Komise rozhodčích: Sudí v 15. kole poškodili Spartu a Bohemku

Komise rozhodčích ve svém pravidelném hodnocení uplynulého fotbalového víkendu dala dvakrát rozhodčím za pravdu, dvakrát nikoli. Podle ní měl být v nedělním utkání 15. kola první ligy proti Spartě vyloučen po druhé žluté kartě za šlápnutí na nohu Filipa Panáka ostravský Filip Kubala. V komuniké rovněž stojí, že Bohemians 1905 den předtím v zápase s Karvinou měli zahrávat penaltu za faul Mateje Čurmy na Erika Prekopa. Ani jednomu z pražských týmů však křivda ze strany arbitrů nemusí vadit, protože oba své duely vyhrály 1:0.

»V 66. minutě utkání měl rozhodčí nařídit přímý volný kop pro hostující družstvo a udělit 2. žlutou a následně červenou kartu hráči domácího družstva č. 28 (Kubala). Domácí hráč při krytí míče šlápl na nárt hostujícího hráče č. 27 (Panáka). VAR dle protokolu správně neintervenoval,« napsala komise ke spornému momentu na Městském stadionu ve Vítkovicích. Sudí Jan Petřík nemohl dostat radu od videorozhodčího proto, že ten může intervenovat jen v případě přímé červené karty, a nikoli druhé žluté.

Ohledně faulu na Prekopa stojí v komuniké následující: »Ve 43. minutě utkání měl rozhodčí nařídit pokutový kop pro domácí družstvo. V souboji hráče hostujícího družstva č. 37 a hráče domácího družstva č. 33 došlo ke vzájemnému držení rukama za dres, kdy se nejednalo o přestupek. Potom následovalo kopnutí pravou nohou hráče hostujícího družstva č. 24 (Čurmy) do levé nohy hráče domácího družstva č. 33 (Prekopa), za které měl být nařízen pokutový kop. Jednalo se o složitou a nejednoznačnou situaci, pád domácího hráče nebyl zcela přirozený, VAR správně neintervenoval.«

Komise naopak schválila verdikt rozhodčího Ladislava Szikszaye, který v sobotním utkání Hradec Králové – Liberec (1:1) po intervenci videorozhodčího neuznal v 82. minutě branku Východočechů na 2:1. Důvodem bylo, že Daniel Vašulín v ofsajdové pozici ovlivnil gólmana Huga Jana Bačkovského. Tento verdikt se na tiskové konferenci dočkal kritiky ze strany domácího kouče Václava Kotala. »Hráč domácího družstva č. 15 (Vašulín), který v momentu dotyku míče spoluhráčem č. 5 (Filipem Číhákem) stál v ofsajdové pozici, svým aktivním pohybem v brankovém území ovlivnil brankáře hostujícího družstva č. 31 (Bačkovského). Došlo k tomu v době, kdy byl míč ve hře a v blízkosti domácího hráče a hostujícího brankáře. Mezi zahráním míče hráčem domácího družstva č. 5 a soubojem o míč mezi domácím hráčem č. 15 a hostujícím brankářem č. 31 ještě došlo k odrazu míče od nohy hráče hostujícího družstva č. 30. Z hlediska pravidel se jednalo o nevědomé hraní, a tak to nemělo na posouzení ofsajdové situace žádný vliv,« uvedla komise.

Ta rovněž dala za pravdu arbitrům duelu Viktoria Plzeň – 1. FC Slovácko, který hosté překvapivě vyhráli 4:1. Sudí Ondřej Pechanec podle rozhodcovské generality správně nenařídil v 56. minutě pokutový kop pro domácí za údajnou ruku Petra Reinberka. »VAR po zhlédnutí všech záběrů nenašel důkaz o hraní rukou. Z dostupných záběrů nelze s jistotou prokázat, že došlo k dotyku míče a ruky hráče hostujícího družstva č. 23, VAR správně neintervenoval,« stojí v komuniké.

Komise rozhodčích se podle Komunikačního manuálu schváleného před sezónou 2023/2024 vyjadřuje vždy jen ke čtyřem situacím vybraných médii. Ostatní momenty víkendového programu jak první, tak druhé fotbalové ligy ovšem rozebírá interně.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy