Neuvěřitelná bilance Komety! Už potřetí sesadila lídra z čela tabulky

AKTUALIZOVÁNO

Hokejisté Brna zvítězili ve 12. kole extraligy nad Vítkovicemi 2:1 a vyhráli čtvrtý domácí duel za sebou. Oba góly Komety dal Radek Koblížek, za hosty snižoval ve třetí třetině Peter Krieger. Ostravané neuspěli po třech předchozích vítězných vystoupeních.

Velkým tématem zápasu byl návrat Petera Muellera na brněnský led. Americký útočník působil v Kometě čtyři roky, v sezoně 2020/21 opanoval jako první cizinec kanadské bodování extraligy a po letošním letním přestupu do Vítkovic hrál dnes poprvé proti bývalým spoluhráčům. Na ledě strávil téměř 24 minut, čtyřikrát vystřelil na branku a asistencí se podílel na jediném gólu svého týmu.

Po zápase sklidil Mueller ovace brněnského publika, které na čtyři společné roky nezapomnělo. »V Brně byli vždycky vášniví fanoušci, bylo to od nich moc hezké, jak mi zatleskali,« řekl novinářům čtyřiatřicetiletý útočník a jako rozhodující faktor utkání označil výkon brněnského gólmana Dominika Furcha. »Měli jsme spoustu šancí, ale on skoro vše pochytal. Připravil nás o možnost bodovat,« dodal Mueller.

»Musím říct, že jsme viděli vynikající utkání ve vynikající atmosféře, prim v něm hráli oba gólmani. Dnes nám nepřálo štěstí, puky se odrážely jinam, jen ne na naše hokejky,« litoval vítkovický kouč Miloš Holaň. »Bylo vidět, že se utkala mužstva, která mají momentálně výbornou formu. Bylo to otevřené utkání, které se muselo všem líbit. Nezměrnou bojovností a výkonem gólmana jsme zápas ulehali a vyhráli,« řekl asistent Brna Martin Pešout.

Kometa tak porazila ve třetím duelu po sobě tým, který v den zápasu aktuálně vedl tabulku. V minulém kole sesadila z čela Olomouc a předtím Pardubice.

Pardubičtí se dnes do čela tabulky vrátili, když vyhráli v Litvínově 1:0 po samostatných nájezdech. Bitvu na severu Čech ozdobila především přehlídka skvělých zákroků obou brankářů Mateje Tomka a Dominika Frodla. Bezbrankové utkání nerozhodlo ani prodloužení. Vítěznou branku v samostatných nájezdech vstřelil hostující útočník Tomáš Zohorna. »Trápíme se v koncovce a nejdou nám přesilovky, takže na tom musíme do dalších zápasů zapracovat. Na druhou stranu jsme hráli výborně do defenzivy, ubránili jsme oslabení a opět výborně zachytal Dominik Frodl,« uvedl kouč Pardubic Richard Král.

Klíma porazil »svoji« Spartu

Hokejisté Hradce Králové na domácím ledě poprvé od prosince 2019 porazili pražskou Spartu. Soupeř sice vyrovnal nepříznivý stav 0:2, ale na branku Kellyho Klímy z 52. minuty už odpověď nenašel. Pražané tak vyšli naprázdno podruhé za sebou.

Jasnou hvězdou první třetiny byl Kevin Klíma. Někdejší útočník Sparty dělal pražskému celku svým pohybem největší potíže a zaznamenal dva body. V páté minutě otevřel po jeho krásné přihrávce skóre Jergl, ve dvanácté se Klíma trefil sám – dokonce ve vlastním oslabení. Úvodní spolupráci si oba zmiňovaní zopakovali ještě jednou, ale po zadovce zpoza branky trefil Jergl jen boční síť.

Jasně aktivnější tým Mountfieldu měl za 25 minut hry dost šancí na vyšší vedení, sám se však zbrzdil nepovedenou přesilovkou. Několik sparťanských střelců ještě brankář Kiviaho zastavil, než ho z početní výhody překonal hostující kapitán Řepík. Finský gólman v hradeckých službách tak v součtu Ligy mistrů a domácí soutěže inkasoval po 122 minutách. Před druhou přestávkou ho ještě zachránila tyčka při Simonově střele.

Po návratu na led už ale obrovskou chybu, kterou udělal za brankou Lalancette, potrestal dorážející Forman. Domácí přesto nakonec slavili vítězství. Rozhodl o něm druhý z bratrů Klímových Kelly, který v 52. minutě prostřelil hradbu těl od modré čáry. Premiérový bod v české extralize si díky asistenci připsal finský obránce Huttula, obě dvojčata Klímova tak zaznamenala svůj první gól v sezoně.

»Sparta je velký tým, nás hnali za vítězstvím vynikající fanoušci,« řekl hradecký lodivod Tomáš Martinec. Jeho jmenovec na sparťanské střídačce Patrik Martinec litoval první dvacetiminutovky: »První třetinu jsme prospali, soupeř byl jednoznačně lepší a jen díky Kovářovi jsme prohrávali pouze o dva góly. O přestávce jsme si něco řekli a obraz hry se změnil. Vrátili jsme se do zápasu a vyrovnali. Pak jsme byli možná i lepší, ale Hradec vstřelil rozhodující gól a vyhrál. Zaslouženě, protože nás potrestal za první třetinu. Hráli jsme jen čtyřicet minut.«

Boleslavi se venku daří

Mladá Boleslav zvítězila na ledě Plzně 2:1 po samostatných nájezdech a připsali si třetí výhru z posledních čtyř venkovních utkání. Domácí Indiáni sice po první třetině díky trefě Sebastiána Maláta vedli, ale hosté dokázali ve druhé části zásluhou Pavla Kousala vyrovnat. Po bezbrankové třetí třetině a prodloužení jim dva body zajistil v sedmé sérii rozhodujícím nájezdem znovu nejproduktivnější hráč Bruslařů Kousal.

»Bylo to hodně vyrovnané utkání. Hrálo se nahoru dolů ve svižném tempu. Dostali jsme se do vedení, bohužel jsme zase ve druhé třetině inkasovali. Pak jsme věděli, že to bude o jedné brance. V prodloužení byly šance na obou stranách a nájezdová loterie byla už o štěstí. Chtěl bych kluky pochválit, jak byli obětaví a kolik zblokovali střel. S koncovkou se ale trápíme, čekáme víc od zkušených hráčů. Věříme, že to z jejich strany přijde,« řekl trenér Plzně Petr Kořínek.

»V Plzni se těžce vyhrává. Postupně se zvedá, začala hrát ten svůj agresivní organizovaný hokej. Celých šedesát minut jsme měli trochu víc ze hry. Přestože jsme prohrávali, tak bych chtěl poděkovat klukům do kabiny za to, jak celý mančaft žil a šel si postupně za vítězstvím,« připojil Kořínkův protějšek Ladislav Čihák.

V boji trápících se týmů uspělo Kladno

Kladno dnes porazilo České Budějovice 2:1 a ukončilo sérii šesti porážek. Motor neuspěl podeváté za sebou a klesl na předposlední místo tabulky. Rytíři zápas rozhodli dvěma góly v přesilových hrách. Vítěznou branku dal Adam Brodecki, jenž se trefil v soutěži poprvé.

»Očekávali jsme, že dnes to bude více boj než hokej, což se potvrdilo. Bylo tam dost nepřesností, utkání bylo z obou stran nervózní. Nám se ale podařilo využít dvě přesilovky a brankář Bow podal fantastický výkon, díky tomu jsme ukončili nepříznivou sérii a jsme šťastní za tři body,« uvedl kladenský lodivod Jiří Burger.

»Utkání jsme nezvládli. Rozhodlo pár aspektů, speciální týmy. Naše přesilovka nebyla efektivní a v oslabení jsme dostali dva góly, což nás stálo utkání. Utkaly se dva týmy, které bojují o to dostat se z této situace a Kladnu se to povedlo. Nám ne,« litoval trenér Jihočechů Jaroslav Modrý.

Liberec znovu bodoval, ale…

V posledním dnešním duelu hokejisté Karlových Varů zvítězili na ledě Liberce 4:3 po samostatných nájezdech a vyhráli čtvrtý z posledních pěti zápasů. Tým Energie tak zvládl páté ze sedmi vystoupení v arénách soupeřů. Liberec bodoval i v jedenáctém utkání v sezoně, podruhé za sebou však nezvládl nájezdy a v tabulce je pátý. Bílí Tygři měli na dosah třetí tříbodové vítězství v ročníku, v čase 59:27 však při závěrečné power play vyrovnal hostující Tomáš Bartjes a v nájezdech vystřelil Energii bod navíc Jiří Černoch.

»Gratuluji soupeři k vítězství, předvedl u nás výborný výkon. My jsme naopak body ztratili. Zápas se pro nás vyvíjel dobře a měli jsme ho vyhrát. Zbytečně jsme ho ale ztratili chybami, které jsme v předchozích zápasech nedělali,« smutnil liberecký trenér Patrik Augusta. »Jsme rádi, že jsme utkání nakonec zvládli vítězně. Třikrát jsme v zápase prohrávali, ale pokaždé se nám povedlo vyrovnat. V samostatných nájezdech jsme si vzali bod navíc, takže v šatně panuje spokojenost. Týmu patří velké díky,« dodal karlovarský Vojtěch Šik.

* * *

Bílí Tygři Liberec – HC Energie Karlovy Vary 3:4 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 1:2 – 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Filippi (Frolík, Štibingr), 35. Faško-Rudáš (Birner, J. Dvořák), 59. Ordoš (Flynn) – 34. T. Rachůnek (Gríger), 46. O. Beránek (Černoch, Plutnar), 60. Bartejs (Plutnar, T. Rachůnek), rozhodující sam. nájezd Černoch. Rozhodčí: Stano (SR), Cabák – Kajínek, Klouček. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3887.

Mountfield Hradec Králové – HC Sparta Praha 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 5. Jergl (Kevin Klíma, Cingeľ), 12. Kevin Klíma (Okuliar), 52. Kelly Klíma (Huttula) – 31. Řepík (Krejčík), 42. M. Forman (D. Vitouch, Přibyl). Rozhodčí: Pražák, Šindel – Lhotský, Šimánek. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4001.

Rytíři Kladno – HC Motor České Budějovice 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 30. M. Procházka (Plekanec, Dotchin), 44. Brodecki (Plekanec, Dotchin) – 42. Dzierkals (M. Hanzl). Rozhodčí: Hribik, Úlehla – Lučan, Hynek. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:0. Diváci: 2816.

HC Škoda Plzeň – BK Mladá Boleslav 1:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Malát (Houdek, Adamec) – 30. P. Kousal, rozhodující sam. nájezd P. Kousal. Rozhodčí: Šír, Vrba – Rožánek, Zíka. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 3629.

HC Kometa Brno – HC Vítkovice Ridera 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 10. Koblížek (Strömberg, T. Sallinen), 44. Koblížek (Ščotka) – 52. Krieger (Raskob, Mueller). Rozhodčí: Kika, Ondráček – Komárek, Hnát. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 5819.

Bílí Tygři Liberec – HC Energie Karlovy Vary 3:4 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 1:2 – 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Filippi (Frolík, Štibingr), 35. Faško-Rudáš (Birner, J. Dvořák), 59. Ordoš (Flynn) – 34. T. Rachůnek (Gríger), 46. O. Beránek (Černoch, Plutnar), 60. Bartejs (Plutnar, T. Rachůnek), rozhodující sam. nájezd Černoch. Rozhodčí: Stano (SR), Cabák – Kajínek, Klouček. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3887.

1.Pardubice12443134:2523
2.Vítkovice12612337:3022
3.Mladá Boleslav12530428:2121
4.Brno12530438:3221
5.Liberec11245033:2519
6.Olomouc10520326:1819
7.Hradec Králové11511423:2318
8.Třinec10502327:2517
9.Sparta Praha11421432:3117
10.Karlovy Vary11420531:3716
11.Plzeň12312631:3513
12.Kladno12312619:3313
13.České Budějovice12303627:3912
14.Litvínov12203726:389

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy