Reprezentace přišla o Staňka a Krále, nahradí je Kovář a Masopust

AKTUALIZOVÁNO

Z nominace české fotbalové reprezentace na nadcházející říjnové zápasy kvalifikace mistrovství Evropy v Albánii a s Faerskými ostrovy vypadli kvůli zranění středopolař Alex Král a brankář Jindřich Staněk, který byl po střetu v nedělním ligovém utkání s Jabloncem krátce v bezvědomí. Trenér národního mužstva Jaroslav Šilhavý místo nich těsně před dnešním srazem v Praze povolal gólmana Matěje Kováře a obránce či záložníka Lukáše Masopusta. Reprezentace o tom informovala na webu FAČR.

»Jsem v pořádku, ale od tréninku si po domluvě s lékaři nechám krátkou pauzu, abych se dal stoprocentně do kupy a mohl do toho zase dávat maximum. Mrzí mě, že nebudu moci s nároďákem absolvovat nadcházející sraz, ale budu klukům držet palce a vy je určitě přijďte podpořit v neděli do Doosan Areny,« uvedl sedmadvacetiletý gólman z nemocnice.

Staněk v 73. minutě zápasu s Jabloncem (3:2) vypíchl míč před Václavem Drchalem, ale hostující útočník ho zasáhl do krku. Otřesený brankář zůstal bezvládně ležet a po dlouhém ošetřování ho na nosítkách odvezli ze hřiště. Domácím příznivcům ale stihnul ještě krátce zamávat.

»V první řadě bych chtěl poděkovat všem fanouškům, kteří mi drží palce a napsali mi stovky zpráv. Už ve chvíli, kdy mě odnášeli ze hřiště a byl jsem dost otřesený, tak jsem vnímal, jak vyvolávali moje jméno a podpořili mě. Stejně tak chci poděkovat klubovým lékařům, všem zdravotníkům i personálu Fakultní nemocnice v Plzni, kteří se o mě starají,« napsal Staněk.

Několik variant

Staněk má na kontě šest startů za reprezentační »áčko«. V nominaci ho nahradil Matěj Kovář z Leverkusenu, který už byl jednou dodatečně povolán předloni v září, za národní A-mužstvo ale ještě nenastoupil. Doplní brankářskou dvojici Jiří Pavlenka, Aleš Mandous.

»V první řadě musím za celou reprezentaci popřát Jindřichu Staňkovi a Alexi Královi brzké uzdravení. Matěj Kovář o svém talentu přesvědčil už v minulém ročníku, kdy pomohl Spartě k ligovému titulu a vysloužil si tak přestup do Leverkusenu,« uvedl manažer reprezentace Tomáš Pešír.

Záložník Unionu Berlín Král má na kontě za reprezentační »áčko« 37 startů a v poslední době často patřil do základní sestavy. Šilhavý místo něj zvažoval několik variant, nakonec se rozhodl pro univerzála Masopusta, jenž může hrát na více postech. Třicetiletý slávista má v národním A-týmu 32 zápasů a dva góly.

Kalvacha zastavila viróza

»Co se týče středové řady, zvažovali jsme několik možností. Třeba s (plzeňským) Lukášem Kalvachem jsme počítat nemohli, protože ho po nedělním zápase schvátila viróza. Trenéři se rozhodli pro Lukáše Masopusta, který je zkušený a divoké prostředí v Albánii ho určitě nerozhází. Navíc může nastoupit hned na několika postech v záloze i obraně,« vysvětlil Pešír.

Reprezentace se sešla v poledne v Praze a vpodvečer si poprvé zatrénuje. Ve středu dopoledne odletí do Albánie ke čtvrtečnímu přímému souboji o první místo v kvalifikační skupině. Nadcházející soupeř má v čele tabulky o dva body více, Šilhavého mužstvo ale odehrálo o utkání méně. V neděli zakončí český celek říjnový program doma proti Faerským ostrovům. Na šampionát do Německa v příštím roce postoupí první dva týmy z každé skupiny.

»Všichni si uvědomují, že nás čeká klíčový sraz. Pro hráče, trenéry i celou asociaci je důležité, abychom na Euro postoupili, ode všech je proto očekáván více než maximální výkon,« řekl na srazu k týmu předseda FAČR Petr Fousek.

Albáncům vypadl z nominace obránce Ardian Ismajli. Sedmadvacetiletý zadák italského Empoli má potíže se stehenním svalem a po kontrole u reprezentačních lékařů opustil mužstvo.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy