Dětské knihy podporují čínsko-západní kulturní vztahy na mezinárodním knižním veletrhu

Původní čínské dětské knihy upoutaly tento týden pozornost zahraničních návštěvníků 61. boloňského Veletrhu dětské knihy.

Více než 60 čínských vystavovatelů uspořádalo na knižním veletrhu, který probíhal až do čtvrtka, desítky aktivit.

»Silná čínská delegace mezi vystavovateli a přeplněné stánky v první den stále rostoucí návštěvnosti,« uvedl italský finanční deník Il Sole 24 Ore.

Španělský ilustrátor Tassies navštívil různé čínské stánky, kde vystavoval své ručně kreslené a v Číně vydané obrázkové knihy. Na výstavu přijel z Barcelony, aby pro svou knihu »našel další přátele, mezi čínskými nakladateli«.

»Myslím, že letošní knižní veletrh je obzvlášť zajímavý, protože se zaměřuje na Čínu,« řekl Tassies a dodal, že veletrh dětských knih je pro něj »skvělou příležitostí«, jak poznat čínský lid a jeho kulturu.

Čína byla letos poprvé v historii veletrhu přizvána jako »trh v centru pozornosti«. Uskutečnilo se více než 40 akcí pořádaných čínskými nakladateli a knižními společnostmi, na kterých bylo představeno více než 2500 knih.

Vystavovatelé diskutují u stánku čínského nakladatele na boloňském Veletrhu dětské knihy v italské Boloni, 10. dubna 2024. FOTO – Xinhua/Li Jing

Audrey Lorenziniovou, italskou nakladatelku, zaujala série trojrozměrných dětských obrázkových knih a uvedla, že má v plánu koupit autorská práva. Lorenziniová se velmi zajímá o čínskou kulturu a chce ji přivést na italský a evropský trh, protože se domnívá, že čínské klasické příběhy by mohly oslovit i západní děti.

»Myslím, že Italové čínské kultuře příliš nerozumějí, proto jsem sem přijela hledat knihy, které by mohly představit čínskou historii nebo čínskou kulturu,« řekla Lorenziniová.

Ve vitríně pekingské Allied Fortune Times Group přitahovala pozornost mnoha návštěvníků výstavy série obrázkových knih s názvem Pojďme po stopách Hedvábné stezky.

Podle generálního ředitele skupiny Čang Šao-fenga byla kniha vydána společností společně s UNESCO a autor i ilustrátor jsou Italové. Kniha vypráví příběh Hedvábné stezky z pohledu Západu i Východu a u zahraničních knihkupců je velmi oblíbená. Série má být přeložena do pěti jazyků.

Lidé si prohlížejí knihy v čínské výstavní zóně na boloňském veletrhu dětské knihy v italské Boloni, 10. dubna 2024. FOTO – Xinhua/Li Jing

Podle oficiálních statistik se čínské dětské knihy dostaly již do více než 100 zemí a regionů. »Ke kulturnímu sebevědomí jsou potřeba dobří nositelé kultury, kvalitní dětské knihy pomáhají lépe šířit čínské příběhy,« řekl Čang.

Elena Pasoliová, manažerka veletrhu dětské knihy v Boloni, na akci v čínské sekci uvedla, že čínští vystavovatelé vnesli na veletrh novou vitalitu a kreativitu. »Náš knižní veletrh vždy usiloval o podporu kulturních styků a uměleckého poznávání s Čínou,« řekla.

Letošního boloňského veletrhu dětské knihy, který probíhal od 8. do 11. dubna, se zúčastnilo více než 1500 vystavovatelů z téměř 100 zemí a regionů.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy