Verstappen vyhrál v Sao Paulu a sedmnáctým triumfem vylepšil vlastní rekord

Již jistý trojnásobný mistr světa Max Verstappen z Red Bullu ovládl Velkou cenu Sao Paula formule 1 a 17. vítězstvím v sezoně vylepšil vlastní rekord. Šestadvacetiletý Nizozemec vyhrál o více než osm vteřin před Landem Norrisem z McLarenu a 52. triumfem v kariéře překonal Francouze Alaina Prosta, od něhož se odpoutal na čtvrtém místě historického pořadí. Třetí dojel po těsném finiši Fernando Alonso z Aston Martinu, který zdolal o 53 tisícin sekundy Sergia Péreze a Prosta 106. pódiem v kariéře vyrovnal.

Verstappen vyhrál v Brazílii podruhé v kariéře a po čtyřech letech. Navázal na triumf ze sobotního samostatně bodovaného sprintu. Vítěz páteční kvalifikace udržel vedení i po restartu z pevných pozic poté, co byl závod přerušen po nehodě Kevina Magnussena a Alexandera Albona v úvodním kole.

»Klíčové dnes byly starty. Oba se mi povedly a pak už to bylo jen o dobrém zacházení s pneumatikami. Šlo nám to na všech sadách. Mohlo to sice vypadat jako snadný závod, ale byla tam řada věcí, která se musela hlídat. Musíte být pořád soustředěný,« řekl před televizními kamerami Verstappen.

Po šesti závodech se vrátil na stupně vítězů Alonso. Dvaačtyřicetiletý Španěl svedl v závěru napínavý souboj s Pérezem a nakonec udržel třetí příčku díky spurtu na cílové rovince.

»Pro tým je to fenomenální výsledek. V posledních měsících jsme se trápili, v posledních dvou závodech i odstoupili. Tohle pódium je pro všechny v týmu a továrně. Budeme bojovat do posledního kola,« uvedl Alonso.

K nečekané situaci došlo na okruhu Interlagos už před startem. V zaváděcím kole vylétl mimo trať kvůli technickým potížím Charles Leclerc z Ferrari. Místo startu z druhé příčky musel odstoupit.

Dramatické chvíle pokračovaly i po zahájení závodu. Při nájezdu do první zatáčky havarovali Magnussen s Albonem. Na trať vyjel nejprve safety car, organizátoři ale nakonec závod na půl hodiny přerušili.

Verstappen udržel po restartu vedení, druhý byl Norris. Britský pilot McLarenu se na suveréna letošní sezony v osmém kole dotáhl a zaútočil na něj. Verstappen ale zůstal první a Norrisovi ujel.

Dopředu se postupně probojovával Pérez. Mexičan, který skončil v kvalifikaci devátý, se ve 23. kole dostal na čtvrté místo. V dalším průběhu a po zastávkách v boxech se však pořadí v čele ustálilo.

V závěru piloti znovu přezuli na nejměkčí směs a Pérez se dotáhl 20 kol před koncem na třetího Alonsa. Dvojnásobný mistr světa mu dlouho žádnou možnost nenabídl. Až v předposledním kole Verstappenův kolega z Red Bullu zaútočil a dostal se na třetí místo. Alonsovi ale ještě zbyl čas na odvetu. Soupeři podobný manévr oplatil a v těsném finiši třetí příčku udržel.

»Cítil jsem, že na mě Checo tlačí snad třicet kol. Když mě ale dvě kola před koncem předjel, myslel jsem si, že to snad není možné. V první zatáčce pak zabrzdil moc pozdě a řekl jsem si: Ok, jdu do toho,« řekl Alonso.

Pérez se nedostal na stupně vítězů v šestém závodě po sobě, přesto si upevnil druhé místo v průběžném pořadí šampionátu. Před Lewisem Hamiltonem z Mercedesu, který dojel v Brazílii osmý, má náskok 32 bodů.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy