Den Země. Vernisáž v Lysé nad Labem ve jménu přírody

Tento týden se v Muzeu B. Hrozného v Lysé nad Labem konala vernisáž výstavy malířů regionu ke Dni Země. Svá díla vystavovalo na dvanáct výtvarníků, byla představena část sbírky ulic ulit měkýšů a z neživé přírody pak achátů, jež se z Českého ráje dostaly až sem k Labi. Labská krajina se svými mokřady, zátočinami, stromovím a rostlinami však dominovala.

Výstavu zahájila výtvarnice Ivana Misáková mimo jiné i svou vzpomínkou na místa, jež bohužel civilizační snahy už narušily. Mnohá zákoutí, mokřady, ramena, kde rostla nenahraditelná flora, hnízdili ptáci a žil drobný hmyz, již zmizela. Objevila se však v obrazech zdejších malířů, aby se stala svědectvím toho, jak vypadala v minulých letech či vypadá v současnosti, pro příští generace.

Šlo vlastně také o jakousi konfrontaci se změnami, k nimž došlo v posledních sto letech. Proto jako doplněk zde byly vystaveny kopie několika obrazů Václava Radimského, který nám zachytil tvářnost zdejší krajiny v minulosti. To vše v konfrontaci s dneškem a s obrazy, které vytvořili současní polabští umělci. 

Vernisáže se účastnilo na čtyřicet milovníků přírody a výtvarného umění. Program svým odborným výkladem doplnil i zoolog Šandera z poděbradského muzea, jenž Muzeum B. Hrozného spravuje, a doc. RNDr. Václav Ziegler, bývalý ředitel Středočeského památkového střediska a ochrany přírody a bývalý vedoucí katedry přírodních věd na Pedagogické fakultě. Hovořilo se také o změně klimatu a o očekávaných změnách, které způsobuje nejen příroda sama, ale zvláště pak činnosti člověka, jež často nejsou pozitivní.

Výstava bude ukončena 11. května.

(kz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy