Pražská záchranná stanice pro zvířata se na rok a půl stěhuje do Ďáblic

Pražská záchranná stanice pro zvířata se stěhuje z Jinonic do dočasného působiště v areálu Zahradnictví Ďáblice v Praze 8, sdělila mluvčí Lesů hlavního města Prahy (LHMP) Petra Fišerová. Přesun podle ní začal minulý týden a tento týden se dokončuje. Důvodem je stavba nové stanice na místě původní. Stavba by měla začít v únoru a potrvá zhruba rok a půl. Nová stanice vyjde hlavní město na 315,4 milionu korun bez DPH a tendr na stavební firmu vyhrála společnost VW WACHAL. Původní odhadovaná hodnota zakázky byla 206 milionu korun bez daně, zvýšení o více než polovinu je podle magistrátu dáno vyššími cenami stavebních materiálů, ze jména kovových konstrukcí, dřevěných obkladů a kamenné dlažby.

»Na podzim se v areálu zahradnictví vybudovalo dočasné zázemí pro pracovníky stanice i léčebné prostory a voliéry pro zvířecí pacienty. Provoz stanice nemusí být tedy po dobu stavby přerušen a naopak ani stavební práce v jinonickém areálu nebudou komplikovat léčení pacientů,« uvedla mluvčí. Podle facebooku stanice by již tento týden měla přijímat zvířata v dočasném působišti.

Ani areál v Jinonicích, ani dočasné působiště nejsou přístupné veřejnosti, nejlepší postup v případě, že lidé najdou zraněného živočicha, je zavolat na nonstop linku záchranné stanice na čísle 773 772 771. »Pokud do stanice přijedete například se zraněným živočichem, můžete cestu samozřejmě spojit s návštěvou prodejny zahradnictví, která je hned vedle,« dodala mluvčí.

Nová stanice vznikne v Jinonicích na místě stávající, která funguje v provizorních podmínkách stavebních buněk a dočasných voliér od roku 2012. Zatímco současná provizorní stanice ošetří podle dřívějších informací asi 5000 zvířat ročně, nová má mít dvojnásobnou kapacitu.

Nová stanice bude podle dřívějších informací disponovat veterinární ordinací s operačním sálem a jednotkou intenzivní péče. Vznikne tam léčebné oddělení pro labutě a vodní ptáky a také odchovna veverek. Počítá se i s rehabilitačními výběhy pro kopytníky a vodním výběhem pro vydry a bobry.

Součástí areálu bude i přednášková místnost a zelená střecha s altánem pro venkovní akce. Vzdělávací činnost stanice má podle materiálu využít 30 000 návštěvníků ročně, budou se tam konat programy pro školy, semináře a přednášky, exkurze, kroužky pro děti nebo příměstské tábory.

Pražská záchranná stanice je podle informací magistrátu už nyní největší v zemi a stará se o řadu volně žijících druhů, například labutě, sovy, veverky, ježky, bobry, vydry, srnce, muflony, daňky či jeleny. Po ošetření a uzdravení se zvířata vrací do volné přírody, pokud to jejich stav umožňuje. Loni podle informací LHMP stanice přijala 5175 živočichů 125 různých druhů.

Nejčastěji přijímaným volně žijícím živočichem byl v roce 2022 holub hřivnáč, původně plachý lesní pták, který se podobně jako jiní volně žijící živočichové v posledních desetiletích stále více zabydluje i ve velkých městech a musí se tak potýkat s nástrahami městského prostředí. V uplynulém roce naši pomoc potřebovalo celkem 638 holubů hřivnáčů.

Stanici i Zahradnictví Ďáblice provozují LHMP, které jsou městskou příspěvkovou organizací. Na starosti má i zookoutky v Malé Chuchli, v Kunratickém lese, v Kamýku a v Hostivaři. Do těch putují trvale handicapovaná zvířata, která není možné vrátit zpět do volné přírody.

»Provoz záchranné stanice pro zraněné živočichy je finančně velmi náročný. Proto jsme vděční za pomoc od našich podporovatelů a sponzorů. Naši stanici je možné finančně podpořit dvěma základními způsoby – formou sponzorství nebo formou adopce jednoho z našich trvale handicapovaných zvířat, která se už nemohou vrátit zpět do volné přírody,« dodala Fišerová.

(mac, čtk)

FOTO – lhmp.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy