Hadamczik potřebuje naplnit předsevzetí o sjednocení hokejového hnutí, míní experti

Nový šéf českého hokeje Alois Hadamczik potřebuje v nové roli podle osobností, které oslovila ČTK, ze všeho nejvíce naplnit předsevzetí o sjednocení celého hokejového hnutí. Tuší ale, že tento základní předpoklad pro další kroky, jež mají vést ke zlepšení výsledků na mezinárodní scéně, má svá úskalí.

»Podle mého ten nejtěžší úkol, který pana Hadamczika čeká, je sjednotit doopravdy celý český hokej. Tak, aby dostal do hry celé sportovní dění a využil třeba i zkušeností skautů, agentů… Je třeba, aby dokázal mluvit i s médii, protože ta jsou součástí dění. Skrze média promlouváme k rodičům a je třeba, aby se k nim dostalo, že sport není jen negativní věc, ale že má řadu pozitiv,« uvedl bývalý brankář Milan Hnilička, v současnosti poradce generálního sekretáře Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) a bývalý šéf Národní sportovní agentury.

Pod Hadamczikem působil v reprezentaci. »Zažil jsem ho jako trenéra, ne jako šéfa firmy, takže uvidíme, jak to bude vypadat. Ale když to převedu z toho hokejového týmu – je třeba mít sehranou kabinu. Vše se pak může vyvíjet úplně jinak, když všichni táhnou za jeden provaz, než když jsou nějaké samostatné skupinky a neshody. Na to je potřeba spolupráce všech. To už je ale teď na panu Hadamczikovi, jak se mu to povede,« podotkl Hnilička.

Očekává, že Hadamczik bude chtít dostát svému programu a bude v tomto ohledu neústupný, jak slibuje. »Určitě si myslím, že lze najít cestu, jak zdejší hokej sjednotit, ale zároveň mu vládnout pevnou rukou, jak vyhlásil,« řekl Hnilička. »Ty dva roky ukážou, jak se mu to podaří. Teď se potřebuje nejdřív rozkoukat a sladit se s výkonným výborem. Podobně jako všichni kandidáti plánuje jak ekonomický, tak i personální audit. Rozhodně je potřeba nastavit soutěže tak, aby nám tu zase rostli konkurenceschopní hráči, to bude hodně důležité,« dodal.

Hnilička věří, že se sobotními volbami už skončilo praní špinavého prádla na veřejnosti. »Byl to boj, byly tam debaty, někdy až hodně politické. Byl jsem z toho zklamaný. Navíc si myslím, že to si Tomáš Král jakožto předchozí prezident svazu nezasloužil. Spíš jsme se měli bavit s výhledem dopředu, co je před námi. Věřím, že s tím včerejškem už je to pryč a budeme se zabývat budoucností,« řekl Hnilička.

Je to otázkou budoucnosti

Hadamczik, jehož soupeři v boji o prezidentský post byli Otakar Černý, Dominik Hašek, Bedřich Ščerban a Jiří Šlégr, byl favoritem volby pro bývalého kouče Vladimíra Vůjtka staršího. Úspěšný a uznávaný trenér vedl v minulosti stejně jako Hadamczik i národní tým.

»Je otázkou budoucnosti, jak se podaří Lojzovi jeho předsevzetí naplnit. Uvidíme, jak rázně do toho zasáhne a jestli se to za ty dva roky povede změnit. Má svůj program, který bude chtít naplnit, ale je otázka, jak složité to bude. Není jednoduché změnit soutěže a jejich nastavení během jednoho nebo dvou roků. A obávám se, že narazí na problémy v řadě klubů,« prohlásil Vůjtek.

Prostředí je různorodé

Hadamczikův předchůdce Tomáš Král konstatoval, že hokejové prostředí je velmi široké a různorodé. »Od nejmenších amatérských klubů po vrcholový profesionální hokej. A úlohou svazu je, aby reprezentoval všechny jeho složky, i když jejich zájmy jsou logicky často rozdílné. Myslím si proto, že jednota nemůže být nikdy stoprocentní. V každém případě budu rád, když se k ní nový prezident svazu dokáže co nejvíce přiblížit,« řekl Král.

Generální manažer reprezentace a bývalý útočník Petr Nedvěd si pod Hadamczikem zahrál v národním týmu na mistrovství světa 2012, kde Češi vybojovali bronz. »V hokeji toho zažil opravdu hodně a má o něm velmi dobrý přehled. Ze všech kandidátů na post prezidenta svazu má podle mě největší zkušenosti a myslím si, že právě díky tomu delegáty přesvědčil, aby ho zvolili. Těším se na naši spolupráci,« uvedl Nedvěd.

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy