Čtyři nejpoužívanější umělá sladidla nejsou zcela bezpečná!

Umělá sladidla by neměla být považovaná za bezpečnou náhražku cukru. Čtyři nejpoužívanější totiž zasahují do složení střevních bakterií a dvě z nich mají vliv na metabolismus glukózy. Uvádí se to ve studii týmu izraelského imunologa Erana Elinava publikované v časopisu Cell. Podle Elinava, jehož citoval server The Times of Israel, by neměla být umělá sladidla považovaná za bezpečná, dokud závěr výzkumu jeho týmu nebude vyvrácen.

Ve studii se uvádí, že konzumace sacharinu a sukralózy u zdravých dospělých narušuje metabolismus glukózy. Ve studii se posuzoval také vliv stévie a aspartamu a podle závěru všechna tato sladila ovlivňují složení střevních bakterií.

»Zjistili jsme, že se složení mikrobů mění při konzumaci všech těchto čtyř sladidel, tedy, že nejsou v těle pasivní,« řekl Elinav. Tyto změny se podle něj nezjistily v kontrolní skupině osob, které sladidla nekonzumovaly.

Podle autorů potvrzuje studie jejich teorii, že sladila ovlivňují mikrobiom. Pokud se změní, projeví se to i ve změně metabolismu glukózy.

»Dospěli jsme k závěru, že umělá sladidla ovlivňují procesy v lidském těle a mají vliv na střevní mikrobiom… teď je na těch, kdo umělá sladidla propagují, aby prokázali nebo vyvrátili potenciální vliv sladidel na lidské zdraví. Neměli bychom je považovat za bezpečná, dokud se nepotvrdí opak. Do té doby doporučujeme obezřelost,« řekl Elinav.

Izraelští vědci ve své studii navázali na předchozí výzkum, který proběhl před osmi lety a prováděl se na hlodavcích. Tehdy se dospělo k závěru, že náhražky cukru, jež vznikly, aby uspokojily touhu po sladkém a zároveň neovlivnily hladinu glukózy, mohly ve skutečnosti přispět k šíření epidemie touhy po sladkém, již měly pomoci řešit.

V současné studii se podávala umělá sladila osobám, které se normálně sladkostem vyhýbaly. »Prokázalo se, že nevýživová sladidla mění mikrobiom a tím i metabolismus glukózy,« řekl Elinav. Podle něj tím padá dosavadní představa, že sladila uspokojují touhu po sladkém bez jakýchkoli následků.

(mac, čtk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

  1. Vždycky jsem říkal, že umela sladidla jsou svinstvo a teď se mi to potvrzuje ze vsech stran. Mam z toho nepokrytě velkou radost.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy