Hrozba baráže o Euro: kdo by číhal na Čechy, kdyby to v pondělí nevyšlo?

Česká fotbalová veřejnost navzdory klopýtání reprezentace v kvalifikaci o mistrovství Evropy pevně věří, že se svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého na vrcholný turnaj starého kontinentu kvalifikují přímo, a to pravděpodobně z druhého místa skupiny E. Stačí k tomu »maličkost« – uhrát doma remízu s trpaslíkem z Moldavska, který však již několikrát v tomto cyklu potrápil favority. Naposledy již jasně postupující Albánii.

Ale – co když to v pondělí nevyjde? Pak čeká Čechy baráž, která je určena pro dvanáct národních týmů, jež budou rozděleny podle posledního ročníku Ligy národů do tří skupin po čtyřech. Naše reprezentace hrála ve skupině A, čili bude v té nejsilnější větvi. Platí, že si v »áčku«, »béčku« i »céčku« zahraje systémem play off na jeden zápas vždy jen ona příslušná – nejlépe postavená (!) –  čtveřice, které se nepovedlo probít na Euro z kvalifikace, a to o jedno jediné místo pro každou větev. V případě, že nekvalifikovaných celků bude méně než čtyři, doplní jejich počty reprezentace odspodu. V tuto chvíli by to byl pro »áčko« nejlépe hodnocený výběr z »déčka«, tzn. Estonsko.

To samé platí analogicky pro větev B i C, ale my zůstaňme u té naší »áčkové«. Tam si už jistě zahraje soupeř Čechů ze skupiny Polsko. Dále pak jeden z dvojice Chorvatsko, Wales. Tam si dnes zkomplikovali situaci Velšané, kteří remizovali s Arménií, a protože Chorvati zvládli duel na půdě outsidera z Lotyšska, zdá se být druhý do party evidentní.

1.Anglie761021:319
2.Itálie741216:913
3.Ukrajina741211:813
4.Severní Makedonie72149:197
5.Malta80082:200

Další velký duel se bude hrát v pondělí ve skupině C, kde je již jistým postupujícím Anglie, ale druhý Italové a třetí Ukrajinci mají shodně třináct bodů a utkají se ve vzájemném souboji. Tedy něco na způsob Čechů a Moldavanů.

1.Turecko751113:616
2.Chorvatsko741212:413
3.Wales73229:911
4.Arménie72239:108
5.Lotyšsko71065:173

Ovšem – kdyby tým z Apeninského poloostrova padl, byl by třetím přímo nekvalifikovaným z větve A. Tudíž ve společnosti s Českou republikou (pakliže bychom pondělní utkání nezvládli) by šlo o velmi nepříjemnou společnost, z níž by v ten moment vypadl outsider z Estonska. Shrňme si to: Itálie, Polsko, ČR, Wales. Nic moc představa…

Systém je vytvořen tak, aby byl lákavý i pro země, které by se za běžné situace dostávaly z kvalifikace na Euro jen stěží. A tak se například před Gruzií nebo Lucemburskem ve větvi C otevírá jedinečná šance přepsat dějiny své fotbalově podceňované země…

(koz)

GRAF – wikipedia.org

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy