Slovácku chybí poslední krok k přepsání klubové historie

Fotbalistům Slovácka chybí poslední krok k premiérové účasti ve skupině evropských pohárů. Tým z Uherského Hradiště bude ve čtvrteční odvetě 4. předkola Evropské konferenční ligy na hřišti AIK Stockholm hájit náskok 3:0 z úvodního domácího duelu.

Pro Slovácko jde o třetí pokus o postup z dvojzápasu v některém z hlavních evropských pohárů. Vloni svěřenci trenéra Martina Svědíka ve 2. předkole Konferenční ligy vypadli až po penaltách s Lokomotivem Plovdiv. V tomto ročníku byl vítěz domácího poháru zařazen do 3. předkola Evropské ligy a po výsledcích 0:3 venku a 1:1 doma nestačil na Fenerbahce Istanbul.

Proti AIK Stockholm si však vytvořil vynikající výchozí pozici. Na odvetu ve Švédsku se navíc naladil nedělním ligovým vítězstvím 2:1 v Olomouci. »Výhra 3:0 s AIK doma je velmi cenná, ale pořád je to jen poločas. Dobře jsme do dvojzápasu nakročili. Pokud k odvetě přistoupíme tak, jako k prvnímu zápasu či nyní lize v Olomouci, nemám obavy,« řekl trenér Slovácka Martin Svědík.

»Máme to dobře rozehrané. Je super, že jsme dali tři góly, ale rozhodnuto není. Stále jsme v poločase. Když budeme hrát stejně aktivně, tak bychom to měli zvládnout,« uvedl záložník Marek Havlík.

Úřadující vítěz domácího poháru neprohrál pět soutěžních duelů po sobě. AIK je v jiné situaci. Druhý tým minulé sezony švédské ligy sice přešel přes dvě předkola Konferenční ligy, když vyřadil Poltavu a Škendiji Tetovo, ale po porážce na Slovácku vedení klubu odvolalo kouče Bartosze Grzelaka. Nahradil ho jeho asistent a kouč juniorky Henok Goitom, který v klubu hrával na postu útočníka. AIK pod jeho vedením vyhrál v neděli v Norrköpingu 4:2 a ve švédské lize je čtvrtý.

Problémy s letadlem

Pokud Slovácko postoupí do hlavní fáze Konferenční ligy, dostane prémii 2,94 milionu eur (přes 72 milionů korun). V případě vyřazení mužstvo v této pohárové sezoně skončí. Malou komplikací by mohlo být, že tým měl odcestovat z Brna už dopoledne, avšak objednané letadlo uvízlo kvůli poruše v Rize. Odlet se posunul na večer.

Po celodenním čekání v Brně se speciál z letištní plochy vznesl až krátce po 21. hodině. Tým se proto mezitím ubytoval v Brně v hotelu u Výstaviště a absolvoval předzápasový hodinový trénink na hřišti Moravské Slavie. Na tomtéž stadionu trénovali před odvetou 3. předkola Evropské ligy hráči Fenerbahce Istanbul, kteří posléze Slovácko vyřadili. »Nějaká komplikace to je, ale do zápasu zbývá hodně času. Fenerbahce to o kolo dřív mělo podobně, absolvovalo předzápasový trénink doma a teprve pak letělo k nám,« řekl v nahrávce pro média kapitán Michal Kadlec.

Předpokládané sestavy:

AIK: Nordfeldt – Lustig, Papajannopulos, Björnström – Mendes, Hussein, Ayari, Larsson, Otieno – Stefanelli, Guidetti.

Slovácko: Ngyuen – Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška – Havlík, Daníček – Petržela, Trávník, Holzer – Mihálik.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy