Znovuobjevení čínského bílého porcelánu ve Frankfurtu

Výstava, která zde skončila ve středu, nabídla místním obyvatelům vzácnou příležitost poprvé se seznámit s čínským bílým porcelánem.

Více než 90 kusů vybraného bílého porcelánu, vyrobeného v okrese Te-chua v jihovýchodní čínské provincii Fu-ťien, se poprvé objevilo na výstavě, která byla zahájena v pondělí, a vydalo se tak po stopách svých dávných předchůdců.

Bílý porcelán Te-chua býval za dynastie Ming mezi Evropany, kteří si tento jemný a nádherný čínský bílý porcelán oblíbili, pojmem. Býval označován jako »Blanc de Chine«.

Porcelán v podobě čajových servisů, váz a figurek přitahoval pozornost diváků na výstavě, kde souběžně probíhal čajový obřad.

Umělecká díla jsou přitažlivá svou čistotou, která je zvláštní vlastností porcelánu. Německým návštěvníkům se líbí, řekl agentuře Xinhua Martin Schmidt-Magin, německý znalec s doktorátem z dějin umění.

Karl-Heinz Koch, důchodce, který dříve pracoval ve frankfurtském bankovním sektoru, řekl agentuře Xinhua v den ukončení výstavy, že měl štěstí, že výstavu nepropásl.

»Měli jsme přijít na výstavu, která je lákadlem pro lidi, kteří se zajímají o čínskou kulturu, už včera. Porcelán ztělesňuje dlouhou historii Číny,« řekl.

Návštěvníci si prohlížejí exponáty během putovní výstavy čínského bílého porcelánu Te-chua ve Frankfurtu nad Mohanem, 29. srpna 2023. Výstava slavného čínského bílého porcelánu Te-chua byla v tuto chvíli právě v plném proudu ve frankfurtském Stadthausu. FOTO –  Xinhua/Li Shuai

Představované figurky jsou jemné kusy čínského porcelánu se složitými rytinami, dodal.

Pro další návštěvnici, která uvedla pouze své jméno Andrea, je čínský porcelán stále novinkou. Zaujata výstavou uvedla, že v tradičních i moderních vzorech bílého porcelánu Te-chua vidí jak čínské, tak západní rysy.

Německo je dlouhodobě největším obchodním partnerem Číny v Evropské unii a důležitým exportním trhem pro porcelán Te-chua, řekl agentuře Xinhua Chuang Wen-ťie, stranický tajemník okresu Te-chua.

Frankfurtská výstava je významná v tom smyslu, že výrobci porcelánu v Te-chua mohou obnovit staré vazby s Německem, posílit spolupráci a dosáhnout oboustranně výhodných výsledků, řekl Chuang.

Výstava byla součástí ambiciózního pětiletého mezinárodního výstavního turné výrobců porcelánu z Te-chua, které má zahrnovat více než 20 zemí a regionů, uvedl.

(Xinhua)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy