Maratonci si to rozdají o tituly

V neděli 7. května se v rámci pražského maratonu uskuteční domácí republikový šampionát na této distanci. V mistrovském závodě žen lze v rámci tohoto klání očekávat dominanci Moiry Stewartové. Mezi muži je favoritem Jiří Homoláč.

Jednoznačnou kandidátkou na titul v kategorii žen je Moira Stewartová. Účastnice loňského mistrovství Evropy v Mnichově už na svém kontě jedno zlato má, a to z roku 2021, kdy si v Praze zaběhla dosud platný osobní rekord 2:29:28. Svěřenkyně Václava Janouška se na přelomu roku potýkala s bolavými achilovkami, což zapříčinilo určité tréninkové manko, které musela na jaře dohánět. Na začátku dubna zaběhla pražský půlmaraton za 1:12:43 a následně už se zaměřila na přípravu směrem k maratonu. Dokonce vynechala jindy svůj oblíbený domácí šampionát na 10 000 metrů.

Hlavní motivací pro Moiru je kvalifikace na srpnové mistrovství světa v Budapešti. »Do mistrovského závodu jdu samozřejmě s tím, že ho chci vyhrát a získat důležité body do rankingu. V mé pozici je republikový šampionát nejlépe hodnoceným závodem díky vysoké bonifikaci. Příprava na maraton nebyla zrovna ideální a provázelo ji několik výpadků, takže mi chybí potřebný objem. Věřím, že se mi první polovina závodu poběží dobře a uvidíme, jak to bude v té druhé,« uvádí svěřenkyně Václava Janouška. Potvrzovací výkon Českého atletického svazu pro start na MS je 2:31:00. Ostrý limit pro start na globálním atletickém vrcholu v maďarské metropoli je pak nastaven na 2:28:00.

Boj o další cenné kovy může být poměrně otevřený. Na startu budou závodnice, které se na loňském mistrovství seřadily na druhém až pátém místě. Stříbro obhajuje Barbora Macurová, která naznačila dobrou formu na nedávném pražském půlmaratonu, kde si zaběhla osobní rekord 1:13:21. Bronz si na minulém šampionátu pověsila velezkušená Petra Pastorová. Těsně pod stupni vítězů skončila Barbora Jíšová, která ovšem v minulosti už také jednu maratonskou medaili vybojovala. V sezóně 2019 to byl bronz. Stejný cenný kov má ve své sbírce z roku 2021 Eva Filipiová, což je letošní půlmaratonská mistryně.

Zatímco mezi ženami obhájkyně zlata Marcela Joglová chybí, mužský závod o zlatého medailistu z minulého roku ochuzen nebude. Je jím Jiří Homoláč, který by si jistě rád doběhl pro svůj čtvrtý maratonský titul. Papírové předpoklady ho k tomu favorizují, ale potrápit ho bude chtít řada dalších borců. Mezi ně musíme počítat například někdejšího trojnásobného šampiona Víta Pavlištu nebo loni stříbrného Petra Pechka, jenž je s dvanácti cennými kovy historicky vůbec nejúspěšnějším závodníkem maratonského mistrovství České republiky.

Trio loňských medailistů pak doplňuje Ondřej Fejfar, jenž před rokem získal svou vůbec první medaili v rámci tohoto mistrovství. Velmi zajímavé bude sledovat také Vladimíra Marčíka, kterého čeká maratonská premiéra. Letos se už prezentoval novým osobním na poloviční distanci, když v Berlíně zaznamenal letošní nejlepší český výkon 1:05:03.

(pk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy