Verstappen vyhrál po startu ze šestého místa a slaví 50. triumf

Již jistý mistr světa Max Verstappen vyhrál Velkou cenu USA a získal jubilejní 50. triumf ve formuli 1. Šestadvacetiletý pilot týmu Red Bull zvítězil po startu ze šestého místa o 2,225 sekundy před Lewisem Hamiltonem z Mercedesu. Třetí dojel Lando Norris z McLarenu, který absolvoval jubilejní 100. start v šampionátu.

Trojnásobný mistr světa Verstappen vyhrál v Austinu potřetí za sebou a 15. vítězstvím v sezoně vyrovnal vlastní rekord z minulého roku. Navázal také na triumf z předchozího sprintu a vyhrál 13 z posledních 14 hlavních podniků.

Rodák z Hasseltu se stal teprve pátým jezdcem, který získal v kariéře padesát výher. Přiblížil se tím na jedno vítězství Francouzi Alainu Prostovi, jenž jich má na kontě 51.

Z prvního místa zahajoval závod Charles Leclerc z Ferrari, tomu ale start nevyšel. Hned v úvodu se přes něj dostal Norris a v dalších kolech monackého pilota Ferrari předstihl i Hamilton. Verstappen se po startu z šestého místa brzy probojoval o dvě příčky výše.

V sedmém kole odstoupil Esteban Ocon z Alpine, o čtyři kola později odstavil vůz i Oscar Piastri z McLarenu. Verstappen se v 11. kole dostal před Leclerca na třetí místo.

Od 17. kola začali piloti z čela zajíždět pro nové pneumatiky. Verstappen nasadil střední směs a bylo jasné, že bude stavět ještě jednou. Norris vsadil tvrdé pneumatiky. Na trati zůstával jen Hamilton, který měl však čím dál větší potíže s přilnavostí. Mercedes jej stáhl ve 20. kole a Brit se vrátil na trať až za Verstappenem.

Ve 28. kole zaútočil Verstappen na Norrise a dostal se do vedení. Britský jezdec McLarenu začal rychle ztrácet a o sedm kol později zastavil podruhé pro nové pneumatiky. Brzy jej následovali i Verstappen s Hamiltonem.

Deset kol před koncem dělilo první tři piloty šest sekund. Verstappen týmu hlásil, že má potíže s brzdami a často okřikl ve vysílačce inženýry, aby ho nerušili, když brzdí.

Sedm kol před koncem se na druhé místo dostal Hamilton a začal Verstappenův náskok stahovat. V závěru se dokonce přiblížil na necelé dvě sekundy. Letošní světový šampion ale nakonec těžké chvíle ustál a vedení udržel až do cíle.

Mistrovství světa bude pokračovat příští týden Velkou cenou Mexika.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy