Kuchta: další exslávista posilou Sparty

Dalším v řadě »obojživelníků«, kteří pošli oběma pražskými »S« je pětadvacetiletý reprezentační útočník Jan Kuchta. Před novou sezonou přišel na Letnou na roční hostování s opcí z Lokomotivu Moskva, kam letos v lednu přestoupil za pět milionů eur.

Kuchta už ve Spartě působil v mládežnických týmech. Poté nastupoval za Bohemians 1905, Žižkov, Slovácko, Teplice a Liberec, odkud v létě 2020 zamířil do Slavie. V jejím dresu vstřelil za rok a půl v 65 zápasech 32 soutěžních branek. V sezoně 2020/21 získal v Edenu mistrovský titul a přispěl i k triumfu v poháru. S 15 góly se stal nejlepším střelcem ligy společně s Adamem Hložkem, jehož by měl po jeho odchodu do Leverkusenu ve sparťanské ofenzivě nahradit. Slavii pomohl také do čtvrtfinále Evropské ligy.

»Jakmile se naskytla možnost Honzu získat, okamžitě jsme začali jednat, protože byl v úzkém okruhu útočníků, na které jsme v posledních měsících cílili. Trenér s tímto příchodem ihned souhlasil. Posílit tým o prověřeného střelce bylo důležitým bodem v tomto přestupním období,« uvedl na klubovém webu sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický.

Podle serveru Seznam Zprávy uvažovala o odkupu své bývalé opory za pět milionů eur Slavia, sám hráč dal ale přednost Spartě. Ta údajně zaplatila za hostování jeden milion eur, a pokud za rok bude chtít využít opci na přestup, musí doplatit zbylé čtyři miliony. Kuchta mohl teoreticky z Lokomotivu odejít na rok zadarmo vzhledem k výjimce, kterou FIFA zavedla po ruské invazi na Ukrajinu pro zahraniční hráče působící v ruské lize. Vzhledem k tomu, že Spartu posílil po dohodě na hostování, představitelé Lokomotivu podle serveru Seznam Zprávy přislíbili Slavii, že své závazky uhradí.

V ruské lize za Lokomotiv odehrál Kuchta 10 utkání s bilancí tří branek a dvou asistencí. Další působení v Lokomotivu mu zkomplikovala ruská vojenská invaze na Ukrajinu, která vypukla měsíc a půl po jeho příchodu do moskevského týmu. Kuchta na sebe také výrazně upozornil ve čtyřech červnových duelech elitní skupiny Ligy národů, v nichž za národní tým dal dvě branky.

»Děkuju všem, že jsem mohl strávit hezkých půl roku u vás v klubu. Budu vám i nadále držet palce, protože to je výborný profesionální klub, který mě něco naučil. Z osobních důvodů se vracím zpět do České republiky, ale budu vám držet palce a budu vás sledovat. Třeba se jednou ještě někdy potkáme. Loko do toho,« uvedl Kuchta na twitterovém účtu klubu.

»Důležitými atributy Honzovy hry jsou rychlost, napadání rozehrávky soupeře, kvalita v zakončení. Je v ideálním věku, vybudoval si dobrou pozici v reprezentaci, náš tým se s ním stává od první chvíle silnější,« řekl o nové posile Rosický.

Celkově Kuchta odehrál v české lize 110 zápasů a nastřílel 37 gólů, v národním týmu má na kontě 10 startů a dvě branky z červnových duelů proti Švýcarsku a Španělsku.

Závěrem připomeneme jen pár jmen, která prošla Slavií i Spartou:

Vladimír Labant, Slavia: 1997-1999, Sparta: 1999-2004

Josef Pešice, Sparta: 1971-1975, 2002, Slavia: 1979-1984, 1995-1997, 2001

Pavel Horváth, Slavia: 1996-2000, Sparta: 2006-2008

Karel Poborský, Slavia: 1995-1996, Sparta: 2002-2005

Patrik Berger, Slavia: 1991-1995, Sparta: 2008-2009

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy