Dominik Kubalík a Andrej Šustr balí kufry. První jde do Kanady, druhý do Německa

Z Detroit Red Wings odchází další český hokejista. Z klubu odchází Sedmadvacetiletý hokejový útočník Dominik Kubalík, opačným směrem jde z Ottawy Senators kanonýr Alex DeBrincat. Detroit »přibalil« nadaného beka Donovana Sebranga, podmínečnou volbu v 1. kole příštího draftu a k tomu volbu ve 4. kole téhož draftu. Jako nová posila přichází do Kölner Haie Andrej Šustr z farmy Anaheim Ducks.

Dvaatřicetiletý Šustr naposledy působil v AHL v týmu San Diego Gulls, který je farmářským týmem Anaheim Ducks. Během své kariéry se 2,02 m vysoký pravý střelec v osmi sezónách v NHL odehrál celkem 408 zápasů – z toho 46 v play-off.

»Andreje jsme sledovali velmi dlouho, v průběhu let jsme s ním byli v kontaktu a jsme rádi, že se rozhodl připojit k nám. Přesvědčuje svou fyzickou přítomností, herní inteligencí a přehledem ve hře. Andrej dělá na ledě velmi dobrá rozhodnutí a dodává našemu týmu další kvalitu. Navíc se ohlíží za mnoha lety v NHL, v nichž stabilně hrál na nejvyšší úrovni. To, že si vybral právě KEC, hovoří za celou organizaci. Těším se na spolupráci s Andrejem,« řekl o obránci hlavní trenér kolínských Žraloků Uwe Krupp. Šustr bude za Sharks hrát s číslem 29 na zádech.

»V posledních letech jsem opakovaně vedl rozhovory s vedením Kolína nad Rýnem i s hlavním trenérem Uwe Kruppem, a proto se mezi námi vybudoval silný vztah. Na základě těchto rozhovorů pro mě bylo rozhodnutí snadné a cítím, že je správné. Já i moje rodina jsme velmi rádi, že se můžeme stát součástí týmu Kolín Sharks. Pro mě má tato organizace jednu z nejlepších pověstí v Evropě a už se nemůžu dočkat, až se s týmem seznámím, budu žít ve městě Kolín nad Rýnem a hlavně hrát před tak skvělými fanoušky,« řekl Šustr.

Dvaatřicetiletý Šustr hrál jako mládežnický hráč HC Plzeň v rodné České republice, než v roce 2008 přestoupil do USA. Tam si nejprve zahrál v North American Hockey League (NAHL) a United States Hockey League (USHL). V roce 2010 získal stipendium na University of Nebraska Omaha a tři roky hrál za tým Omaha Mavericks ve Western Collegiate Hockey Association.

Díky dobrým výkonům si ho všiml klub Tampa Bay Lightning, který s Čechem na jaře 2013 podepsal roční smlouvu. Krátce poté si tehdy dvaadvacetiletý hráč odbyl svůj debut v NHL v dresu Lightning v utkání proti New Jersey Devils. V sezóně 2013/2014 se Šustr konečně prosadil mezi pravidelné hráče a zahrál si také poprvé play-off. V následujících třech letech odehrál v každé sezóně hodně přes 70 zápasů a v celkem 273 utkáních NHL nasbíral 53 bodů. Po šesti letech strávených u Lightning se Šustr v roce 2018 přesunul do Anaheimu Ducks, kde hrál za Kačery a farmářský tým San Diego Gulls.

V letech 2019 až 2021 odehrál Šustr 99 zápasů za pekingský klub Kunlun Red Star (Čína) v ruské KHL. V uplynulé sezóně hrál kolínský nováček za týmy Iowa Wild a San Diego Gulls v AHL a odehrál dohromady 51 zápasů.

Obránce debutoval v seniorské reprezentaci České republiky na Světovém poháru 2016. Za svou rodnou zemi si zahrál také na Světovém poháru 2021.

Andrej-Sustr-FOTO-haie.de

Česká kolonie rozpuštěna

DeBrincat jakožto chráněný volný hráč obratem podepsal s Red Wings čtyřletý kontrakt na 31,5 milionu dolarů (7,875 na sezonu). Kubalíkovi naopak ještě zbývá jedna sezona z dvouleté smlouvy na celkem pět milionů dolarů, kterou podepsal s Detroitem loni v červenci.

»Celkově jsme měli dobrý mančaft, udělali jsme krok dopředu, ale ještě nejsme hotoví. Uvidíme, co se stane v létě, ale jsem si docela jistý, že Detroit půjde dál nahoru,« pronesl Kubalík na mistrovství světa, kam odletěl reprezentovat Českou republiku, neboť slavný klub z Michiganu už poosmé chyběl v play off.

Nyní se ukazuje, že budoucnost Red Wings měl generální manažer Steve Yzerman naplánovanou bez něj. A znamená to konec ještě loni tak silné české stopy v klubu.

Filip Hronek, před vzestupem Moritze Seidera nejvytěžovanější bek týmu, už je hráčem Vancouver Canucks. Po osobních potížích, kvůli nimž nastoupil do asistenčního programu, odešel rovněž Jakub Vrána (St. Louis Blues). A někdejší šestka draftu Filip Zadina byl na vlastní žádost umístěn na waiver list. Nově bude po předčasném konci angažmá v Detroitu hrát v NHL za San Jose. V novém působišti podepsal roční smlouvu s příjmem 1,1 milionu dolarů, oznámil to dnes generální manažer Sharks Mike Grier.  Elitní obránce, dva útočníci do Top 6, velký talent… Najednou na soupisce detroitského ‚áčka‘ nezůstal žádný z nich.

Pro Kubalíka budou Senators třetím klubem NHL – sice ho draftovali původně Los Angeles Kings v 7. kole draftu 2013 jako číslo 191, ale mezi elitu naskočil v barvách Chicago Blackhawks. V nováčkovské sezoně si 30 trefami vysloužil roli finalisty boje o Calder Trophy, celkem za 283 duelů základní části za Blackhawks a Red Wings zaznamenal 161 bodů (82+79) a dalších osm (4+4) přidal v devíti duelech play off.

»V každé z nich bylo něco, co mi pomohlo stát se lepším hráčem i člověkem. Cítím, že jsem udělal další krok, který mi v kariéře pomůže. A doufám, že to tak bude i nadále,« hodnotil na mistrovství světa Kubalík. Aniž by tušil, že ho čeká stěhování do Kanady.

Ústřední postavou výměny nicméně zůstává pětadvacetiletý DeBrincat. Ten přišel do Ottawy loni v červenci právě z Chicaga a za Senators stihl 66 bodů (27 gólů, 39 asistencí) v 82 duelech. Celkem má nadaný střelec na kontě 373 bodů (187+186) ve 450 utkáních základní části.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy