Deváté kolo láká na derby »S«, Plzeň hostí Pardubice

Nedělní pražské derby mezi fotbalisty Slavie a Sparty bude vrcholem víkendového 9. kola první ligy. Odvěcí rivalové vstoupí do šlágru podzimu v pozici jediných dosud neporažených celků v soutěži, obhájce titulu z Letné bude v Edenu hájit vedení v tabulce o skóre před červenobílými. Třetí z účastníků skupinové fáze evropských pohárů Plzeň rovněž v neděli přivítá Pardubice. Trápící se Hradec Králové a Karviná nastoupí ve svých zápasech poprvé po pondělních trenérských změnách, Jablonec se pokusí ukončit čekání na první výhru v ligové sezoně.

V posledním derby v Edenu vloni v říjnu slávisté rozdrtili rivala 4:0, od té doby ale Sparta v lize prohrála jediný z 30 duelů. Na jaře doma v nejvyšší soutěži Letenští s červenobílými nejprve remizovali 3:3 a poté v nadstavbě zvítězili 3:2, čímž udělali klíčový krok k pozdějšímu titulu. Sparťané prohráli jediné z posledních čtyř ligových derby, v květnu ale na svém stadionu se Slavií utrpěli porážku 0:2 ve finále domácího poháru.

Oba týmy mají před nedělním šlágrem formu. V úvodních osmi kolech shodně jen jednou zaváhaly a připsaly si sedm vítězství a remízu. Pražští rivalové také ve čtvrtek úspěšně vstoupili do skupinové fáze Evropské ligy – Slavia vyhrála v Ženevě nad Servette 2:0 a Sparta přestřílela Aris Limassol 3:2.

»Výkonu i vítězství proti Servette si moc vážíme, ale teď už máme v hlavě derby. V neděli nás možná čeká trochu jiný styl zápasu, myslím, že se nebude hrát tolik čistého času. Možná budou více rozhodovat souboje a standardní situace,« řekl slávistický kouč Jindřich Trpišovský, který v začátcích kariéry trénoval ve Spartě mládež.

Červenobílí budou hodně spoléhat na domácí prostředí, kde od porážky 1:2 se Spartou na konci předminulé sezony už 22 ligových utkání po sobě neprohráli. Letenští ale venku v nejvyšší soutěži od loňského debaklu na Slavii patnáctkrát po sobě bodovali.

V Edenu se potkají nejlepší útok s nejpevnější obranou soutěže. Sparta v úvodních osmi kolech dala 24 branek, Slavia naopak jen čtyřikrát inkasovala. »Předpokládám, že to bude hezké utkání. Oba týmy jsou v dobré formě a rozpoložení. Myslím, že se fanoušci budou bavit,« řekl dánský trenér Sparty Brian Priske.

Pozitivní nálada v Plzni

Také Plzeň půjde do 9. kola posilněna čtvrtečním pohárovým vítězstvím. Viktoria doma zdolala v Evropské konferenční lize Ballkani 1:0 a proti Pardubicím se pokusí přidat už rekordní dvanáctou soutěžní výhru po sobě. Západočeši pět kol po sobě naplno bodovali a jsou v tabulce čtvrtí, navíc mají odložené utkání v Mladé Boleslavi.

»Věřím, že si do zápasu přeneseme pozitivní náladu ze čtvrtka. Chlapci jsou nastaveni vítězně a těší se na další zápas. Věřím, že ho zvládneme a přidáme další body do tabulky,« uvedl asistent trenéra Viktorie Marek Bakoš.

S novými trenéry

Hradec Králové v pondělí po sérii tří ligových porážek odvolal trenéra Jozefa Webera a mužstvo převzal zkušený Václav Kotal. Domácí duel s Jabloncem, který jako jediný stále čeká na první vítězství v ročníku nejvyšší soutěže, pro něj bude o to zajímavější, že Severočechy v minulosti vedl.

Také Karviná po šňůře tří kol bez bodového zisku sáhla k trenérské změně. Místo Tomáše Hejduška dočasně převzal slezského nováčka Lubomír Luhový, který už ale při zápasech oficiálně figuroval jako hlavní kouč. Odvolaný trenér neměl potřebnou licenci. Karvinští se po trenérské rošádě představí v Uherském Hradišti proti Slovácku.

Aktuálně poslední tým tabulky Zlín po debaklu 1:7 od Plzně nastoupí v Ostravě, kterou dříve vedl současný trenér »Ševců« Pavel Vrba. Třetí Olomouc vyhrála šest z posledních sedmi kol a dobrou formu se pokusí potvrdit na hřišti Bohemians 1905. Liberec v severočeském souboji přivítá Teplice a České Budějovice vyzvou Mladou Boleslav, kterou trénuje bývalý útočník Dynama Marek Kulič.

* * *

Program 9. kola:

Sobota

15.00 České Budějovice – Mladá Boleslav, Ostrava – Zlín, Liberec – Teplice, Slovácko – Karviná

18.00 Bohemians 1905 – Olomouc

Neděle

15.00 Plzeň – Pardubice, Hradec Králové – Jablonec

18.00 Slavia – Sparta

(koz, čtk)

FOTO – sparta.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy