Komise rozhodčích: sparťan Preciado byl vyloučen správně

Jen co se ekvádorský reprezentant Angelo Preciado vrátil na ligové trávníky po vypršení třízápasového trestu za vyloučení z derby, znovu předvedl zkrat. Vyloučení z duelu 27. ligového kola proti Mladé Boleslavi Spartu, která doma jen remizovala 1:1, stálo vedení v tabulce a Komise rozhodčích FAČR navíc v dnešním komuniké uvedla, že šlo o správné rozhodnutí arbitrů.

Pro Spartu šlo již o devátou červenou kartu v probíhající sezoně, což je bilance, která nemá obdoby. Preciadův zbytečný úder loktem do hostujcího Bensona Sakaly nenechal rozhodčí Karel Rouček bez povšimnutí a o vyloučení takřka ani na okamžik nepochyboval. Komise jeho rozhodnutí dnes posvětila.

»V 59. minutě utkání rozhodčí správně vyloučil hráče domácího družstva č. 2 za udeření soupeře loktem do stehna v přerušené hře. Jednalo se o hrubé nesportovní chování,« napsala soudcovská generalita ve svém komuniké.

Ta dala Roučkovi za pravdu i ohledně neudělení druhé žluté karty hostujícímu gólmanovi Boleslavi Mikulcovi. Ten k nelibosti sparťanů v závěru natahoval čas, přitom hrál pod žlutou kartou za přerušený Birmančevičův průnik. Po zápase přiznal i kouč hostů David Holoubek, že si oddechl, když nebyl Mikulec vyloučen. »Komise rozhodčích FAČR byla požádána médii o vyjádření, zda v 84. minutě utkání brankář hostujícího družstva měl obdržet druhou žlutou a zároveň červenou kartu za zdržování navázání hry. Komise nadále vyžaduje, aby byli rozhodčí při zdržování navázání hry důslední. V tomto konkrétním případě se však nejednalo o zdržování, za které měl být brankář napomenut žlutou kartou,« uvedla komise tak trochu diplomaticky.

Emoce vzbudila i hraniční situace v Pardubicích, kdy českobudějovický Králik lehce brnknul o Patrákovy nohy. Východočeši se v duelu, který skončil remízou 1:1, dožadovali penalty, ovšem podle Komise to bylo na její nařízení málo. »V 52. minutě utkání rozhodčí správně nenařídil pokutový kop pro domácí družstvo. Hráč hostujícího družstva č. 3 zpomalil svůj pohyb a zjevně se snažil vyhnout kontaktu s hráčem domácího družstva č. 8. Z dostupných záběrů se nejednalo o přestupek. VAR správně neintervenoval,« napsala komise.

A za pravdu dala i arbitrům duelu Slavia – Bohemians 1905 (2:1), po němž se červenobílí vyšvihli do čela tabulky. Ti správně uznali gól Petra Ševčíka, který otevřel ve druhé půli skóre do té doby bezbrankového mače. »Rozhodčí správně uznal branku domácího družstva. Brance předcházela sporná ofsajdová situace hráče domácího družstva č. 35 (Juráska), kterou VAR neposuzoval. VAR intervenuje pouze v případě přestupků v rámci jedné útočné akce před dosažením branky. V tomto případě začala útočná akce v momentě, kdy se k držení míče dostal hráč domácího družstva č. 19 (Kovařík). Od tohoto momentu až k dosažení branky nedošlo k porušení pravidel,« stojí v komuniké.

Kromě výše zmíněných situací komise vyhodnocovala výkony rozhodčích ve všech odehraných utkáních z uplynulého 27. kola, podle manuálu schváleného před touto sezonou se však veřejně vyjadřuje jen ke čtyřem situacím vybraným médii.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy