Korda zůstává v pětapadesáti posledním českým vítězem grandslamu

Petr Korda, narozený 23. ledna 1968, je díky svému triumfu na Australian Open v Melbourne před čtvrtstoletím dosud posledním českým tenistou, který vyhrál dvouhru na některém z grandslamů. Ve světovém žebříčku se tento vytáhlý blonďák dostal až na druhé místo, k prvnímu mu dvakrát scházelo jediné vítězství. Jeho kariéru předčasně ukončil pozitivní dopingový nález, po němž dostal roční zákaz startu. Poté Korda dlouho trénoval Radka Štěpánka, dnes už se více než tenisu věnuje golfu a své rodině.

Kromě dvouhry ovládl levou rukou hrající Korda v Melbourne spolu se Švédem Stefanem Edbergem i čtyřhru, na French Open v roce 1992 došel až do finále, v němž nestačil na Američana Jima Couriera. Celkem si připsal deset turnajových prvenství včetně prestižního Grand Slam Cupu v singlu a stejný počet v deblu.

V srpnu 1998 překvapila tenisový svět zpráva, že Korda měl po prohraném wimbledonském čtvrtfinále pozitivní dopingovou zkoušku. V jeho těle byly objeveny stopy anabolického steroidu nandrolonu. Český tenista užití jakéhokoliv dopingu rázně odmítl a soudil se s tenisovou federací, nakonec byl potrestán ročním zákazem startu. Dlouho se táhnoucí aféra jej poznamenala a k vrcholovému tenisu už se nikdy nevrátil.

»Ráno jsem se s tenisem probudil a večer s ním usínal. Když se mi to stalo, zjistil jsem, že je život o něčem jiném. Jsem strašně rád, že se mi ten případ stal a moji loď nasměroval tímhle směrem. I když to tenkrát nebylo nejpříjemnější,« vzpomínal na složité období Korda.

Pražský rodák vstoupil mezi profesionály jako devatenáctiletý s vizitkou juniorského mistra světa a vítěze wimbledonské juniorky ve čtyřhře. V roce 1991 se v New Havenu radoval z premiérového turnajového triumfu a poprvé nahlédl do první světové desítky.

V polovině 90. let zbrzdila jeho kariéru různá zranění, v roce 1997 se však opět dostal do potřebné pohody a nápaditou hrou znovu bavil diváky. Ti oceňovali i jeho nůžky, které Korda vystřihl na síti po každém vítězném zápase. Stopu zanechal i v Davisově poháru, v němž za Československo a později Českou republiku sehrál 42 duelů.

»Tenisový život je bublina, která nemá s realitou nic společného. A já jsem dneska kluk, teda spíš už dědek, s oběma nohama na zemi. Dělám to, co mě strašně baví. Moc si vážím toho, jaký mám vztah s manželkou i dětmi,« prohlásil před několika lety Korda, jenž i s rodinou žije na Floridě. Jeho manželkou je tenistka Regina Kordová, rozená Rajchrtová. Mají spolu dvě dcery, golfistky Jessicu a Nelly a tenistu Sebastiana, kterého Korda trénuje.

(pk, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy