Začíná jít do tuhého. Dva zápasy proti těžkým soupeřům ve dvou dnech

Dva zápasy ve dvou dnech proti velmi těžkým soupeřům čekají v Tampere české hokejisty na konec programu základní skupiny B na mistrovství světa. Dnes bude jejich soupeřem tým USA, zítra změří síly s domácím Finskem. Ve hře bude definitiva postupu, ale i možnost vylepšit pozici v tabulce s ohledem na případného čtvrtfinálového soupeře. nešní utkání s Američany začne v 15.20 SELČ.

Před včerejšími zápasy Lotyšů a Norů bylo zřejmé, že k postupové jistotě schází výběru kouče Kariho Jalonena bod. Zatímco Lotyši ve hře zůstali díky obratu z 1:3 na konečných 4:3, pro Nory šampionát po základní skupině skončí. Naději jim sebrala porážka se Švédy 1:7. Právě Švédy potřebují nyní Lotyši porazit v základní době a doufat, že Češi už za dva zápasy bodovat nebudou.

»Ke každému utkání musíme přistupovat jako k duelu play off. Zápas od zápasu teď jdeme na silnější soupeře. Kluci mají tu sílu obrovskou, ale je potřeba se vyvarovat takových těch hlušších míst, která tam máme,« řekl asistent trenéra Libor Zábranský.

Američané dosud na turnaji vyhráli čtyři z pěti utkání, naposledy dokázali gólem v prodloužení zdolat i silné Švédy. Jediným přemožitelem zámořského výběru je domácí Finsko, které zvítězilo 4:1, pod prohru se ale výrazným způsobem podepsal zkrat útočníka Austina Watsona, jenž byl zkraje druhé třetiny vyloučen na pět minut a do konce utkání za faul na hlavu, jeho spoluhráči pak v oslabení dvakrát inkasovali a ve vyrovnané partii rázem prohrávali 0:3.

Od posledního vzájemného souboje s Američany už uběhly čtyři roky. Naposledy se oba týmy utkaly na MS v Dánsku 2018, kde národní tým prohrál ve čtvrtfinálové bitvě 2:3 a turnaj pro něj skončil, zatímco Američané nakonec získali bronz.

»Bude to těžký zápas, mají tady mladý a bruslivý tým, fyzicky zdatný. My máme za sebou ale dvě výhry, nějaké sebevědomí jsme také načerpali. Věřím, že do zápasu dobře vstoupíme, konečně budeme hrát celých šedesát minut a zápas zvládneme,« přál si útočník Matěj Blümel.

»Určitě jde o náročné soupeře, kteří nás na závěr té skupiny čekají, ale tady musí jit člověk do všech zápasů stoprocentně připravený. Je úplně jedno, jestli pak proti vám stojí Amerika, Finsko, nebo někdo jiný, « podotkl další útočník Jakub Vrána.

Věří zároveň, že pro mužstvo půjde o dobrý test před čtvrtečním čtvrtfinále. »Myslím si, že ano. Celkově pro ten tým bude ale hlavně dobré vědomí, že hrajeme dobře, abychom neměli pocit, že tomu týmu něco chybí. Ať už energie, dobrá rozhodnutí s pukem či různé věci, které mohou tým dostat na ledě do úzkých,« doplnil Vrána.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy