Ivan Lendl. Tenisová legenda i otec pěti dcer

Ivan Lendl je jedním z nejlepších světových tenistů všech dob. Dokonce se 14. července 2001, necelých sedm let po ukončení skvostné kariéry, dočkal uvedení do Síně slávy.

Stejné pocty se z českých hráčů dostalo před Lendlem, který vyhrál 94 turnajů ve dvouhře včetně osmi grandslamů, pouze Jaroslavu Drobnému, Janu Kodešovi, Haně Mandlíkové a Martině Navrátilové. V čele světového žebříčku strávil hráč přezdívaný Ivan Hrozný celkem 270 týdnů.

Představitel silového tenisu ze základní čáry se v roce 1980 výrazně podílel na jediném triumfu Československa v Davisově poháru. Ve druhé polovině 80. let se natrvalo usadil ve Spojených státech, kde se v roce 1989 oženil a o tři roky později obdržel americké občanství. Kariéru ukončil otec pěti dcer již v 34 letech kvůli chronickým bolestem zad, tenisem si i tak vydělal více než 20 milionů dolarů.

Tennis magazine jej vyhlásil jedním z deseti nejúspěšnějších tenistů od roku 1966 a zdůraznil jeho důležitost a profesionální přístup, jímž ovlivnil tenisovou historii a plejádu hráčů, kteří přišli po něm. V knize Moderní encyklopedie tenisu zahrnul Bud Collins Lendla do seznamu 21 největších tenisových hráčů v období od roku 1946 do roku 1992. Na pozici světové tenisové jedničky setrval celkem 270 týdnů ve čtvrtém nejdelším období za Novakem Djokovičem, Petem Samprasem a Rogerem Federerem.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy