Sparta byla doma nulová, Slavia splnila na Gibraltaru roli superfavorita

AKTUALIZOVÁNO

Fotbalisté pražské Sparty nedokázali ve 2. předkole Evropské konferenční ligy doma vstřelit norskému Vikingeru Stavanger gól a po remíze 0:0 budou muset, pokud chtějí pomýšlet na postup, zvítězit za týden na půdě soupeře. To konkurenční Slavia splnila roli favorita a zvítězila s přehledem na půdě trpaslíka z Gibraltaru St Joseph’s 4:0.

Zatímco pro sparťany šlo o první duel v ročníku, Viking je uprostřed ligové sezony, jelikož norská soutěž se hraje systémem jaro – podzim. Vítěz dvojzápasu se v dalším předkole utká se skotským Motherwellem nebo irským mužstvem Sligo Rovers.

Sparta měla kvůli disciplinárnímu trestu za rasistický transparent fanoušků při únorovém zápase Evropské konferenční ligy v Bělehradě proti Partizanu uzavřenou pětitisícovou část hlediště, kam ale díky výjimce od UEFA mohly přijít organizované skupiny příznivců ve věku šesti až čtrnácti let v doprovodu dospělé osoby. Celkem na Letnou zavítalo 12 667 fanoušků.

Při absenci Ladislava Krejčího mladšího převzal kapitánskou pásku Dávid Hancko, který vytvořil stoperskou dvojici s jedním z nových hráčů Zeleným. Z dalších posil nastoupili v základní sestavě i obránce Mejdr, v záloze Sadílek s Fortelným (návrat z hostování) a útočník Kuchta.

»Samozřejmě jsem z výsledku zklamaný. Musím ale říct, že dneska jsem nespokojený pouze s výsledkem. Ne vždy ho můžete mít pod kontrolou. Soupeřův gólman nám to ztížil. Celkově mě ale první zápas sezony a výkony hráčů potěšily. Jsme spolu jenom pět týdnů. Fyzicky i ofenzivně jsme zápasu dominovali. Jen jsme nedali gól,« řekl kouč Brian Priske na tiskové konferenci.

»Jednoznačně nás zatím trápí efektivita. Nechtěli nás vůbec napadat. Prostory byly velmi zhuštěné. Zatím se nám nepodařilo najít klíč, jak otevřít soupeře, ale za tři sezony, co jsem tady, jsem nezažil soupeře, kterého bychom takto zavřeli a dokázali takhle hrát dozadu a napadat,« konstatoval Hancko.

Rozhodnutí už do poločasu

Slávisté rozhodli na umělé trávě už do poločasu, kdy dvakrát skóroval Yira Sor a po vyloučení domácího Cristiana Pecciho z 34. minuty se těsně před pauzou prosadila letní posila Ewerton. Po změně stran se trefil střídající Ondřej Lingr.

Před domácí odvetou, která se hraje za týden v Edenu, mají slávisté prakticky jistý postup. Ve 3. předkole by český vicemistr narazil na Panathinaikos Atény a na cestě do skupiny by pak musel vyřadit ještě jednoho soupeře. Pražané, kteří v minulé sezoně došli až do čtvrtfinále Evropské konferenční ligy, si nemohou v kvalifikaci dovolit zaváhání, jinak by poprvé od ročníku 2016/17 nehráli v pohárech skupinu.

Slávisté na stadionu v malém zámořském území Velké Británie na jihu Pyrenejského poloostrova od začátku dominovali, ale v úvodních šancích se ještě neprosadili. Tiéhi, jedna z pěti letních posil v základní sestavě, v šesté minutě mířil vedle, stejně jako chvíli nato Traoré. Usorovu střelu poté vyrazil domácí brankář.

Pražané v prvním vzájemném souboji českého s gibraltarským klubem v pohárech zlomili bezgólové skóre v 21. minutě. Traoré nabil Sorovi a jeho střela s pomocí břevna skončila za čárou. Za dalších 11 minut nigerijský útočník po podobné akci skóroval podruhé. Tentokrát se Sor po zasekávačce od Usora prosadil přízemní střelou k zadní tyči a potvrdil, že se mu v pohárech daří. V jarní části minulé sezony Evropské konferenční ligy dal šest branek.

Třetí celek uplynulého ročníku gibraltarské ligy, který v soutěžích UEFA poprvé prošel do 2. předkola, si ještě více zkomplikoval zápas ve 34. minutě. Pecci zasáhl Ewertona loktem a islandský rozhodčí ho rovnou vyloučil. Ještě do přestávky Pražané přesilovku využili. Po další akci po pravé straně se trefil po Traorého přihrávce Brazilec Ewerton.

Po pauze měli slávisté v početní převaze řadu dalších šancí, ale prosadili se už pouze jednou. »I vzhledem k podmínkám, umělé trávě, větru a velké vlhkosti to nebyl nějaký špičkový výkon, ale šancí jsme si vytvořili opravdu dost. Splnili jsme povinnost, ale měli jsme prostě proměnit více šancí,« řekl pro O2 TV trenér Pražanů Jindřich Trpišovský.

Sparta Praha – Viking Stavanger 0:0

Rozhodčí: Lukjančukas – Kazlauskas, Mirauskas (všichni Lit.). ŽK: Wiesner, Fortelný, Čvančara – Björshol, Kabran, Pattynama, Gunnarsson. Diváci: 12 667 (omezený počet).

Sparta: Holec – Mejdr, Zelený, Hancko, Wiesner – Sadílek, Fortelný (72. Sáček) – Pešek (78. Minčev), Karabec (72. Daněk), Haraslín (64. Čvančara) – Kuchta. Trenér: Priske.

Viking: Gunnarsson – Björshol, Brekalo, Vevatne – Kabran, Fridjónsson, Solbakken, De Lanlay, Pattynama (87. Sandberg) – Karlsbakk (77. Vikstol), Tripic (60. Lökberg). Trenér: Aarsheim.

St Joseph’s FC – Slavia Praha 0:4 (0:3)

Branky: 21. a 32. Sor, 45. Ewerton, 56. Lingr. Rozhodčí: Kristjansson – Sigurdarson, Sigurdsson (všichni Isl.). ŽK: Antwi, Juanma, Pons, Bauti – Mandous. ČK: 34. Pecci, 45.+3 Paz (trenér, oba St. Jos.).

St. Joseph’s: Fitzsimons – Olmos, Villar, Peters, Pons – K. Robba (32. Valarino), Mouelhi (46. Bauti), Pecci, Ferrer (63. Boro) – Juanma (46. Rosa) – Antwi (46. Fernández). Trenér: Paz.

Slavia: Mandous – Douděra, Ousou, Santos, Oscar (54. D. Jurásek) – Holeš, Tiéhi (68. Valenta) – Usor, Traoré (54. Lingr), Ewerton (54. Jurečka) – Sor (54. Fila). Trenér: Trpišovský.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy