Casablanca je jedním z nejslavnějších filmů světové kinematografie

Romantický válečný snímek Casablanca, jehož premiéra se konala před 80 lety, 26. listopadu 1942, v New Yorku, je považován za jeden z nejslavnějších filmů světové kinematografie. Kultovní snímek, který natočil režisér Michael Curtiz a hlavní role v něm ztvárnili Humphrey Bogart a Ingrid Bergmanová, získal tři Oscary za nejlepší film, režii a scénář, na dalších pět byl nominován.

Příběh o ženě mezi dvěma muži vznikl na motivy hry s názvem Všichni chodí k Rickovi. Děj se odehrává v roce 1941 v marocké Casablance, která tehdy spadala pod správu vichistické Francie a do níž mířily tisíce uprchlíků toužících získat víza na cestu do Ameriky. K obrovskému úspěch filmu přispělo kromě hereckých výkonů oblíbeného »Bogieho« a křehké Bergmanové i velké množství dnes již kultovních scén a replik.

Rozhodnutí natočit Casablancu padlo několik dní po vstupu USA do druhé světové války, Hollywood chtěl mít také svůj podíl na podpoře válečného úsilí. Bezprostředně po premiéře ale film velké úspěchy neslavil. Zlom přišel až za pár týdnů, kdy se v lednu 1943 právě v marocké Casablance setkali nejvyšší představitelé protihitlerovské koalice. Film se téměř přes noc stal magnetem pro diváky a zisky ze vstupného několikanásobně převýšily rozpočet.

Za scénář ke Casablance získali Julius a Philip Epsteinovi a Howard Koch Oscara. Zlatou sošku byl poctěn i režisér Curtiz (vlastním jménem Mihály Kertész) a Casablanca byla vyhodnocena také jako nejlepší film. V roce 2007 ji odborníci z Amerického filmového institutu vyhodnotili jako třetí nejlepší americký film všech dob. Předběhl ji pouze Občan Kane a Kmotr.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy