Prskavec má stříbro! Porazil ho jen domácí favorit Clarke

AKTUALIZOVÁNO

Vodní slalomář Jiří Prskavec získal na mistrovství světa potřetí v kariéře stříbro na kajaku. Dvojnásobného světového šampiona porazil v Londýně jen domácí favorit Joseph Clarke. Olympijský vítěz z Ria de Janeiro vyhrál o 1,94 sekundy a vybojoval první medaili ze světového šampionátu.

Třetím místem překvapil Maročan Mathis Súdí. Rodák z Francie odsunul ze stupňů vítězů o dvě setiny sekundy Švýcara Martina Dougouda a postaral se o historický úspěch pro africký kontinent.

Třicetiletý Prskavec si druhou příčkou navíc s předstihem zajistil účast na olympijských hrách v Paříži, kde bude příští rok obhajovat zlato z Tokia. »Dneska to byl možná jeden z nejtěžších závodů v mé kariéře. Byl jsem asi z té sezony dost unavený. Prostě jsem se nedokázal do poslední chvíle pořádně koncentrovat,« řekl vicemistr světa. Připustil, že mu nakonec pomohlo, když na šampionátu nepostoupil z kvalifikace závodu kanoistů. »I když mě to hodně bolelo, tak ten volný den mi včera hodně prospěl. Byl jsem většinu času u nás na pokoji, odpočíval jsem. Myslím si, že to byly ty rozhodující mentální síly, které dneska hrály v můj prospěch,« radoval se.

Na kanálu v Lee Valley získal druhou medaili po úterním triumfu v soutěži hlídek s Jakubem Krejčím a Vítem Přindišem. Ze světových šampionátů má už 11 cenných kovů. Před osmi lety v Londýně získal první ze dvou světových titulů, ale nemrzelo ho, že byl tentokrát druhý. »Tehdy ještě Joe nebyl zdaleka tak dobrý. Od té doby, co se vytáhl do té světové špičky, tak si myslím, že ho tady nikdy nikdo neporazil. Já jsem dneska se svojí jízdou, nebo oběma těmi jízdami, moc spokojený. Myslím si, že byly čisté, přesné. Zajistil jsem si olympiádu a Joe si to prostě zasloužil. Po právu je mistrem světa. Už bylo taky načase,« poznamenal Prskavec.

Jeho kolegové v individuální kategorii neuspěli v semifinále. Obhájce titulu Přindiš skončil na 24. místě. Debutant Krejčí po prvenství v kvalifikaci obsadil 17. příčku.

Závod kajakářek ovládla australská hvězda Jessica Foxová. Navzdory doteku hned na první brance získala čtvrtý titul v této kategorii a společně s úspěchy na kánoi celkově desátý individuální. Finále v Londýně vyhrála s více než sekundovým náskokem před Slovenkou Eliškou Mintálovou, která inkasovala rovněž dvě trestné sekundy. Foxová ziskem čtvrtého titulu na kajaku vyrovnala rekordní bilanci bývalé československé reprezentantky Ludmily Polesné Veberové z 60. let minulého století.

Foxová od začátku vedla. Její náskok se sice z úvodních 2,65 sekundy postupně ztenčoval, ale 1,13 sekundy jí zbylo. Po bronzu na kánoi a zlatu z kajakářských hlídek má z tohoto šampionátu třetí medaili a celkově na MS dvaadvacátou v kariéře. Mintálová světovým stříbrem navázala na loňský dělený evropský titul. Bronz získala Polka Klaudia Zwoliňská, která jela jako jediná z medailistek čistě, ale byla pomalejší.

České kajakářky ve finále nestartovaly. Tereza Fišerová vypadla v kvalifikaci a pro Antonii Galuškovou a Amálii Hilgertovou bylo konečnou semifinále. Dvacátá Galušková alespoň získala pro Česko místo na olympijských hrách v Paříži.

Již v pátek se utkali o cenné kovy kanoisté a kanoistky. Mezi muži skončil Lukáš Rohan čtvrtý, medaile mu unikla o tři setiny sekundy. Předloňský světový šampion Václav Chaloupka obsadil šesté místo. Gabriela Satková dostala ve finále kanoistek penalizaci za neprojetí branky a obsadila deváté místo. Druhé světové tituly v kariéře vybojovali Slovinec Benjamin Savšek a Britka Mallory Franklinová.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy