Messiho komplikovaná sezona: Zlatý míč nezíská. A co Ronaldo?

Úřadující vítěz Zlatého míče a rekordní sedminásobný držitel trofeje Lionel Messi není letos v nominaci na toto prestižní ocenění. Argentinský fotbalista byl v nabídce pro hlasující nepřetržitě od roku 2006.

Pětatřicetiletý Messi má za sebou komplikovanou sezonu. Po odchodu z Barcelony vstřelil v dresu Paris Saint-Germain pouhých 11 gólů ve všech soutěžích a v Lize mistrů s novým týmem vypadl v osmifinále s pozdějším vítězem Realem Madrid. V třicetičlenné nominaci není ani jeho brazilský spoluhráč Neymar.

Nechybí naopak pětinásobný vítěz Zlatého míče Cristiano Ronaldo, i když ani on neměl po návratu do Manchesteru United příliš úspěšný ročník.

Velkým favoritem na zisk ocenění je francouzský útočník Karim Benzema, jenž vstřelil 44 gólů ve 46 zápasech a pomohl Realu Madrid vyhrát Ligu mistrů a španělskou ligu.

Zlatý míč se letos bude poprvé vyhlašovat za sezonu a ne za kalendářní rok. Vítěz bude znám 17. října.

Již 25. srpna však bude v Istanbulu vyhlášen nejlepší fotbalista sezony 2021/22 v anketě UEFA, Ten vzejde z trojice Karim Benzema, Thibaut Courtois (oba Real Madrid) a Kevin De Bruyne (Manchester City).

Před rokem se do užší nominace dostali pouze záložníci, tentokrát je mezi finalisty jediný. Francouzský útočník Benzema s belgickým brankářem Courtoisem byli klíčovými postavami Realu Madrid při cestě za triumfem v Lize mistrů i španělské nejvyšší soutěži. Další Belgičan De Bruyne dovedl Manchester City ke čtvrtému anglickému titulu z posledních pěti sezon.

Loni ovládl anketu italský záložník Jorginho, který se ale tentokrát mezi nejlepšími neumístil. Čtvrtý je vítěz z ročníku 2019/20 a čerstvá posila Barcelony Robert Lewandowski, pátý další hráč Realu Luka Modrič. Tentokrát se nedostalo na trojnásobného vítěze Ronalda ani dvojnásobného Messiho.

V elitní desítce se umístila ještě dvojice z Liverpoolu Sadio Mané, Muhammad Salah, osmý Kylian Mbappé (PSG), devátý Vinícius Júnior (Real) a desátý Virgil van Dijk (Liverpool).

Nejlepším trenérem bude vyhlášen jeden z trojice Carlo Ancelotti (Real), Jürgen Klopp (Liverpool), Pep Guardiola (Manchester City). V anketě hlasovali zástupci klubů, které se dostaly do hlavní fáze evropských pohárů, a vybraní novináři.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy