Univerziáda zasévá semínka kulturní výměny a lepšího porozumění i mimo kurty

V dávných dobách bylo Čcheng-tu proslulé svou nádhernou krajinou a bohatou kulturou a dlouho bylo centrem výměnných styků, které spojovalo Čínu se zbytkem světa. Dnes hostitelské město 31. světové univerziády FISU stále šíří semínka kulturních styků mezi mladými lidmi.

Uprostřed ostrého soutěžení na hrách si studenti-sportovci prohlédli město, aby si užili volný čas a poznali starobylý půvab a vitalitu hlavního města jihozápadní čínské provincie S‘-čchuan.

Eduard Zděnovec z Českého vysokého učení technického v Praze, který právě skončil soutěž v judu, byl v parku Wang-ťiang-lou ohromen rozmanitostí tradičních čínských kulturních zvyklostí, jako je například Vietnamský badminton nebo Touhu (házení šípů).

»Čcheng-tu je velmi krásné město a všichni lidé jsou zde velmi srdeční,« řekl Zděnovec.

Aby hosté z celého světa pocítili jedinečné kouzlo místní kultury, výkonný výbor univerziády v Čcheng-tu propojil 16 hlavních kulturních zajímavostí do 11 městských prohlídkových tras.

Jako rodiště pand velkých přilákal S‘-čchuan mnoho mezinárodních sportovců, kteří se kromě účasti na hrách chtěli podívat na pandy velké zblízka.

Na výzkumné základně pro chov pand velkých v Čcheng-tu vytáhli vysokoškolští sportovci z Kolumbie, Uzbekistánu, Kyrgyzstánu a dalších zemí své mobilní telefony, aby si pořídili fotografie a videa pand velkých, a někteří se nemohli ubránit natočit videohovory se svými rodinami, aby se podělili o »rozkošné« pandy, které viděli.

»Je to tak roztomilé! Nikdy jsem si nemyslela, že bych mohla vidět skutečnou pandu. Opravdu ji chci obejmout,« řekla Ana Maria Zapatová, kolumbijská volejbalistka. Ona a její spoluhráčky byly pandami velkými fascinovány ještě předtím, než přijely do Číny. Přestože den předtím právě prohrály s japonským ženským volejbalovým týmem, roztomilé pandy velké daly hráčkám na výsledek soutěže úplně zapomenout.

Od zahájení kulturně-turistických aktivit 29. července se k účasti přihlásily tisíce lidí.

Kanykei Kubanychbeková, střelkyně z Kyrgyzstánu, uvedla, že si při procházce ulicemi Čcheng-tu uvědomila, že Čína je zemí, kde se prolíná historie s modernitou.

Světové univerzitní hry jsou od svého vzniku vždy oslavou mládí, solidarity a přátelství, kde mladí lidé mohou nahlížet na rozmanitost z rovného, inkluzivního a přátelského pohledu a vnímat různé kultury s postojem vzájemného uznání a vzájemného učení.

Wang Ping-šen, který pochází ze S‘-čchuanské univerzity mezinárodních studií, poskytoval během her FISU dobrovolnou službu v oblasti komunikace v cizích jazycích. Při komunikaci se zahraničními sportovci měl pocit, že tato akce dala lidem z celého světa příležitost komunikovat tváří v tvář a mnoho mladých zahraničních sportovců změnilo svůj pohled na Čínu.

Díky této zkušenosti Wang také plně pochopil, že vysokoškolští studenti na celém světě jsou si vlastně podobní.

»Všichni jsme energičtí mladí lidé. Mohli bychom najít společný hudební styl a mít radost ze stejných věcí,« řekl Wang. »Také jsme spolu mohli vtipkovat a mluvit o těžkých zkouškách a zajímavých zážitcích.«

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy