První zlato do Norska, česká štafeta pátá

První titul na biatlonovém mistrovství světa v německém Oberhofu v závodu smíšených štafet získali Norové. Ještě z poslední střelby odjížděli společně s Itálií, bronz patří Francii. Český tým ve složení Tereza Voborníková, Markéta Davidová, Michal Krčmář a Tomáš Mikyska skončil na pátém místě.

Tereze Voborníkové úvodní položka nevyšla, musela dvakrát opravovat a ze střelnice odjížděla 17 vteřin za vedoucí Lisou Vittozziovou až na 17. místě. Nepříjemné je, že za ideálních podmínek jinak většina závodnic střílela čistě. Pouze Švédka Hanna Öbergová a Estonka Külmová měly také dvě dobíjení, Kazaška a Lotyška tři.

Skvělou položku vestoje předvedla Julia Simonová a přebrala vedení, bezchybná ovšem byla i Bátovská a Lunderová. Vittozziová dobíjela jednou, naopak Tandrevoldová musí na trestné kolo! Tereza Voborníková dobíjela jednou a polepšila si na deváté místo, její ztráta už ovšem narostla na 35 vteřin. Češka jede uprostřed početného vláčku za Belgičankou a Američankou a před Japonkou a Slovinkou, což by neměly být nehratelné konkurentky v posledním dvoukilometrovém kole.

Simonová navyšuje náskok na 11 vteřin na Vittozziovou a Lunderovou, kousek za nimi jede čtvrtá Paulína Bátovská a osamoceně pátá Hanna Öbergová. Ingrid Tandrevoldová po objetí trestného kola zaujala až šestnáctou příčku.

Pořadí po 1. úseku bylo Francie, Itálie, Slovensko, Kanada, Švédsko, Japonsko, ČR, Norsko, USA, Slovinsko, Německo, Belgie, Rakousko, Švýcarsko a Ukrajina.

Anaïs Chevalierová-Bouchetová opravovala vleže poslední výstřel a bezchybná Wiererová se jí výrazně přiblížila. Naopak stíhací jízda Elviry Öbergové se na střelnici lehce zadrhla. Švédka opravovala jen jednou, ale střílela pomaleji. Norka Olsbuová Røiselandová i Němka Herrmannová-Wicková a zastřílely čistě a dostaly se před Markétu Davidovou, která minula hned první výstřel, odjela ze střelnice osmá a na duo před sebou ztrácela zhruba osm vteřin.

Francouzka po ležce získala na Wiererovou sedmivteřinový náskok. Elviru Öbergovou opět zdrželo jedno dobití. Opravovaly i další ženy včetně Markéty Davidové, která si opět vystačila s jedním náhradním nábojem.

Pořadí po 2. úseku bylo Itálie, Francie, Německo, Švédsko, Norsko, Rakousko, Švýcarsko, ČR, Kanada a Ukrajina.

První mužskou střelbu vleže zvládl Ital Didier Bionaz rychleji než Emilien Jacquelin, který opravoval dvakrát, poslední ránu navíc dlouho odkládal. Na třetí místo se posunul čistou střelbou Sturla Holm Lægreid, vzápětí hlediště zklamaně zahučelo, když Benedikt Doll selhal při opravách a jde na trestné kolo. Michal Krčmář jednou opravoval a jede dál ve čtyřčlenném vláčku, který pohltil Ponsiluomu, který musel použít tři náhradní náboje.

Na stojce byla synchronní střelba italské a francouzské kombinézy na prvních dvou kobercích. Oba však museli opravovat, zatímco Lægreid znovu nezaváhal a přidal se k vedoucí dvojici. Trestné kolo Tandrevoldové tak bylo napraveno. Až na šesté položce konečně česká štafeta nemusela dobíjet! Michal Krčmář měl navíc nejrychlejší střelbu z čela závodu a byl dál pátý s odstupem jen 25 vteřin, za zády si vezl Švýcara Staldera.

Pořadí po 3. úseku už bylo Norsko, Francie, Itálie, Švédsko, ČR, Rakousko, Německo a Švýcarsko.

Na poslední mužské ležce se ovšem děly věci! Absolutní vládce letošní sezóny Johannes Thingnes Bø musel použít všechny náhradní náboje. Stejně špatně střílel i vítěz loňského Světového poháru Quentin Fillon Maillet a do čela se naprosto překvapivě dostal čistou střelbou Ital Tommaso Giacomel. Švéd Sebastian Samuelsson totálně selhal a šel na tři trestná kola. Propadl se za Simona Edera i Tomáše Mikysku, který se běžecky nikam nehnal a zvládl pěknou čistou položku.

Poslední střelba mohla přiblížit Itálii senzační zlato, jenže na Norovu trefu mimo odpověděl Ital také chybou při posledním výstřelu a oba odjížděli ze stavu současně. Bronz si zajistil Fillon Maillet. Eder byl tradičně velmi rychlý na spoušti a navíc nechyboval, Mikyska s jednou opravou opouštěl koberec pátý a na Rakušana ztrácel 14 vteřin. Podle očekávání to Johannes Thingnes Bø rozbalil naplno a už v prvních stovkách metrů posledního okruhu si vybudoval rozhodující náskok. Fillon Maillet si mohl dovolit úsměvný omyl, kdy místo do cíle zajížděl znovu na střelnici a pár desítek metrů se musel vracet. I tak se udržel na bronzové příčce těsně před Rakušanem Ederem.

Tomáš Mikyska završil skvělou českou štafetu pátým místem, jeho nominace na závěrečný úsek byla vynikajícím tahem českých trenérů! S přehledem o 17 vteřin nechal za sebou domácího Roman Reese.

Konečné pořadí:

1. Norsko (Tandrevoldová, Olsbuová Røiselandová, Lægreid, Bø) 1:04:41,9 (1trestné kolo + 9 dobíjení)

2. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Bionaz, Giacomel) + 11,6 (0+6)

3. Francie (Simonová, Chevalierová-Bouchetová, Jacquelin, Fillon Maillet) +55,9 (0+9)

4. Rakousko (Zdoucová, Hauserová, Komatz, Eder) +59,2 (0+3)

5. Česká republika (Voborníková, Davidová, Krčmář, Mikyska) +1:09,4 (0+7)

6. Německo (Voigtová, Herrmannová-Wicková, Doll, Rees) +1:26,5 (1+9)

7. Švýcarsko (E. Gasparinová, Häckiová-Grossová, Stadler, Hartweg) +1:49,5 (0+5)

8. Kanada (Lunderová, Moserová, Runnals, Gow) +2:22,8 (0+9)

9. Švédsko (H. Öbergová, E. Öbergová, Ponsiluoma, Samuelsson) +2:33,8 (3+15)

10. Ukrajina (Merkušynová, Džimová, Pidručnyj, Dudčenko) +2:45,3 (0+7)

11. Finsko (Minkkinenová, Ederová, Harjula, Hiidensalo) +2:52 (0+8)

12. Slovinsko (Repincová, Klemenčičová, Dovžan, Tršan) +3:09 (0+7)

13. USA (Irwinová, Reidová, Schommer, Doherty) +3:10 (1+6)

14. Belgie (Lieová, Cloetensová, Langer, Claude) +4:01 (0+6)

15. Estonsko (Külmová, Tomingasová, Siimer, Zahkna) +4:18 (0+6)

16. Slovensko (Bátovská, M. Remeňová, Šíma, Kazár) +4:19 (0+5)

17. Bulharsko (Todorovová, Dimitrovová, Iliev, Todev) +4:34 (1+11)

18. Litva (Kočerginová, Leščinská, Dombrovski, Strolia) +4:53 (0+6)

19. Japonsko (Tačizakiová, Satová, Tačizaki, Odžima) +5:57 (1+13)

20. Rumunsko (Čirkovová, Tolmačevová, Buta, Flore) +5:59 (1+10)

Dalších šest štafet bylo dojeto o celé kolo: 21. Jižní Korea (Ko, Avvakumovová, Lapšin, Čchoi) 22. Polsko (Jakielová, Żuková, Nędza-Kubiniec, Zawól) 23. Moldavsko (Ghilenková, Stremousová, Usov, Magazejev) 24. Čína (Wang, Čchu, Jen, Čang) 25. Lotyšsko (Sabuleová, Bendiková, Patrijuks, Mise) 26. Kazachstán (Kondratěvová, Achatovová, Muchin, Kirejev)

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy