve 42. minutě prodloužil stejným způsobem míč do sítě. Gning brankou navázal na výkon z minulého týdne, kdy si připsal gól a asistenci.

Vysoké tempo pokračovalo před největší teplickou návštěvou sezony i po pauze, více než 10 tisíc diváků už ale nevidělo tolik gólových příležitostí jako v úvodním dějství. Po hodině hry si připsal první vážnější zákrok Kovář, jenž byl včas na zemi po křižné ráně střídajícího Žáka. Na druhé straně mohl přidat svůj druhý gól Jankto, v ideální pozici ale netrefil prostor mezi tyčemi.

V 83. minutě přišel další velký Gningův moment. Po obrovské chybě ve sparťanské rozehrávce se domácí útočník šikovně obtočil kolem stopera Zeleného a střelou na přední tyč zařídil Severočechům cenný bod. Třiadvacetiletý Senegalec má v lize bilanci čtyř gólů v osmi utkáních.

Hosté mohli skóre zvrátit na svou stranu v úplném závěru, Höjera ale včasným vyběhnutím vychytal Mucha a po následném roku vytáhl teplický gólman ještě lepší zákrok proti Pavelkovi. Teplice bodovaly se Spartou po pěti zápasech. Trápící se Pražané získali v úvodních osmi kolech jen 13 bodů, za posledních 16 let měli horší bilanci jen v sezoně 2019/20 (11 bodů).

Chorý nechtěl slavit

Západočeští obhájci titulu vedou neúplnou tabulku o tři body před Slavií, která v neděli přivítá České Budějovice. Viktoria má navíc k dobru odložený domácí zápas s Brnem. Plzeň v lize vyhrála pošesté za sebou a vylepšila klubovou rekordní sérii v neporazitelnosti na 29 duelů nejvyšší soutěže. V příštím kole Viktoria přivítá ve šlágru Slavii. Olomouc doma v lize popáté za sebou nezvítězila a je dvanáctá.

Hosté udělali v základní sestavě tři změny oproti středečnímu zápasu na barcelonském stadionu Camp Nou. Od začátku dnes dostali šanci obránci Holík s Tijanim a záložník Jirka.

Plzeňští z první větší šance v 10. minutě otevřeli skóre. Po závaru v šestnáctce Havel předložil míč Chorému, který snadno trefil odkrytou branku. Olomoucký odchovanec se gestem omluvil domácím fanouškům.

Hanáci už za tři minuty odpověděli. Zmrzlého nepovedenou střelu zachytil v pokutovém území spoluhráč Chytil a přesným pokusem k zadní tyči překonal Staňka. Plzeňský brankář v lize inkasoval po třech čistých kontech a 329 minutách. Poté mohl favoritovi vrátit vedení Chorý, ale Trefil jeho střelu vykopl. Gólman Sigmy si o chvíli později poradil i s pokusem Havla.

Ve 34. minutě už Viktoria znovu vedla. Sudí Radina po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru odhalil, že Pokorný v šestnáctce stáhnul za dres Chorého a ten z penalty nezaváhal. Sedmadvacetiletý útočník si v sezoně nejvyšší soutěže polepšil na tři góly, čímž dotáhl nejlepšího týmového střelce Mosqueru. Chorý poprvé v ligové kariéře v jednom utkání skóroval dvakrát.

Olomoučtí před pauzou marně požadovali pokutový kop za ruku Jirky. V nastavení první půle ještě Staněk zneškodnil Spáčilův přímý kop. Ofenzivní utkání na Andrově stadionu pokračovalo i po změně stran. Krátce po pauze mohl Chorý zkompletovat hattrick, ale po úniku Vlkanovy zakončil o kousek vedle.

V 65. minutě srovnal Chytil zblízka po ideálním přihrávce od střídajícího Matouška a v ligovém ročníku si polepšil na čtyři branky. Na druhé straně Vlkanova trefil tyč a zblízka selhal dorážející Havel.

Reprezentační bek si spravil náladu v 68. minutě, kdy po několika odrazech v šestnáctce napálil míč sítě. Havel v ligovém ročníku zaznamenal druhou branku.

Hanáci si v závěru vytvořili místy silný tlak. Pernica tečoval Růskovu ránu na tyč a Chytilovi nedovolil završit hattrick Staněk dalším výtečným zákrokem. V závěru už Viktoria těsný náskok udržela a s Olomoucí neprohrála v 17. ligovém utkání po sobě.

»Užil jsem si to, vždy tady hraju moc rád. Minule jsem tady šanci neproměnil. Dnes samozřejmě pokora, góly jsem nechtěl tolik slavit. Nechtěl jsem tady fanoušky moc naštvat, i když už tady ani oblíbený nejsem,« řekl na tiskové konferenci Chorý, jenž přestoupil z Olomouce do Viktorie v lednu 2018.

Brno si poradilo ze Zlínem

Fotbalisté Brna zvítězili v 8. kole první ligy ve Zlíně 3:2. Skóre otevřel v 19. minutě Jakub Řezníček, který krátce po pauze zvýšil z penalty. Pak si dal vlastní gól domácí Joss Didiba. V závěru zkorigovali stav Jakub Janetzký a střídající Youba Dramé. Brněnský nováček vyhrál i třetí venkovní zápas ligové sezony a poskočil na čtvrté místo neúplné tabulky. Zbrojovka má navíc k dobru utkání v Plzni. Zlín po čtyřech kolech nebodoval a je třináctý.

Domácí začali mírným náporem a rychlou kombinací se snažili dostat za kompaktní brněnskou obranu. Povedlo se jim to po několika centrech a střele Hrubého, která skončila v 11. minutě těsně vedle.

Od úvodu byl v ofenzivě Zbrojovky nalevo aktivní Alli, ovšem udeřilo po akci na druhé straně. Centr si v pokutovém území v 19. minutě zpracoval Řezníček, obešel gólmana a poslal míč do odkryté branky. Zkušený útočník skóroval potřetí v ligové sezoně.

Zlín mohl za chvíli inkasovat podruhé po hlavičce Ševčíka, ale pak si vytvořil velký tlak. Během dvou minut mohli vyrovnat Jawo hlavou a Janetzký přízemní střelou, hosty zachránil reflexními zákroky brankář Berkovec. V závěru půle zblokoval Jawovu střelu Ševčík.

V úvodu druhé půle v pokutovém území domácí Didiba fauloval Součka v momentě, kdy se gólman Rakovan chystal po brněnské akci založit protiútok. Sudí Hocek si situaci po zásahu videorozhodčího prohlédl ze záznamu a nařídil pokutový kop, který v 51. minutě bezpečně proměnil Řezníček.

Než se Zlín stačil vzpamatovat, inkasoval potřetí. Po brejku z pravé strany nacentroval v 59. minutě Hladík a smolař Didiba si před Ševčíkem srazil míč do vlastní sítě.

»Ševci« zápas ani za stavu 0:3 nevzdali a závěr pořádně zdramatizovali. V 68. minutě vykřesal domácím naději po centru Dramého důrazný Janetzký a v 82. minutě snížil hlavou střídající Dramé na rozdíl jedné branky.

V závěrečných minutách si už ale hosté cenné vítězství pohlídali i proto, že Hrubý zakroutil střelu z přímého kopu těsně vedle. Zlín doma v lize prohrál s Brnem po předchozích pěti vítězstvích za sebou.

VÝSLEDKY:

FK Teplice – Sparta Praha 2:2 (1:2)

Branky: 42. a 83. Gning – 16. Jankto, 40. Čvančara. Rozhodčí: Zelinka – Paták, Caletka – Franěk (video). ŽK: Jukl – Kovář, Jankto. Diváci: 10 555.

Teplice: Mucha – Vondrášek, Knapík, Hybš – Hyčka, Kučera, Jukl (73. Dramé), Urbanec (73. Shejbal) – Trubač – Gning (90.+2 Kodad), Fila (61. Žák). Trenér: Jarošík.

Sparta: Kovář – Mejdr, Sörensen, Zelený, Höjer – Jankto (76. Karabec), Pavelka, Sadílek, Daněk – Čvančara, Kuchta (68. Wiesner). Trenér: Priske.

Sigma Olomouc – Viktoria Plzeň 2:3 (1:2)

Branky: 13. a 65. Chytil – 10. a 34. z pen. Chorý, 68. Havel. Rozhodčí: Radina – Kříž, Machač – Petřík (video). ŽK: Pokorný – Pernica, Kalvach, Tijani, Mosquera. Diváci: 4079.

Olomouc: Trefil – Chvátal (73. Poulolo), Pokorný, Beneš, Zmrzlý – Breite (63. Greššák), Spáčil (63. Ventúra) – Navrátil (83. Šíp), Růsek, Vodháněl (46. Matoušek) – Chytil. Trenér: Jílek.

Plzeň: Staněk – Holík, Pernica, Tijani, Havel (74. Jemelka) – Bucha, Kalvach – Jirka (46. Mosquera), Vlkanova (83. Hejda), Sýkora (61. Pilař) – Chorý (61. Bassey). Trenér: Bílek.

Trinity Zlín – Zbrojovka Brno 2:3 (0:1)

Branka: 68. Janetzký, 82. Dramé – 19. a 51. z pen. Řezníček, 59. vlastní Didiba. Rozhodčí: Hocek – Šimáček, Novák – Berka (video). ŽK: Didiba, Silný – Řezníček, Granečný, Souček, Berkovec. Diváci: 3209.

Zlín: Rakovan – Reiter (86. Kovinič), Kolář, Procházka, Čanturišvili – Didiba – Fillo (61. Dramé), Hrubý, Janetzký (78. Hloušek), Vukadinovič (61. Silný) – Jawo. Trenér: Jelínek.

Brno: Berkovec – Hrabina, Endl, Šural, Granečný – Ševčík (87. Hlavica), Souček – Hladík (90.+5 Matejov), Falta (75. Texl), Alli (75. Přichystal) – Řezníček (87. Fousek). Trenér: Dostálek.

1.Plzeň761014:619
2.Slavia751125:516
3.Sparta834112:713
4.Hradec Králové74127:513
5.Brno741213:1213
6.Liberec732212:811
7.Bohemians 1905732212:911
8.Slovácko72329:119
9.Teplice823310:199
10.Mladá Boleslav722310:108
11.České Budějovice72237:98
12.Olomouc82159:117
13.Zlín81438:137
14.Ostrava71339:126
15.Jablonec nad Nisou704310:154
16.Pardubice71064:193

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy