Klávesista, který dal kapele Pink Floyd tvář. 15 let od smrti Richarda Wrighta

Před 15 lety opustila tento svět legenda – Richard William »Rick« Wright. Britskému klávesistovi a pianistovi, který si udělal jméno díky působení ve slavné kapele Pink Floyd, bylo 65 let.

Nebyl dvorním skladatelem slavné instrumentální rockové kapely. Mezi ty se řadí spíše Syd Barrett, Roger Waters a David Gilmour, i tak napsal nezapomenutelné kusy pro klasická alba, jakými jsou nestárnoucí Meddle, The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here a The Division Bell. Wrightův specifický způsob hry na klávesy stojí za charakteristickým zvukem skupiny Pink Floyd. Nejznámější jsou jeho sóla ve skladbách Time a Echoes. Osudným se mu stal nespecifikovaný typ rakoviny.

Jeho první ženou byla Juliette Galeová, s níž uzavřel sňatek v roce 1964. Rodiče dvou dětí (dcery Galy a syna Jamieho) se rozvedli v roce 1982. Za dva roky poté se oženil s druhou manželkou Frankou, ale i s ní se po deseti letech rozvedl. Svou třetí ženu Millie, s níž má syna Bena, si Wright vzal v roce 1996 a věnoval jí sólové album Broken China. Inu, většina hudebníků má velmi rozmanitý citový život…

(mac)

FOTO – wikipedia.org/CC BY 2.0/Deep Schism @ Flickr

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy