Jubilejní aukce nabídne vzácnosti v hodnotě 100 milionů. Hitem bude vzácný pětihalíř 

V pražském hotelu Mandarin Oriental se tradičně v pátek 21. dubna odehraje aukce mincí, bankovek a dalších vzácných numismatických předmětů. Sběratelé budou mít na místě možnost vybírat z celkového počtu 492 položek, od následujícího pondělí, 24. dubna v rámci elektronické aukce pak z dalších 2296 kusů, a to až do 27. dubna. Celková hodnota aukce tak s téměř 2800 nabízenými položkami bude činit zhruba 100 milionů korun. Hitem letošní aukce bude pětihalíř 1924. Akci pořádá největší aukční dům s numismatikou v České republice a na Slovensku, Macho & Chlapovič.

Jubilejní 30. aukce, pořádaná aukčním domem Macho & Chlapovič, se bude skládat ze vzácných mincí, bankovek, ale i třeba medailí. »Highlightem« pátečního dne bude vzácný pětihalíř z roku 1924, zachycený v Kremnické bance v době první republiky. Tato mince je označována jako nejvzácnější a nejzáhadnější československá oběhová mince, a to z toho důvodu, že není dodnes jasné, proč byla vlastně vyražena. Poté došlo k tomu, že prasklo razidlo a některé mince byly doraženy pouze pro prominenty. V 80. letech se objevily další kusy pětihalíře 1924, které byly raženy jako dárek pro prominentní členy delegací mincovny. Na avizované aukci se však bude dražit původní kus, který nemá známky prasklého razidla a má zřejmý původ, protože byl odchycen v bance a děděn v rodině Ritterů. Vyvolávací cena této mince činí 30 000 EUR (cca 750 tisíc korun.)

Zmíněný pětihalíř však není mincí s nejvyšší vyvolávací cenou. Nejdražší mincí je extrémně vzácný 5 dukát (pětidukát) z roku 1675 Leopolda I. vyražen v bratislavské mincovně. »Jedná se o kabinetní kus s nádhernou patinou a zrcadlovým leskem v plochách. Dozajista je to nejhezčí známý kus,« uvedl Elizej Macho, spoluzakladatel aukční síně Macho & Chlapovič a pokračuje. »V aukci se bude každopádně dražit mnoho dalších neobyčejných položek. Patřit mezi ně bude například vzácný ročník svatováclavských dukátů 1951, a to ve všech čtyřech dukátových nominálech (10 dukát, 5 dukát, 2 dukát a dukát). Celková vyvolávací cena zmíněných čtyř kusů je 240 tisíc EUR.«

V rámci aukce se objeví celá řada dalších vzácných numismatických předmětů. Mezi nejzajímavějšími kousky budou například keltské mince z poloviny 3. století před Kristem, inspirované řeckými mincovými motivy. V keltském stylu postava Atény Alkidemos anebo typ s vyobrazením galské hlavy. Za zmínku stojí určitě i tolar z nalezeného pokladu »Lékárna«, kdy v roce 1919 v Českých Budějovicích dělníci při přestavbě domu U bílého anděla nalezli poklad lékárníka Georga Seifferhelda. Poklad se skládal z řady dukátů, dvoutolarů, stovek tolarů a drobných mincí.

Zajímavou položkou aukce bude i extrémně vzácná medaile z roku 1765. Autorem je dvorní medailér vídeňské mincovny Anton Wideman. Medaili vytvořil na přijetí císařského titulu Josefa II. a na nastoupení spoluvlády s ovdovělou císařovnou Marií Terezií. »Sběratelé budou dražit exemplář, který je ve špičkově zachovalém stavu, pochází z francouzské šlechtické pozůstalosti a její vyvolávací cena bude 60 tisíc EUR,« zakončil Macho.

(mac)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy