Hladina podzemní vody ve Francii je znepokojivě nízká, varují odborníci

Hladina podzemních vod ve velké části Francie je znepokojivě nízká, varuje ve své zprávě francouzský geologický a báňský výzkumný úřad (BRGM). Loňský rok byl podle odborníků nebývale suchý a letos se podle nich situace nejspíš nijak výrazně nezlepší, uvedla agentura AFP. Z podzemních zdrojů přitom ve Francii pocházejí dvě třetiny pitné vody a třetina vody používané k zemědělskému zavlažování.

V zimě na přelomu let 2021 a 2022 byla ještě hladina podzemních vod ve Francii »relativně přijatelná«, píší vědci. Jedno z historicky nejteplejších let a podzimní deště, které zůstaly jen na povrchu, vedly k velmi znepokojivé situaci v závěru roku.

Na konci loňského léta platila ve většině Francie omezení, která měla zamezit plýtvání vodou. Opatření dosud platí ve 12 ze zhruba stovky departementů pevninské Francie.

Deště v zimním období jsou pro obnovu hladiny podzemních vod nejvýznamnější, protože rostliny jsou v klidové fázi a nečerpají takové množství životadárné tekutiny, která tak má čas proniknout do větší hloubky, vysvětluje hydrogeoložka Violaine Baultová z BRGM. »Na jaře v podstatě všechen déšť pohltí vegetace,« dodává. Se změnami klimatu »budou období sucha zcela jistě delší a intenzivnější, jara budou mírnější a vegetace začne růst dříve,« uvádí Baultová.

(čtk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy