Komise rozhodčích: Sparta kopala penaltu správně, Hybš neměl snahu hrát míč

Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR nařídil sudí Marek Radina pokutový kop pro Spartu v sobotním malém pražském derby proti Bohemians 1905 správně. Faulující obránce Matěj Hybš prý vrazil ve vápně do domácího Jana Kuchty bez snahy zahrát míč.

Penalta, z níž Sparta v polovině druhého dějství vstřelila úvodní gól pražského derby při vítězství 2:0, se příliš nepozdávala trenérovi Bohemians Jaroslavu Veselému. »Co mám říct? Kuchťák mě přesvědčuje, jak to byla penalta. Tak tady pískejme tyto soft penalty a bude to dobré,« uvedl na tiskové konferenci Veselý.

»V 66. minutě utkání rozhodčí správně nařídil pokutový kop pro domácí družstvo. Hráč hostujícího družstva č. 7 vrazil zezadu bez snahy hrát míčem do hráče domácího družstva č. 9, a tím způsobil jeho pád. Jednalo se o přestupek,« uvedla komise ve svém pravidelném komuniké.

V něm současně potvrdila, že v nedělním šlágru 14. kola mezi Slavií a Plzní sudí v čele s hlavním Daliborem Černým správně neposoudili jako penaltový ten moment, kdy obránce Igoh Ogbu zasáhl rukou ve vápně do obličeje hostujícího Tomáše Chorého. »Ve 4. minutě utkání rozhodčí správně nenařídil pokutový kop pro hostující družstvo. Hráč domácího družstva č. 5 se v přirozeném pohybu náhodně dotknul rukou obličeje hráče hostujícího družstva č. 15. O přestupek se nejednalo,« stojí ve zprávě komise.

Dle Komunikačního manuálu schváleného před sezonou 2023/2024 se komise vyjadřuje ke čtyřem situacím vybraných médii, tudíž se k dalším situacím ze šlágru kola, který skončil překvapivým vítězstvím Západočechů 2:1, nevyjadřovala, neboť v užším výběru nefigurovaly.

V něm naopak nechyběla situace z 21. minuty v duelu mezi Jabloncem a Olomoucí (1:1). Podle komise chyboval rozhodčí Filip Kotala, když neodpískal malou domů poté, co hostující brankář Tomáš Digaňa vzal míč ve vápně do rukou po zpětné přihrávce od spoluhráče. Severočeši měli mít z místa přestupku k dispozici nepřímý volný kop. »Rozhodčí v tento moment viděl teč domácího hráče a dal brankáři informaci, že se nejednalo o tzv. ‚malou domů‘ a že může hrát rukou. Brankář následně míč chytil do ruky. Z dostupných záběrů není prokazatelné, že k teči došlo. Jednalo se o chybný management situace ze strany rozhodčího,« stojí v komuniké.

V poslední ze čtyř situací se řešil možný faul zlínského Vukadina Vukadinoviče na pardubického Pabla Ortize ze vzájemného duelu, který na východě Čech »Ševci« nakonec překvapivě vyhráli 1:0. V tomto případě dala soudcovská »generalita« za pravdu rozhodčímu Danielu Vokounovi. »V 54. minutě utkání došlo k souboji o míč mezi hráčem domácího družstva č. 26 a hráčem hostujícího družstva č. 77. Domácí hráč nejdříve ve skluzu zasáhl míč a následně setrvačností došlo k nezaviněnému kontaktu mezi oběma hráči. O přestupek se nejednalo,« uzavírá komise rozhodčích s tradičním dodatkem, že kromě vybraného kvarteta se zabývala všemi důležitými situacemi z odehraných utkání uplynulého 14. kola nejvyšší soutěže a 15. kola druhé ligy.

(koz)

FOTO – sparta.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy