Jankto přestoupil do Sparty. Není první exslávista, připomeňte si přestupy mezi »S«

Fotbalový reprezentant Jakub Jankto je novou posilou pražské Sparty. Šestadvacetiletý odchovanec Slavie přišel na Letnou ze španělského Getafe na roční hostování s opcí. Sparta představila novou posilu na klubovém webu.

»Rozhodl jsem se pro Spartu, protože se mi poslední dobou strašně líbí. Poslední dva roky jsem sledoval nejen zápasy, ale i jak se klub chová a jací lidé v něm figurují. Skvělý dojem na mě udělali (sportovní ředitel) Tomáš Rosický i (trenér) Brian Priske, znám tady i spoustu hráčů. Po jednom dni jsem věděl, že Sparta je ten správný klub,« uvedl Jankto.

»Přivádíme hráče se zkušenostmi z těžkých zápasů, které odehrál jak v reprezentaci, tak i v zahraničních soutěžích. Je ve velmi dobrém fotbalovém věku, trenér s ním může počítat na všechny pozice v ofenzivě. Jakub přichází proto, abychom ještě zkvalitnili kádr a umožnili trenérovi větší variabilitu při skládání sestavy,« řekl Rosický.

Jankta čeká premiéra v české nejvyšší soutěži. Ze Slavie odešel do Itálie už v 18 letech, aniž by si připsal start v A-týmu, a přes Udine a Sampdorii Janov se dostal před minulou sezonou až do La Ligy. V Getafe se ale i vinou zranění neprosadil a nastoupil jen ke 14 ligovým duelům.

V reprezentaci má Jankto na kontě 45 zápasů a čtyři branky. Nechyběl ani u čtvrtfinálové účasti na loňském Euru.

Nyní se ofenzivní hráč pokusí pozvednout Spartu, která po obránci Jaroslavu Zeleném a útočníku Janu Kuchtovi získala během léta třetího reprezentanta se slávistickou minulostí. V Evropské konferenční lize vypadli Letenští už ve 2. předkole s Vikingem Stavanger a domácí porážkou s Libercem zahájili i českou nejvyšší soutěž. Premiérovou soutěžní výhru pod novým trenérem Priskem si připsali až v neděli v Českých Budějovicích.

Výběr přestupů fotbalistů Slavie (i bývalých) do Sparty a opačným směrem (od roku 1994, řazeno chronologicky):

Vladimír Labant (Slavia – Sparta, 1999)

Pavel Novotný (Sparta – Slavia, 2001)

Ladislav Volešák (Sparta – Slavia, 2007)

Matúš Kozáčik (Slavia – Sparta, 2007)

Martin Abraham (Sparta – Slavia, 2008)

Martin Juhar (Sparta – Slavia, 2012)

Bekim Balaj (Sparta – Slavia, 2014)

Simon Deli (Sparta – Slavia, 2015)

Josef Hušbauer (Sparta – Slavia, 2015)

Nicolae Stanciu (2019, do Slavie přišel po krátkém působení v Al Ahlí)

Srdjan Plavšič (Sparta – Slavia, 2021)

Jan Kuchta (2022; odchovanec Slavie, ve Spartě na hostování z Lokomotivu Moskva).

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy