Číst, psát a milovat. Knihkupectví s detektivními romány, které vede čínský autor detektivek

V říši detektivek pravda často leží zahalena záhadami a o její odhalení se snaží jak postavy na stránkách, tak autoři, kteří tyto příběhy plné napětí píší. Š‘ Čchen, autor detektivních románů narozený v roce 1987, nejenže napsal 15 napínavých detektivních románů, ale také založil knihkupectví věnované tomuto žánru s názvem »Mystery Books«.

Minimalistický industriální design »Mystery Books« s čistě bílým exteriérem a šedočernou cementovou podlahou odráží podstatu detektivních románů.

Na ploše 60 metrů čtverečních na čtenáře čeká pečlivě vybraná sbírka stovek knih. Police zdobí díla spisovatelů, jako jsou Edgar Allan Poe, Agatha Christie, Higashino Keigo a mnoho dalších. Mezi svazky nechybí ani uznávané tituly samotného Š‘-čchena: Lovec Liang-šan a Vražda v Obsidiánovém sídle.

Cesta Š‘-čchena k detektivní literatuře začala ve druhém ročníku střední školy, kdy v něm »Kompletní Sherlock Holmes« zažehl vášeň pro detektivní romány. Klasická série Arthura Conana Doyla podnítila jeho fascinaci pečlivým pozorováním a logickou dedukcí, které jsou klíčové pro řešení zdánlivě neřešitelných zločinů.

Během studií na univerzitě byla první povídka, kterou Š‘ napsal, uveřejněna v časopise věnovaném detektivkám. Od té doby psal dál a postupně si získal určitý věhlas mezi milovníky detektivek.

Po ukončení studia zůstalo odhodlání Š‘-čchena věnovat se svému řemeslu neochvějné. Každý den po skončení své běžné práce trávil psaním povídek zhruba dvě hodiny.

V roce 2011 debutoval jeho první plnohodnotný román Zločinný úlomek, strhující kriminální příběh z univerzitního prostředí. S počátečním nákladem pouhých několika tisíc výtisků se Š‘ považoval za »velmi šťastného«. »Do té doby moje zkušenost od nadšence do detektivek k autorovi detektivních románů inspirovala mnoho autorů, kteří se pokoušeli napsat plnohodnotné detektivní romány,« řekl.

Š‘ svůj úspěch přičítá nejen štěstí, ale také vytrvalosti, která mu pomohla vytvořit patnáct složitě spletených záhad, jež se vyznačují napětím a přísnou logikou.

Zdůraznil, že jeho inspirace pramení z pečlivého pozorování života a obrovského množství četby. »Čtení podněcuje mou kreativitu, a je tak zásadní součástí mého psaní,« řekl.

Po vypuknutí covid-19 učinil Š‘ odvážné rozhodnutí opustit zaměstnání a plně se věnovat psaní detektivek a otevřít si knihkupectví.

Od svého založení v lednu 2023 zvýšilo »Mystery Books« zájem veřejnosti o detektivní literaturu. Většinu zákazníků tvoří fanoušci detektivních románů, ostatní jsou příležitostní čtenáři.

Ačkoli mezi nejprodávanějšími tituly v jeho obchodě se často objevují detektivní romány japonských autorů, jako jsou Seicho Matsumoto, Edogawa Rampo a Higashino Keigo, Š‘ se obzvlášť intenzivně věnuje propagaci čínské detektivní literatury. Pro domácí autory dokonce vyčlenil koutek ve svém knihkupectví.

»Domácí čínští autoři detektivních románů prokazují stále větší rafinovanost a kreativitu prodchnutou jedinečným půvabem čínské kultury. Místní autoři se však potýkají s problémy kvůli vyšším kritickým nárokům domácích čtenářů, omezeným propagačním kanálům a nedostatku pozornosti ze strany nakladatelů, což je na trhu znevýhodňuje,« řekl.

Založení »Mystery Books« je pro něj víc než jen osobní záliba, ale svědčí o jeho odhodlání zasazovat se o budoucí rozvoj čínské detektivní literatury.

»Budu pokračovat v psaní a udržovat knihkupectví otevřené tak dlouho, jak to bude možné, abych přivedl na světlo světa více čínských autorů detektivních románů a podpořil lásku k domácím čínským detektivkám mezi čtenáři,« řekl Š‘.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy