Sen mladého muže z Pobřeží slonoviny o kung-fu

Když jsem byl malý, řekl jsem matce, že se jednou pojedu do Číny učit kung-fu. Tehdy tomu nevěřila. Když jsem tam přijel, hned jsem matce zavolal a řekl jí: »Mami, hádej, kde jsem, jsem v chrámu Šaolin!« řekl Jen-ming, mladý muž z Pobřeží slonoviny, který se s agenturou Xinhua podělil o svou neočekávanou náklonnost k čínské kultuře.

Jen-ming, jehož skutečné jméno je Max Yollando, dostal své čínské jméno od svého čínského mistra v Šaolinském chrámu, buddhistickém klášteře a zároveň hlavním magnetem pro fanoušky kung-fu.

V té době byl studentem Univerzity Felixe Houphouet-Boignyho v Abidžanu. Motivován svou vášní pro čínskou kulturu navštěvoval Konfuciův institut, kde studoval čínštinu. Koncem roku 2016 ho příležitost přivedla do chrámu Šaolin v čínské provincii Che-nan na tříměsíční výměnný pobyt.

Tato zkušenost určila jeho vztah k tradiční čínské kultuře.

»Duch bojových umění u mých spolubojovníků ze šaolinského kláštera na mě hluboce zapůsobil. Skutečně jsem se zamiloval a byl jsem si jistý, že toto je místo, o kterém jsem snil od dětství,« řekl.

Letecký snímek pořízený 7. dubna 2022 ukazuje Pagodový les v chrámu Šaolin v Teng-fengu ve středočínské provincii Che-nan. K historickým památkám v Teng-fengu ve »středu nebe a země« patří starobylý architektonický komplex na hoře Sung-šan v provincii Che-nan ve střední Číně. FOTO – Xinhua/Li An

Po návratu na Pobřeží slonoviny se Jen-ming dále věnoval čínštině a studiu tradiční čínské kultury. V červenci 2017 se vrátil do šaolinského chrámu a zůstal tam šest let.

Čtení, cvičení, trénink bojových umění a meditace… šest let v šaolinském chrámu přineslo Jen-mingovi velké změny a také mu umožnilo lépe pochopit a ocenit tradiční čínskou kulturu.

Řekl, že nejpůsobivější věci, které se z čínské kultury naučil, jsou láska k práci, respekt a úcta. »Příchod do Číny za studiem mě učinil disciplinovanějším a pracovitějším. Předtím jsem byl trochu líný, ale šaolinský chrám mě naučil být dochvilný, uctivý a vděčný.«

Na konci roku 2022, kdy Jen-ming dokončil studium v šaolinském chrámu, se dostal do šaolinského kulturního centra v Zambii, prvního svého druhu v Africe. V centru je ubytováno 30 sirotků. Vyučuje se tam čínský jazyk a tradiční čínská kultura včetně kung-fu.

Smyslem studia čínské kultury je pro Jen-minga možnost vrátit se do Afriky a pokusit se představit tradiční čínské hodnoty svým krajanům.

»Tato kultura mě fascinovala, protože v Číně se lidé snaží lépe pracovat a jsou velmi uctiví a vděční vůči své rodině a zemi,« řekl.

»Když si srovnávám čínskou a africkou kulturu, zdá se mi, že mají mnoho společného,« poznamenal.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy