Je tu halové mistrovství Evropy. Medailový potenciál má nejen Staněk, ale třeba i Švábíková

Vrchol halové sezony atletů je tady. Pochybovat o tom, kdo bude na mistrovství Evropy pod střechou v Istanulu lídrem české výpravy, netřeba. Tradičně se největší medailové naděje vkládají na bedra koulaře Tomáše Staňka, který bude v Turecku obhajovat titul z Toruně. A jen tak mimochodem – na posledních třech šampionátech si pokaždé pověsil na krk cenný kov.

Halové mistrovství Evropy se koná od zítřka do neděle, přičemž česká výprava je již kompletní. Její druhá, větší část dorazila do Istanbulu dnes, krátce před třetí hodinou. Byli v ní čtvrtkařky v čele s Ladou Vondrovou a Terezou Petržilkovou, ale také třeba tyčkařka Amálie Švábíková či vícebojař Ondřej Kopecký, svěřenec kouče Romana Šebrleho. Celkem se na HME představí patnáctka českých reprezentantů, šestnáctého – sprintera Jan Velebu – zradilo zdraví a kvůli zranění třísla na istanbulské dráze nepoběží.

Kromě Staňka se vkládají oprávněné naděje například i do Švábíkové. Ta do sezony vstoupila testem na Strahově na konci ledna, hned vzápětí na Czech Indoor Gala v Ostravě už si vylepšila halový osobní rekord na 457 cm a poté na stejném místě při mistrovství ČR pokořila dokonce národní maximum, když skočila již 472. Sebevědomí si pak Švábíková upevnila o uplynulém víkendu v Clermont-Ferrand, kde byla vítězným protějškem staronovému světovému rekordmanovi Duplantisovi. Výkon 466 je navíc jejím druhým nejlepším v kariéře i ve srovnání se závody pod širým nebem.

Svěřenkyně trenéra Štěpána Janáčka je v aktuálních tabulkách třetí. »Medailový potenciál tam je, ale hezky krůček po krůčku, první postoupit do finále a potom ve finále zabojovat o co nejlepší umístění, třeba i o tu medaili,« uvedla Švábíková pro svazový web.

Vondrová si v hale výrazně vylepšila osobní rekord na 51,57 sekundy, a aktuálně jí mezi přihlášenými patří čtvrtá příčka. Bez medailové šance není ani mílař Filip Sasínek, který při svých třech startech na halovém šampionátu starého kontinentu pokaždé běžel finále a je majitelem bronzového kovu z před šesti let. Ostře sledovaná bude i jeho partnerka Kristiina Mäki, která se po zdravotních lapáliích z celé sezony dostává zpět do bývalé formy.

(pk)

FOTO – ČAS/Jan Houska

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy