Slavia i Plzeň si jedou do odvety pro postup

Fotbalisté Slavie chtějí ve čtvrteční odvetě 3. předkola Evropské ligy proti Dnipru stvrdit postup a získat jistotu sedmé účasti v hlavní fázi pohárů po sobě. Před týdnem v úvodním domácím utkání v souboji vicemistrů svých zemí porazili ukrajinského soupeře hladce 3:0 a v druhém zápase si mohou dovolit i prohru o dvě branky. Vzhledem k válce na Ukrajině přivítá Dnipro červenobílé ve svém pohárovém azylu v Košicích. Pro jistotu postupu si zítra jedou na Maltu i fotbalisté Plzně, ti však v »nižší« soutěži – Evropské konferenční lize.

Slavia má blízko k tomu, aby si zajistila podzim v pohárech. Pokud přes Dnipro přejde, zahraje si minimálně skupinu Evropské konferenční ligy. V závěrečném 4. předkole by ji čekal v souboji o hlavní fázi kvalitnější Evropské ligy další ukrajinský celek Zorja Luhansk. Červenobílí naposledy v pohárech scházeli ve skupině v sezoně 2016/17 a pod současným trenérem Jindřichem Trpišovský nechyběli na podzim na evropské scéně ještě ani jednou.

Slávisté v soutěžích UEFA po úvodní výhře aspoň o tři góly dvojzápas v odvetě ještě nikdy neztratili. »Tříbrankový náskok je super. Víme, jak je to důležité. Je to takový klidný polštář, ale samozřejmě nemůžeme nic podcenit,« řekl klubové televizi před úterním večerním odletem do Košic asistent trenéra Slavie Zdeněk Houštecký.

»Podobnou zkušenost jsme měli s Panathinaikosem Atény vloni, kdy jsme doma vyhráli 2:0 a cítili, že jsme mohli dát i třetí gól. Ale nedali jsme a v odvetě to potom bylo hodně těžké. Když se domácí mančaft chytne nějakým brzkým gólem, může to být nepříjemné. Náskok 3:0 je už dostatečný polštář na to, abychom měli v hlavách postup,« doplnil spolupracovník kouče Trpišovského.

Pražané před týdnem v úvodním duelu naprosto dominovali a nesrazilo je ani vyloučení Igoha Ogbua z 58. minuty, po kterém přidali třetí branku. Nigerijský obránce bude v odvetě kvůli trestu za červenou kartu chybět. Slávisté mají ve třetím dvojzápase s ukrajinským soupeřem v soutěžích UEFA na dosah první postup. Utkání má výkop ve 20.00. Pokud by Pražané dvojzápas nečekaně ztratili, ve 4. předkole Konferenční ligy by je čekal vítěz duelu Poznaň – Trnava.

Ve hře je i koeficient

Také Plzeň má v dvojutkání s Gzirou na dosah účast v závěrečném play off o skupinu. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka si na Maltu odvezli komfortní náskok 4:0 z domácího utkání, takže o postup by je mohlo připravit pouze obrovské selhání. Zápas na Národním stadionu v Ta‘ Qali začne v 19.00.

Pokud Plzeňští podle očekávání uspějí, ve 4. předkole se utkají s vítězem souboje mezi kazachstánským Tobolem Kostanaj a severoirským Derry City. Úvodní duel Tobol na svém hřišti vyhrál 1:0.

Západočeši v předchozí fázi kvalifikace s kosovskou Dritou začali bezbrankovou remízou a v dramatické odvetě v Prištině vydřeli vítězství 2:1 až díky penaltě v závěru nastavení. Proti Gziře ale potvrdili pozici jasného favorita už v úvodním zápase, ve kterém se trefili Pavel Bucha, Rafiu Durosinmi, Pavel Šulc a střídající Jan Kopic. Domácí navíc čtyřikrát trefili brankovou konstrukci.

»Odveta bude o postupu. Ve sportu není předem nic definitivní. Musíme do toho jít zase s pokorou, protože soupeř se bude chtít vytáhnout. Věříme, že náskok by měl být dobrý. Je tady i český a klubový koeficient, což je také potřeba zohledňovat. Určitě chceme znovu uspět,« řekl kouč Koubek po prvním utkání.

Viktoria předvedla zlepšenou formu i v nedělním ligovém duelu na stadionu posledních Českých Budějovic, kde zvítězila 5:2 především díky Šulcově hattricku a připsala si čtvrtou soutěžní výhru po sobě.

(koz, čtk)

FOTO – slavia.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy