Největší kolekcí chameleonů na světě se pyšní Zoopark Zájezd

Zoopark Zájezd disponuje největší veřejně dostupnou kolekcí chameleonů ze všech zoo na světě. Ve středu byla tato impozantní kolekce chameleonů obohacena o další nový druh. V expozici Terária přibyl chameleon hřebenatý, který je nápadný právě vysokým hřbetním hřebenem. Viděli jste někdy klubat se na svět chameleony, lovit kořist nebo pít? Že ne? Nyní máte příležitost.

Chameleon hřebenatý pochází ze západní Afriky, kde obývá tropické lesy v nížinách do 600 metrů nad mořem. Nápadný je na něm právě vysoký hřbetní hřeben, který je tvořen kůží napnutou mezi prodloužené trnové výběžky obratlů. Hřeben se táhne od hřbetu až ke kořeni ocasu a u samců může být vysoký až 3 centimetry.

Chameleon přílbový je to menší druh chameleona z horských oblastí východní Afriky. Dorůstá velikosti 20-25 centimetrů. Nápadná je u něj vysoká »přilba«, která je pokrytá deskovitými šupinami. Samice mívají tuto přilbu nižší. Vyskytuje se na území Keni a Ugandy ve výškách od 1500 do 4000 metrů nad mořem. Tento druh chameleona nezahrabává vejce do země, ale inkubuje je ve vlastním těle. Samice po 150–180 dnech březosti rodí až 20 mláďata v průhledných obalech, ze kterých se hned protrhávají a již po několika hodinách samostatně loví. Této rozmnožovací strategii se říká vejcoživorodost a je to adaptace na chladné prostředí hor ve východní Africe, kde chameleon přilbový žije. Přirozenými nepřáteli chameleonů přilbových jsou stromoví hadi, jako je mamba zelená či bojga africká. Obranným mechanismem těchto chameleonů je tzv. thanatóza, což znamená, že když se cítí ohrožení, předstírají smrt.

Chameleon třírohý dorůstá velikosti 25-38 centimetrů a obývá vysoko položené oblasti kolem 2500 metrů nad mořem na východě Afriky. V těchto oblastech se obvyklá denní teplota pohybuje kolem 22-24 stupňů Celsia, v noci však klesá i na méně než 5 stupňů Celsia. Roční úhrn srážek je vyšší než 1200 milimetrů. Proto samice tohoto druhu také nezahrabávají vejce do země, ale nechávají je inkubovat uvnitř vlastního těla a po několika měsících rodí mláďata, která se okamžitě protrhávají z průhledných obalů a jsou plně samostatná. Hlava samců je opatřena třemi dlouhými »rohy«, které slouží především k soubojům. Samcům začínají růst rohy zhruba v šesti měsících věku.

Chameleon obrovský je považován za největšího chameleona světa. O toto prvenství se však přetahuje s chameleonem Parsonovým. V dospělosti dorůstá chameleon obrovský (myšleno tělo i ocas) do téměř 70 centimetrů, jsou ale známi i exempláže s délkou 80 centimetrů. Jejich váha se pophybuje okolo půl kilogramu. Dožívají se i 5 let. Zbarvení je variabilní od hnědé a šedé u samců po žlutočervenou u samic. Díky své velikosti dokáže ulovit i menší obratlovce, například hlodavce nebo ptáky. Ve volné přírodě byste je našli na Madagaskaru. Samice snáší 40-70 vajec.

Někdy návštěvníky Zooparku Zájezd zarazí, že v expozicích chameleonů nikde nevidí misky s vodou. Je to proto, že chameleoni totiž olizují vodu z listů, větví nebo si ji nechávají téct do tlamy při rosení. Přesvědčit se můžete na videu níže.

Chameleon límcový obývá většinu afrického kontinentu od Sahary na jih. Lze ho pozorovat ve většině biotopů od vlhkých lesů, přes suché savany, až po člověkem pozměněné biotopy (farmy, plantáže, okraje cest atd.). Typicky je zelený, ale zbarvení je velmi proměnlivé od oranžové po šedo-bílou. Při rozrušení se na těle objeví výrazné černé skvrny. Dospělí dorůstají do velikosti 15-25 centimetrů a jejich délka života se pohybuje od 5-8 let. Za hlavou mají chameleoni límcový velké kožní laloky, které tento druh používá při komunikaci. Dokáže s nimi do určité míry »mávat« podobně jako slon ušima. Během sušších období může upadat do stadia strnulosti takzvané aestivace. Aby byl v tomto stavu měně zranitelný, požívá nory v zemi nebo i dutiny stromů a hnízda snovačů pro ochranu. Jeho čatým predátorem je bojga africká.

Chameleon jemenský pochází z jihozápadní oblasti Arabského poloostrova z oblasti od provincie Asír v Saúdské Arábii až do Jemenu k okolí města Aden. Zde se vyskytuje v nadmořských výškách mezi 1200–2000 metry nad mořem. Je to samotářský stromový živočich žijící ve větvích akácií, na sukulentních rostlinách a keřích, ale i v blízkosti člověka, tedy v alejích, nebo i na kulturních plodinách, jako je kukuřice. Den tráví ve výšce 1–3 metry nad zemí, nocuje na nejvyšších větvích. Dospělí jedinci dorůstaní do velikosti 45-65 centimetrů a žijí 5-8 let. Samice pohlavně dospívají v šesti až sedmi měsících, samci o něco později. Zajímavostí je, že samice snáší až 85 vajec.

Viděli jste někdy líhnout se chameleony? Níže máte příležitost.

Rezidenty Zooparku Zájezd jsou i další druhy chameleonů jako chameleon Boehmeův, chameleon bradavičnatý, chameleon deremenský, chameleon Elliotův, chameleon kobercový, chameleon pardálí i Brokesie růžkatá, která patří do rodu chameleonů Brookesia, kam patří jedni z nejmenších obratlovců na světě, ale o nich až jindy.

Zoopark Zájezd naleznete v malé obci Zájezd ve Středočeském kraji, mezi Prahou a Kladnem, kousek od Okoře a Buštěhradu. Autem je to cca 12 kilometrů od Prahy a 10 kilometrů od Kladna. Do Zooparku Zájezd se lze dostat i oblíbeným Cyklohráčkem (Praha-Slaný). Zastávka Kováry je 4 kilometry od zoo po turistické cestě.

Ze Slaného jezdí autobusová likna 622 (Praha-Slaný na Bouchalku) Autobus 342 (Kladno-Slaný do Zájezda).

(mac)

FOTO – Zoopark Zájezd/Dan Koleška a Jiří Marek, Jindřich Pavelka / Photographer

VIDEO – YouTube/Zoopark Zájezd

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy