Olympiáda dětí a mládeže. Oheň zapálí oštěpař Vadlejch

Olympijský oheň při nedělním slavnostním zahájení 10. letní olympiády dětí a mládeže na Andrově stadionu v Olomouci zapálí oštěpař, vicemistr světa z roku 2017 a stříbrný medailista z letních olympijských her 2020 v Tokiu Jakub Vadlejch. Na sportovní klání do Olomouckého kraje přijede zhruba 4000 mladých sportovců z celého Česka. Novinářům to dnes řekl místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman.

Podle Šumana je o účast na slavnostním zahájení dětské olympiády velký zájem. Přibližně 2000 vstupenek pro veřejnost bylo prodáno za dva dny od zahájení jejich distribuce. Ceremoniálu se na Andrově stadionu v Olomouci zúčastní zhruba 6000 sportovců, jejich rodičů a fanoušků. »Do Olomouce se sjede velká část českého mládežnického sportu,« uvedl Šuman.

Prestiž olympiády dětí a mládeže v tuzemském sportu podle Šumana stále roste. »Stává se obrovskou motivací pro mladé sportovce. Ať už pro ty, kterým se podaří probojovat na olympiádu a stávají se díky tomu hrdiny pro své okolí, tak i pro nejmladší děti, které o tomto projektu vědí a snaží se, aby v následujících letech mohly jít ve stopách svých starších vzorů a dostat se na budoucí ročníky her,« podotkl Šuman.

Účastníci letní olympiády dětí a mládeže změří od neděle 26. června do čtvrtka 30. června své síly v 73 sportovních disciplínách. Připraveny budou dvě desítky sportovišť. Na letní olympiádu se vrátí kanoistika a představí se šerm. Dějištěm letní olympiády dětí a mládeže bude kromě Olomouce také Prostějov, Přerov, Uničov, Kojetín a Velká Bystřice. Na internetu bude zajištěn přímý přenos z jednotlivých sportovišť.

Letní olympiáda dětí a mládeže se měla v Olomouckém kraji konat už loni v létě, kvůli pandemii koronaviru ale byla odložena na letošek. »Nejnáročnější bylo ve správnou chvíli rozhodnout, že se má akce odložit,« uvedl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). Podle něj bylo při rozhodování nutné zvážit vzniklé náklady a riziko, že pandemie koronaviru nakonec uspořádání olympiády zhatí. »My jsme zabrzdili včas. Pak se to muselo celé zakonzervovat a připravovat na další rok. Nakonec se vše zvládlo,« uvedl Suchánek, podle kterého kraj v příštím týdnu čeká velmi zajímavé sportovní klání dětí a mládeže.

Letní olympiáda dětí a mládeže měla původně plánovaný rozpočet 36 milionů korun, přičemž 15 milionů připadlo na Olomoucký kraj. Odhadované náklady hejtmanství ale mezitím kvůli nárůstu ceny za ubytování a stravování účastníků už loni vzrostly skoro o 4,5 milionu na 19,5 milionu korun. Na olympiádu přispějí i ostatní kraje, ze kterých přijedou mladí sportovci.

První olympiáda dětí a mládeže byla v Česku v roce 2003. Hry mají letní a zimní variantu, celkem se jich zúčastnilo téměř 40 000 mladých sportovců a sportovkyň.

(pk, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy