Sparta v posledním ligovém kole na podzim přivítá Teplice, Slavii vyzve Ostrava

O víkendu se odehraje 19. kolo první fotbalové ligy, které bude poslední v podzimní části sezony a v letošním roce. Obhájce titulu Sparta přivítá Teplice a případným šestým vítězstvím v nejvyšší soutěži po sobě si bude chtít upevnit vedoucí příčku v tabulce. Druhá Slavia se představí v Ostravě a třetí Plzeň v dalším šlágru nastoupí v Olomouci. Všichni tři čeští pohároví zástupci půjdou do utkání posíleni výhrami ve čtvrtečním závěrečném kole skupinové fáze. Poslední celek tabulky České Budějovice povede na stadionu Bohemians 1905 po rezignaci trenéra Tomáše Zápotočného dosavadní asistent Jiří Lerch.

Sparta prohrála v jediném z 18 kol této ligové sezony a v čele tabulky drží pětibodový náskok na Slavii, která ale odehrála o zápas méně. Vinou odložených duelů kvůli nedávné sněhové kalamitě či nezpůsobilému terénu je tabulka nekompletní, o utkání méně má vedle červenobílých na kontě dalších sedm celků.

Sparta bude chtít potvrdit výbornou bilanci doma, kde vyhrála všech devět zápasů ligové sezony. Teplicím podlehla v jediném z posledních 19 duelů nejvyšší soutěže. Letenští se musejí vyrovnat s náročnou cestou z Limassolu, kde ve čtvrtek po vítězství 3:1 nad Arisem oslavili postup do jarní fáze Evropské ligy.

»Nedělní zápas je velmi důležitý. Bylo by fantastické zakončit na Letné podzimní část sezony vítězstvím. Kluci byli po utkání s Arisem unavení. Ale až se v sobotu opět sejdeme, očekávám, že všichni budou vědět, o jak důležité tři body hrajeme. Vítězství vyžaduje naprostou profesionalitu a špičkový výkon,« řekl dánský trenér Sparty Brian Priske. Jeho teplický protějšek Zdenko Frťala dělal na Letné v minulosti asistenta.

Trpišovský: Tyhle velké zápasy miluji!

Také Slavia ve čtvrtek v Evropské lize uspěla a po vítězství 4:0 nad Servette Ženeva dokonce ovládla skupinu. Červenobílí sedm soutěžních zápasů po sobě vyhráli a vítězstvím chtějí také zakončit podzim. S Ostravou v lize třináctkrát v řadě bodovali, ve dvou z posledních tří duelů na stadionu Baníku ale jen remizovali. Slezanům patří v tabulce šesté místo.

»Čeká nás hodně náročné a těžké utkání, ale já tyhle velké zápasy miluji. I Baník hraje zajímavý fotbal, bude tam skvělá kulisa. Vždy se tam těším, i když tam někdy remizujeme 3:3 a dohráváme v devíti. Snad my i Baník ukážeme dobrý fotbal a zakončíme podzim velkým zápasem,« řekl trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Boj o třetí příčku

Plzeň ve čtvrtek v Evropské konferenční lize porazila Astanu 3:0 a bez ztráty bodu vyhrála skupinu, čímž vyrovnala rekord soutěže. I v lize se Západočeši po výsledkově slabším období zvedli a dvě kola po sobě zvítězili. S Olomoucí prohráli jediný z posledních 20 zápasů v nejvyšší soutěži a na Hané triumfovali také v listopadovém osmifinále domácího poháru (3:1).

Sigma ztrácí na Plzeň z pátého místa tabulky čtyři body. »Olomouc přemýšlí stejně jako my, mají zálusk na třetí místo. Je tam balík asi pěti mužstev, která chtějí být třetí. My to víme, jsme jedním z nich. Čeká nás náročné utkání, zvlášť zase po čtvrtku,« řekl plzeňský trenér Miroslav Koubek.

Odložení tentokrát nehrozí

Čtvrté Slovácko se po sérii šesti kol bez porážky představí na stadionu sedmé Mladé Boleslavi, která ve středu v dohrávce remizovala s Karvinou 2:2 a bodovala po třech prohrách.

V týdnu se představili i Českobudějovičtí. Dynamo podlehlo Hradci Králové 0:2, v lize posedmé za sebou nebodovalo a u týmu rezignoval po nedávném konci Marka Nikla zbylý z trenérské dvojice Zápotočný. Jihočeši pod dočasným vedením asistentů zkusí před zimní pauzou zabrat v Ďolíčku proti Bohemians 1905, kteří ve středu remizovali s Libercem bez branek.

Předposlední Zlín má na České Budějovice jednobodový náskok a po dvou porážkách za sebou přivítá Hradec Králové. Jablonec v souboji sousedů z dolní části tabulky nastoupí proti nováčkovi z Karviné a Pardubice budou hostit Liberec. Zatímco domácí v posledních čtyřech kolech nebodovali, Liberec v lize sedmkrát po sobě neprohrál. Na rozdíl od minulých dvou kol by tentokrát nemělo hrozit odložení zápasů.

* * *

Program 19. kola FORTUNA:LIGY

Sobota

15.00 Mladá Boleslav – Slovácko, Zlín – Hradec Králové, Pardubice – Liberec, Jablonec – Karviná

18.00 Bohemians 1905 – České Budějovice

Neděle

15.00 Olomouc – Plzeň, Ostrava – Slavia

18.00 Sparta – Teplice

(koz, čtk)

FOTO – sparta.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy