Zamilujte si čínský nástroj flétnu hulusi

David Stringer je hvězdou čínské komunity na Jižním ostrově Nového Zélandu, protože skvěle ovládá tradiční čínský hudební nástroj flétnu hulusi.

Minulý víkend Stringer opět ohromil publikum nádhernou interpretací čínské lidové hudby Hluboko v bambusovém lese s použitím hulusi na každoročním galakoncertu Moon Festival pořádaném čínskou komunitou v Christchurchi.

»Ačkoli je snadné hrát na hulusi na základní úrovni, ‚Hluboko v bambusovém lese‘ zahrnuje spoustu technik, je to skladba na zkoušku 6. stupně,« řekl Stringer, který si raději nechává říkat Čchin Davaej, což je čínské jméno, které se mu velmi líbí.

Hluboko v bambusovém lese zobrazuje ranní jarní slunce zalévající zemi a libozvučnou hudbu linoucí se z hlubokého bambusového lesa, řekl Stringer po svém sólovém vystoupení agentuře Xinhua.

David Stringer při hře na tradiční čínský hudební nástroj flétnu hulusi. FOTO – Xinhua

Hulusi, známá také jako flétna z tykve nebo tykvová flétna, je dechový nástroj s volným jazýčkem pocházející z Číny. V posledních letech si ji oblíbili evropští skladatelé a interpreti.

Stringerovo vystoupení na hulusi bylo jedním z více než 20 hudebních a tanečních programů na slavnostním večeru u příležitosti každoroční oslavy lásky a rodinného setkání Svátku středu podzimu, který letos podle čínského lunárního kalendáře,  připadl na pátek.

Stringer uvedl, že hulusi poprvé viděl před deseti lety při své první cestě do Číny ve městě Čang-ťia-ťie ve středočínské provincii Chu-nan. Jeden z nich mu daroval jeho přítel, když při prohlídce tohoto hudebního nástroje projevil zvědavost. Ten ho také naučil základy hry na hulusi.

Následující rok se Stringer vydal do Číny znovu a ve městě Čchang-ša koupil další hulusi C dur a ve městě Jüe-jang hulusi B dur. V současné době má celkem pět hulusi laděných v různých tóninách.

»Od mládí jsem se seznamoval s čínskou kulturou. V poslední době se učím čínsky a v čínské komunitě v Christchurchi jsem získal mnoho přátel. Stejně jako Novozélanďané jsou pro mě přátelští a inspirativní,« řekl Stringer.

S nárůstem přistěhovalectví hraje čínská kultura v novozélandské komunitě stále větší roli, zejména čínský nový rok, festival luceren a festival uprostřed podzimu »obohacují naši vlastní kulturu«, řekl.

David Stringer se skupinou lidí hrajících na hulusi v Christchurchi na Novém Zélandu. FOTO – Xinhua

V Christchurchi působí skupina hulusi a Stringer byl vyzván, aby se k ní připojil, a mnohokrát s ní vystupoval. »Stejně jako ve sboru jsem zjistil, že vzniklá přátelství jsou přínosná pro mě i pro učení se jazyka. Myslím, že to prospívá nám všem,« řekl.

»Měl jsem tu čest spřátelit se s mnoha Číňany, učit se od nich a vystupovat s nimi. Spojuje nás to, Čchien Li Kung Čchan Ťüan,« dodal.

Festival uprostřed podzimu se na Západě nazývá svátkem sklizně, řekl Stringer a dodal, že v Číně navíc připadá téměř na stejnou dobu jako státní svátek, takže je pro Číňany ještě důležitější.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy