Komise rozhodčích: Penalta Slavie byla v pořádku, stejně jako červená na Spartě

Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR se shodla, že sudí Dalibor Černý neudělal v klíčových verdiktech nedělního ligového utkání mezi Jabloncem a Slavie (1:1) chybu. Za ruku podle pravidel nařídil v první půli pokutový kop pro červenobílé, při následné dorážce správně usoudil, že nešlo o faul na hostujícího Václava Jurečku a v závěru správně neuznal pro ofsajd branku Pražanů. Komise o tom informovala v komuniké.

Nedělní zápas 6. ligového kola nabídl několik sporných momentů. Za bezbrankového stavu Jurečka opakovanou střelou po přímém kopu zblízka lehce trefil do ruky domácího Vachtanga Čanturišviliho a Černý po dlouhé konzultaci s videorozhodčím a přezkoumání situace nařídil penaltu.

Podle komise šlo o správný verdikt. »Hráč domácího družstva zahrál ve vlastním pokutovém území míč rukou, kterou měl nad úrovní ramene v nepřirozené pozici,« vysvětlila v komuniké komise.

Jablonecký brankář Jan Hanuš střelu z penalty zlikvidoval, dobíhající Jurečka chtěl dorážet, po souboji s Nemanjou Tekijaškim ale upadl. O faul podle komise nešlo. »Ve snaze zahrát míč se bránící hráč dostal před útočícího hráče a tím mu znemožnil zakončit útočnou akci. Jednalo se o dovolený způsob hry ze strany bránícího hráče,« podotkla komise.

V 87. minutě za stavu 1:1 Jurečka po rohu zblízka dotlačil míč do sítě, gól ale neplatil kvůli tomu, že v ofsajdu stojící Jan Bořil ovlivnil jabloneckého brankáře. »Hráč hostujícího družstva stál v ofsajdovém postavení v blízkosti gólmana domácího družstva. Svým postavením bránil brankáři ve výhledu, čímž ho ovlivnil,« uvedla komise.

Rozhodčí neuznali pro ofsajd Slavii ani gól v nastavení prvního poločasu. K tomuto momentu se ale komise nevyjádřila, neboť podle manuálu veřejně hodnotí od nové sezony vždy jen čtyři situace z jednoho kola, které vyberou média.

Sudí správně nařídil penaltu za ruku i v zápase Olomouce s Libercem. V 53. minutě zahrál podle hlavního arbitra Petra Hocka nedovoleně ve vápně Ivan Varfolomejev a z následného pokutového kopu dal Lukáš Juliš vítězný gól při výhře 2:0. »Rozhodčí správně nařídil pokutový kop. Ruka obránce byla nad úrovní ramene v nepřirozené poloze vzhledem k pohybu jeho těla,« uvedla komise.

Chybu podle ní neudělali ani sudí na Letné, když v 57. minutě hlavní Jan Machálek po zásahu videorozhodčího Dominika Starého a přezkoumání situace u monitoru vyloučil sparťana Adama Karabce za úder loktem.

»Domácí hráč se proti soupeři ohnal paží a udeřil ho předloktím do hlavy mimo souboj o míč. Jednalo se o hrubé nesportovní chování,« prohlásila komise po utkání, v němž Sparta navzdory oslabení porazila Karvinou 3:1.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy