Rekordy i splněné limity – takové bylo mistrovství republiky v Ostravě

Halové mistrovství České republiky v Ostravě vyvrcholilo dnes skvělými čtvrtkami. Tereza Petržilková, Matěj Krsek i Vít Müller v bězích na 400 metrů splnili limity pro účast na halovém mistrovství Evropy v Istanbulu a rozšířili tak stavy české výpravy pro blížící se jarní vrchol.

K úspěšnému ataku rekordu šampionátu došlo v závodě mužů na 1500 metrů. Postaral se o něj Filip Sasínek, jenž si doběhl pro svůj čtvrtý halový titul v této disciplíně v čase 3:40,24, kterým vylepšil vlastní rekordní zápis z roku 2016 o 1,21 vteřiny. Pro stříbro si doběhl v sezónním maximu 3:41,83 Jan Friš. Bronzový Nico Boketta se mohl těšit z nového osobáku 3:42,07, díky kterému se posunul na desátou pozici našich historických statistik.

Mužská čtvrtka byla klenotem nedělního programu. Vítězný Matěj Krsek se stal díky času 46,14 druhým nejrychlejším mužem české historie na této trati. Rychleji běžel už pouze český rekordman Pavel Maslák. Parádní osobák 46,22 si zaběhl také stříbrný Vít Müller, jenž je momentálně pátým závodníkem národních historických tabulek. 

Finále na 400 metrů žen opanovala hlavní favoritka Tereza Petržilková. Svěřenkyně Jana Hanzla se konečně dočkala mistrovského titulu v osobním rekordu 52,19, kterým se posunula na deváté místo historických tabulek. Halový osobák z Czech Indoor Gala srazila o 25 setin a běžela dokonce o setinu lepší čas, než je její kariérní maximum pod otevřeným nebem. 

Ani nalomené kůstky na pravé ruce nezabránily dálkaři Radku Juškovi v zisku osmého halového titulu. Ten si zajistil letošním nejlepším českým výkonem 787 centimetrů a ztratil pouhé tři centimetry na potvrzovací výkon Českého atletického svazu pro start na HME. 

Vrcholem sobotního programu byla soutěž tyčkařek, jež měla suverénní vládkyni v Amálii Švábíkové. Když svěřenkyně Štěpána Janáčka zakládala na 430 centimetrech, byly všechny její soupeřky už mimo hru. Základ zvládla napodruhé. Následně už byla na 450 úspěšná napoprvé a jeden pokus jí stačil i k překonání 462 centimetrů, což znamenalo pěticentimetrové překonání rekordu šampionátu Jiřiny Kudličkové z roku 2011. Pak už přišlo na řadu 472 centimetrů, a to by bylo posunutí národního rekordu Jiřiny Kudličkové a k radosti rozbouřené ostravské haly se Amálie dokázala napotřetí přenést i přes tuto hodnotu. Svůj třetí halový titul v řadě tak ozdobila novým českým rekordem, který ji vyhoupl na třetí místo průběžných evropských tabulek. 

Šedesátka mužů se musela obejít bez šestinásobného šampiona Jana Veleby, jenž si při rozcvičení přivodil drobné zranění, které mu znemožnilo startovat, a tak byl největším kandidátem na zlato domácí Zdeněk Stromšík a tyto ambice potvrdil měrou vrchovatou. Finálovému závodu dominoval v novém rekordu mistrovství 6,59. Vlastní zápis srazil o pět setin a za národním rekordem Františka Ptáčníka z roku 1987 zaostal jen o jedinou setinu. Zároveň si také definitivně zajistil účast na halovém mistrovství Evropy v Istanbulu.

V koulařském kruhu asi nebylo pochyb o tom, kdo zvítězí. Tomáš Staněk nemá v domácím prostředí konkurenci. Muž, který bude brzy obhajovat titul halového mistra Evropy zahájil vrhem na 20,65, v třetí sérii zapsal 20,60 a v té čtvrté se pak dokázal zlepšit až na velmi kvalitních 21,43, což je jeho druhý nejlepší výkon v této halové sezóně a popáté v kariéře vystoupal na nejvyšší stupínek při halovém mistrovství České republiky. 

(pk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy