ME družstev: zlato a český rekord štafety, triumf Ogrodníkové

AKTUALIZUJEME

O první individuální prvenství českého týmu na atletickém mistrovství Evropy v Chorzówě družstev se až ve třetí den soutěží postarala oštěpařka Nikola Ogrodníková. Největší perla ale přišla až na samý závěr, kdy smíšená štafeta na 4×400 metrů ve složení Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Vít Müller a Lada Vondrová vyhrála svůj závod v novém českém rekordu 3:12,34. Tato disciplína měla na ME družstev premiéru.

První pokus Ogrodníkové ještě nevyšel podle představ, ale hned tím druhým se dostala do vedení, když poslala své náčiní do vzdálenosti 60,55. V třetí sérii se svěřenkyni trenéra Jana Železného přiblížila Němka Christin Hussonová, a to hodem na 60,05, ale Češka si pojistila vítězství a také plný bodový zisk čtvrtým pokusem, když si posunula své sezónní maximum na 61,75. Po půlkaři Filipu Šnejdrovi se zároveň stala druhou českou stříbrnou medailistkou z Evropských her. Napříč třemi skupinami hodila dále pouze vítězka 2. divize Line Muzeová z Lotyšska (62,38). 

Šnejdr skončil již v pátek těsně druhý za Švýcarem Ramonem Wipflim v čase 1:46,84. Vzhledem k tomu, že je šampionát i jako součást evropských her, udílejí se cenné kovy i za jednotlivé discplíny. Šnejdr byl druhý i napříč divizemi, a tak si z Polska rovněž veze stříbro.

To Tomáš Staněk se v soutěži koulařů trápil, přesto z toho bylo jedno z nejlepších umístění české výpravy v Chorzówě. První dvacetimetrový pokus 20,03 Tomáš zaznamenal v třetí sérii a dostal se do užšího osmičlenného finále. V páté sérii se pak zlepšil na 20,47, čímž si zajistil závěrečný šestý pokus pro čtyři nejlepší závodníky. V něm už bohužel žádné centimetry nepřidal, a tak si z ME družstev odveze čtvrté místo. Jasným vítězem se stal Ital Zane Weir, jenž triumfoval vrhem na 21,59. 

Česká výprava obsadila v šestnáctičlenné první divizi deváté místo a s přehledem se zachránila. Prvenství v Polsku slaví Itálie před domácí reprezentací a Německem.

(koz)

FOTO – atletika.cz/Soňa Maléterová

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy