Na Oscarech triumfoval film »Všechno, všude, najednou«, proměnil sedm nominací

Americký film Všechno, všude, najednou (2022) získal na 95. ročníku udílení cen Americké filmové akademie, který se v neděli konal v Los Angeles, Oscara za nejlepší film, ale bodoval i v dalších kategoriích. Celkem získal sedm Oskarů.

Film byl natočen ve Spojených státech, ale řada herců a členů štábu je čínského původu. Vypráví příběh boje obyčejné ženy proti zlu v paralelních vesmírech. Je kombinací absurdní komedie, sci-fi, akčního filmu, fantasy a kresleného filmu.

Dan Kwan a Daniel Scheinert získali Oscara za nejlepší režii, Michelle Yeoh za nejlepší herecký výkon. Ke Huy Quan ho získal za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a Jamie Lee Curtis za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Film získal Oscara také za nejlepší původní scénář a nejlepší střih. Celkem film získal sedm Oscarů. Zvítězil v jedenácti kategoriích.

Za nejlepší mužský herecký výkon získal Oscara Brendan Fraser ve filmu Velryba (2022). Tento film získal také Oscara za nejlepší make-up.

Nejlepší zahraniční film

V kategorii Nejlepší zahraniční film zvítězil snímek Na západní frontě klid (Im Westen nichts Neues, 2022) německého režiséra Edwarda Bergera. Film vznikl v koprodukci Německa, Spojených států a Velké Británie na motivy stejnojmenného protiválečného románu Ericha Marii Remarqua (1898 – 1970), v němž jménem devatenáctiletého Paula Baumera popisuje hrůzy první světové války. Film získal také Oscara za nejlepší kameru. Film již dříve triumfoval na cenách Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA), kde získal sedm cen, včetně hlavní kategorie pro nejlepší film. Snímek získal také Oscara za nejlepší výpravu a nejlepší hudbu.

Další kategorie

V kategorii Nejlepší krátký dokumentární film cenu získal indický film Zaříkávači slonů (2022). V kategorii nejlepší dokumentární film byl oceněn snímek Navalnyj (2022) režiséra Daniela Rohra.

V kategorii Nejlepší celovečerní animovaný film si Oscara odnesl také Pinocchio (2022) režiséra Guillerma del Tora, zatímco Irské sbohem, 2022) za nejlepší krátký film, Chlapec, krtek, liška a kůň (2022) za nejlepší krátký animovaný film, Top Gun: Maverick (2022) za nejlepší zvuk. Skladba Naatu Naatu z indického filmu RRR (2022) získala Oscara za nejlepší píseň. V kategorii Nejlepší adaptovaný scénář zvítězil snímek Ať ženy promluví (2022).

Snímek Černý panter: Wakanda nechť žije (2022), nominovaný v pěti kategoriích, získal pouze jednu cenu za nejlepší kostýmy, přestože patřil k favoritům, a to i proto, že odrážel aktuální agendu Hollywoodu – boj Afričanů proti západním bílým kolonizátorům.

Jednoho Oscara v kategorii Nejlepší speciální efekty získal film Jamese Camerona Avatar: The Way of Water (2022). Cameron, který letos nebyl nominován ani na nejlepšího režiséra, se ceremoniálu nezúčastnil, jeho moderátor Jimmy Kimmel o tom na začátku ceremoniálu žertoval.

Fabelmani (2022), další film velkého hollywoodského režiséra Stevena Spielberga, nezískal ani jednoho Oscara, ačkoli byl nominován v sedmi kategoriích.

Návrat k předpandemickému formátu

Předávání cen se poprvé od roku 2020 konalo bez jakýchkoli omezení či změn souvisejících s pandemií koronaviru. V souladu s předchozí tradicí se konal v Dolby Theatre (před rokem 2012 se jmenovalo Kodak). Ještě loni se organizátoři vrátili k výhradně osobnímu formátu, přičemž vyhlášení vítězů v některých kategoriích bylo předem nahráváno, což vyvolalo kritiku ze strany členů filmového průmyslu. Letos byli všichni vítězové vyhlášeni živě.

Žádné incidenty ani Ukrajina

Letošní ceremoniál proběhl hladce a bez incidentů, jako byla loňská rvačka na pódiu s Willem Smithem. V polovině ceremoniálu moderátor Jimmy Kimmel zažertoval, že někteří hosté se možná nudili a čekali na opakování epizody, ale ceremoniál skončil bez incidentů.

Samostatné ústupky politickým tématům letos organizátoři neudělali. Již dříve časopis Variety informoval, že Americká akademie filmového umění opět odmítla povolit ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, aby na ceremoniálu přednesl video projev.

(cik, TASS)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy