Misky vah na sparťanské straně. Silvestr ovládly oba týmy z Letné

AKTUALIZOVÁNO

Mohlo by se říci, že mezi Spartou a Slavií to bylo v letošní fotbalové sezoně 1:1. Titul vyhráli muži z Letné a ženy z Edenu. Pokud bychom touto optikou koukali na dnešní silverstrovské derby internacionálů a veteránů, pak se pomyslné misky vah převážily na stranu sparťanů. Ti dnes v tradičním exhibičním klání před kamerami České televize v Edenu nejprve vyhráli duel hráčů nad 45 let 5:2, aby následně ve vyrovnaném a vyhecovaném souboji fotbalistů nad 35 let zvítězili 3:2.

Hrdinou dne je stále aktivně hrající ligový fotbalista Marek Matějovský. Kmenový hráč Mladé Boleslavi, který se Spartou získal ligový titul v roce 2014, dvakrát vyhrál Superpoohár a jednou domácí pohár, dnes zaznamenal hattrick, a to ještě ve druhém poločase hraném na 25 minut, neproměnil pokutový kop. Zkoušel dloubáček pocházející nedaleko odtud z jiného vršovického stadionu, ale na rozdíl od Antonína Panenky při legendárním bělehradském rozstřelu z roku 1976, proti brankáři Divišovi neuspěl.

Domácí dnes vedli již 2:0, když brankáře Millera pokořili v první půli Jablonský a Kalivoda z penalty. Jako obvykle dnes platilo heslo »tři rohy = deset«. Matějovský v první půli z penalty snižoval a pak si přichystal nádhernou střelu z dálky, pokud se to dá na malém hřišti takto titulovat. Po přestávce se trefil rovněž další výstavní ranou, a ačkoli Slavia měla několik šancí a hlavně volej Pitáka z bezprostřední blízkosti volal po vyrovnání, hosté již výhru udrželi a mohli podobně jako v lize s fanoušky oslavit triumf tradiční »děkovačkou«.

»Poslední dobou je to vyhecované. Asi to úplně nekoresponduje se silvestrovským derby, ale oba kluby se tomu podřídily a zvou skvělé fotbalisty i ty, co ještě hrají v lize a mají si chuť zahrát,« řekl slávista Martin Hyský, který měl většinu duelu na starosti kanonýra Sparty Davida Lafatu. Ten se nakonec neprosadil, Matějovský ano. Vedle Matějovského jsou aktivními ligovými hráči i jeho mladoboleslavský spoluhráč v dresu Slavie Marek Suchý a jablonecký »sparťan« Tomáš Hübschman. »Poslední dobou už to není tak, že se sem hráči jsou vyprdět. Slavia to hodně omladila, nám někdo odpadl, tak jsme si říkali, jestli to vůbec uběháme. Stalo se a jsme rádi. I za moje góly. Poslední dobou to vypadá, že si to v lize šetřím sem,« smál se muž dne Matějovský. »Bylo vidět, že oba týmy chtějí vyhrát a bylo to těsné,« připojil jeho spoluhráč Lafata.

To duel veteránů byl jednoznačnější co do výsledku, když se za Spartu trefili mj. i Jan Koller a Marek Kincl, tedy známé dvě věže z minulosti. Hrdinou však byl především autor dvou branek Tomáš Čížek.

* * *

37. Silvestrovské fotbalové derby internacionálů – hráči nad 35 let (2×25 min., bilance po utkání 21-5-11):

Slavia Praha – Sparta Praha 2:3 (2:2)

Branky: 17. Jablonský, 20. Kalivoda z pen. – 23. z pen., 24. a 32. Matějovský.

Slavia: Diviš – M. Černý, L. Došek, Hyský, Jablonský, Kalivoda, Kúdela, Piták, Suchý, Škoda, Švec, Trapp, Volešák.

Sparta: Miller – Flachbart, Hübschman, Jiří Jeslínek ml., Kladrubský, Kučera, Lafata, Matějovský, Podaný, Slepička, Voříšek.

20. Silvestrovské fotbalové derby veteránů – hráči nad 45 let (2×20 min., bilance po utkání 6-10-4):

Slavia Praha – Sparta Praha 2:5 (1:2)

Branky: 5. Janoušek, 36. Jindráček – 33. a 34. Čížek, 1. Koller, 15. Mynář, 26. Kincl.

Slavia: Winter – Janoušek, Jiří Jeslínek st., Jindráček, Klinka, Kozel, Kuka, Macháček, Müller, Řehák, Svoboda, Ulich, Vávra, Veselý ml.

Sparta: Blažek – Čížek, Denk, Frýdek, Hartig, Kincl, Koller, Lokvenc, Mynář, Novotný, Stracený, Vrabec.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy