Pět střídání pomáhá takticky i kondičně, libují si fotbaloví trenéři

Fotbaloví trenéři oslovení ČTK kvitují rozhodnutí pravidlové komise IFAB zavést natrvalo možnost pěti střídání v utkáních místo tří. Kouči z vlastní dvouleté zkušenosti díky této změně vnímají, že při práci mají víc možností po taktické i kondiční stránce.

Původně dočasná úprava pravidel byla představena předloni kvůli zdraví fotbalistů, kteří po restartu soutěží po několikaměsíční pauze způsobené pandemií koronaviru museli odehrát mnoho zápasů v rychlém sledu a hrozilo jim větší riziko zranění.

»Je to něco z mála pozitivního, co covidové období přineslo. Jako trenérovi mi to dává více možností reagovat na průběh utkání. Jak z pohledu taktického, tak kondičního,« uvedl kouč kuvajtské reprezentace Vítězslav Lavička.

»Konkrétně nyní při mém současném angažmá poznávám, jak moc náročné je pro hráče v těchto klimatických podmínkách a teplotách, kdy je večer v průběhu zápasu přes 40 stupňů, podávat maximální výkon,« doplnil bývalý kouč Sparty nebo české reprezentace do 21 let.

Možnost pěti střídání má podle trenérů také pozitivní vliv na psychiku a chemii týmu. »Je to dobré i vůči hráčům, kteří nenastoupí v základní sestavě. Mají větší šanci se dostat do zápasu. Pokud máte širší kádr vyrovnaných hráčů, tak si střídáním znovu pomůžete,« řekl kouč kuvajtského Al-Tadamonu Roman Pivarník.

»V kádru máte 20 nebo 22 hráčů. Všichni, kteří v týdnu pracují, se chtějí při zápase podívat na hřiště. Takhle mohou hráči i trenér přemýšlet ve smyslu, že je o dvě místa navíc,« přidal Marcel Lička z ruského Orenburgu.

Dalším kladem je lepší rozdělení zátěže mezi víc hráčů. »Myslím, že pro celý fotbal to byl a bude obrovský přínos. Pro mládež určitě a pro mužstva, která odehrají 50 a více zápasů za sezonu, to bude také pozitivní,« mínil trenér lotyšské reprezentační devatenáctky Jakub Dovalil.

»Když hrajete s mužstvem vysoký presink, tak v systému 4-3-3 nebo 4-2-3-1 křídla, hrotový útočník a střední záložníci neustále napadají a snaží se dostat soupeře s míčem pod tlak, takže se u nich únava samozřejmě během zápasu dostaví. Možnost pěti střídání je i proto určitě pozitivní,« dodal Lička.

(čtk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy