Masové sporty vzkvétají po celé Číně

V roce 2023 zaznamenal čínský zájem o národní fitness pozoruhodný růst překypující energií a potenciálem. Tento prudký nárůst proměnil sport v klíčovou součást každodenního života lidí, což rezonuje se snahou země stát se sportovní velmocí.

Masovému sportu se daří

Čínská venkovská superliga, kterou čínští internetoví uživatelé přezdívají »Cchun čchao«, je příkladem rozvoje masového sportu v zemi a podnítila vlnu veřejných sportovních akcí. Místní fotbalová liga, která vznikla v okrese Žung-ťiang v jihozápadní čínské provincii Kuej-čou, si získala celostátní uznání a její vliv je nyní cítit široko daleko.

»Cchun čchao«, která zaujala miliony lidí na místě i na internetu, se stala sportovní senzací a přinesla radost a vzrušení do místních komunit i mimo ně.

Anglická Premier League zahájila 12. prosince 2023 projekt na pomoc při školení místních fotbalových trenérů v rodišti čínské venkovské superligy. FOTO – Xinhua/Liu Xu

Spojila se také s anglickou Premier League. Spolupráce mezi dvěma zdánlivě rozdílnými ligami byla zahájena 12. prosince v Žung-ťiangu, kde byl zaveden program školení pro místní trenéry.

Pro Sü Po, šéfa okresu Žung-ťiang, slouží »Cchun čchao« jako brána, která představuje světu Kuej-čou, a je příkladem radosti z fotbalu na místní úrovni.

Nadšení pro fotbal se neomezuje pouze na Kuej-čou. Místní turnaj »Atushi Cup«, který se konal v listopadu ve městě Atushi v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny, také přilákal tisíce diváků, přičemž více než milion ho sledovalo online.

Popularita turnaje »Cchun čchao« a dalších sportovních akcí na místní úrovni přispěla k propagaci národní fitness kampaně v celé Číně v roce 2023.

Předzápasová show vesničanů před zápasem venkovské superligy v okrese Žung-ťiang, 17. června 2023. FOTO – Xinhua/Yang Wenbin

Ting Tung, úředník z čínské Státní generální správy sportu, poznamenal, že nadšení pro tyto komunitní akce odráží velký zájem veřejnosti o sport. »Podporujeme různá místa, aby pořádala živé, rozmanité a jedinečné sportovní akce, které mají ohlas u komunity,« uvedl.

Pozorovatelé uvedli, že letošní rozvoj masových sportů znamená významný posun v čínské sportovní kultuře, kdy se klade stále větší důraz na účast komunity a národní zdatnost.

Během ke zdraví

V roce 2023 Čína zaznamenala oživení silničních běžeckých závodů a horkou novinkou se staly maratony ve velkých městech . Očekává se, že tento trend bude pokračovat i v nadcházejícím roce 2024, neboť na maraton v Sia-menu, který zahajuje letošní rok, se přihlásilo rekordních více než 130 000 účastníků.

Běžci na maratonu v Čcheng-tu v jihozápadní čínské provincii S‘-čchuan, 29. října 2023. FOTO – Xinhua/Shen Bohan

Kromě silničního běhu se ukázalo, že veřejnost láká také pěší turistika, cyklistika a přespolní běh.

S étosem »cvičení vede ke zdraví«, který si získal všeobecné uznání, se sport stal nedílnou součástí každodenního života mnoha Číňanů. Do začátku prosince bylo na internetu zveřejněno více než 190 akcí, kterých se účastní více než 15,55 milionu lidí.

Vzestup zimních sportů

V letošním roce došlo také k pozoruhodnému posunu v preferencích sezónních sportů, kdy se prosadily zimní sporty, jako je lyžování a snowboarding. Vliv zimních olympijských her v Pekingu v roce 2022 přetrval a proměnil tyto kdysi okrajové aktivity v populární zábavu.

Trendy ve vyhledávání na různých platformách ukazují výrazný nárůst dotazů souvisejících s lyžováním a prodej vstupenek do lyžařských středisek prudce roste.

Lidé si užívají bruslení na Národním rychlobruslařském oválu v Pekingu, 30. ledna 2023. FOTO – Xinhua/Ju Huanzong

Několik olympijských areálů se stalo centry mezinárodních i národních sportovních akcí na vrcholové úrovni, což přispívá k rostoucímu zájmu veřejnosti o zimní sporty.

Národní rychlobruslařský ovál, známý jako Ledová stuha, navštívilo od jeho otevření pro veřejnost v červenci 2022 více než 500 000 návštěvníků.

»Zázemí a odborné znalosti ze zimních olympijských her nejen obohatily zimní sporty, ale také z nich udělaly prosperující odvětví,« komentoval to Čchen Ťie, zástupce ředitele pekingského městského úřadu pro sport.

Sin-ťiang se stal oblíbenou destinací pro milovníky zimních sportů. 188 zimních sportovních zařízení, včetně 101 lyžařských středisek, se nachází ve 14 prefekturách a městech.

Nárůst popularity zimních sportů je důkazem měnícího se přístupu Číny k fitness a rekreaci, který znamená posun k rozmanitějším a zajímavějším formám fyzické aktivity.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy