Překvapení se nekonalo. Zatím? Uvidíme ve čtvrtek

České fotbalové reprezentantky do 19 let v úvodním utkání domácího mistrovství Evropy ve Vítkovicích dostaly od favorizovaných obhájkyň titulu z Francie dvě branky už po 20 minutách. Soupeřky pak daly dvě branky v nastavení obou poločasů, brankářka Fuchsová chytila penaltu

Domácí celek při své premiéře na závěrečném turnaji devatenáctek mohl v deváté minutě nečekaně otevřít skóre, ale Kim Din Thanhová z dorážky minula odkrytou branku. Jinak měly ve velkém horku podle očekávání výraznou převahu Francouzky, které v dubnu v druhé fázi kvalifikace porazily český výběr 5:1. V 21. minutě otevřela skóre střelou z hranice vápna Coquetová a v nastavení první půle přidala zblízka po chybě domácí obrany pojistku Benyahiaová.

Po změně stran vynikla zejména brankářka Tereza Fuchsová. Necelých pětadvacet minut před koncem si připsala další perfektní zákroky včetně toho proti hlavičce Benyahiaová, jejíž pokus skvěle vyrazila. Střelkyně druhé francouzské branky byla blízko k druhému gólu také v 75. minutě, kdy její prudká rána z dálky trefila břevno české brány. V šestasedmdesáté minutě maďarská rozhodčí nařídila proti českému týmu pokutový kop po faulu střídající Hlouchové, ale střídající Mouchonová se mezi střelkyně nezapsala, Fuchsová totiž skvělým zákrokem její pokus k tyči chytila! Mouchonová se prosadila až ve druhé minutě nastavení.

»Hráčky se všechny vydaly na maximum a můžeme jim jen poděkovat. Obě brankářky máme výborné, Tereza zasloužila absolutorium, chytila penaltu i další šance a podala vynikající výkon. Neproměněná šance jsou tím největším rozdílem mezi týmy. Oni mají čtyři šance a dají tři góly. Víme, že to v dalších zápasech bude dřina, ale budeme bojovat dál a věřím, že gól dáme,« uvedl trenér Jan Navrátil po zápase v přenosu ČT sport.

Ve druhém zápase skupiny A nastoupí jeho svěřenkyně ve čtvrtek v Opavě proti Španělsku. Český celek je na šampionátu, který hostí Moravskoslezský kraj, outsiderem. Vedle Španělska se ještě Navrátilovy svěřenkyně ve skupině A utkají v neděli s Itálií. Do semifinále postoupí první dva týmy. Francie ovládla minulý šampionát devatenáctek v roce 2019, poslední dvě Eura v letech 2020 a 2021 byla zrušena kvůli koronaviru.

ČR před pěti lety hostila mistrovství Evropy hráček do 17 let. Mladé reprezentantky tehdy ve třech zápasech nebodovaly a skončily ve skupině poslední. Turnaj hostily Plzeň, Příbram, Domažlice a Přeštice.

Skupina A:

ČR – Francie 0:3 (0:2)

Branky: 21. Coquetová, 45.+1 Benyahiaová, 90.+2 Mouchonová. ŽK: Soumahorová. Rozhodčí: Siposová (Maďarsko) – Grigoryanová (Arménie), Hyvönenová (Finsko).

Sestava ČR: Fuchsová – Huvarová, Ohlídalová, Jelínková, Pavlíčková – Pouvová (56. Tenkrátová), Jonášová (80. Tomanová) – Ducháčková, Černá (69. Bendová), Thanhová (56. Švíbková) – Střížová (69. Hlouchová).

Francie: Marquesová – Haelewynová, Rastocleová, Sevenneová, Notelová – Soumahorová (62. Nellerová), Coquetová (84. Kbidaová), Benyahiaová – Yetnaová (62. Haugouová), Ribadeiraová (63. Mouchonová), Fontaineová (76. Bahlouliová).

Španělsko – Itálie 3:1 (2:1)

Tabulka:

1.Francie11003:03
2.Španělsko11003:13
3.Itálie10011:30
4.ČR10010:30

Skupina B:

Švédsko – Německo 2:0 (2:0), Anglie – Norsko 4:1 (1:1)

Tabulka:

1.Anglie11004:13
2.Švédsko11002:03
3.Německo10010:20
4.Norsko10011:40

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy